G4Media.ro

Reuters: Unele state UE își exprimă oficial îngrijorarea în legătură cu comentariile…

Sursa foto: European Council

Reuters: Unele state UE își exprimă oficial îngrijorarea în legătură cu comentariile lui Macron despre Rusia / La începutul lunii decembrie, președintele francez a spus că la masa negocierilor, Rusia ar trebui să primească garanții de securitate

Statele baltice și alte națiuni europene deranjate de comentariile președintelui francez Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate pentru Rusia și-au exprimat în mod oficial dezaprobarea și au explicat luni poziția lor Franței, au declarat diplomați citați de Reuters.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1 pe 3 decembrie, Macron a declarat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate și, de asemenea, să se gândească „cum să ofere garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor”.

Aceste comentarii au fost imediat criticate de Ucraina și de statele baltice. În timp ce președinția franceză și ministerul de externe au încercat să le minimalizeze, furia pare să nu se fi risipit în unele cercuri.

Cehia, care deține președinția Consiliului UE, a contribuit la organizarea sprijinului pentru reprezentarea diplomatică oficială, cunoscută sub numele de „demers”. Printre susținătorii demersului se numără statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, alături de Polonia și Slovacia , au declarat doi diplomați. Reuters nu a putut stabili câte țări în total au susținut demersul sau dacă cehii l-au susținut.

Ministerele de externe francez, ceh și slovac nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Ministerul polonez de Externe a refuzat să comenteze.

Cehia a distribuit săptămâna trecută un proiect de demers, cunoscut sub numele de „non paper”, membrilor UE în capitalele lor, au declarat cei trei diplomați europeni. Diplomații au declarat că documentul susținea că eforturile anterioare ale Rusiei cu privire la arhitectura de securitate europeană urmăreau să divizeze și să slăbească Europa.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, statele europene și membrii NATO au încercat să mențină un front unit împotriva Moscovei, lansând mai multe runde de sancțiuni și oferind în același timp un ajutor militar substanțial Kievului.

Documentul neoficial a enumerat aspecte ale cooperării și dialogului cu Rusia, de la un document NATO-Rusia din 1997 până la propuneri din decembrie, 2021, care includ garanții cerute de Rusia, au declarat diplomații.

Doi diplomați au declarat că cehii, împreună cu alți câțiva reprezentanți ai statelor membre, au înmânat luni demersul finalizat directorului pentru Europa Continentală din cadrul Ministerului francez de Externe.

Vorbind cu reporterii vineri, un oficial al președinției franceze a declarat că nu există nimic nou în comentariile lui Macron, adăugând că acestea sunt în concordanță cu ceea ce a spus Ucraina, și anume că la sfârșitul războiului va avea loc o negociere.

„De fapt, există o discrepanță, cu alte cuvinte, între, pe de o parte, anumite mișcări sau anumite persoane care încearcă să … izoleze o bucată de frază în afara contextului său și realitatea muncii pe care o desfășurăm, care într-adevăr se face fără dificultate”, a spus oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Îmi pare rău pentru francezi dar Macron este…inapt în relațiile cu Rusia. Începe să-mi fie la fel de antipatic ca Putin.

  2. Garanția maximă e neprimirea unor țări în Schengen.

  3. Garantii trebuie sa primeasca victimele iar nu agresorii.Macron era preocupat de faptul ca Putin nu ar trebui umilit.Nu parea deloc preocupat de soarta milioanelor de refugiati ucraineni,de umilirea si injosirea poporului ucrainian prin bombardarea oraselor, infrastructurii,centralelor electrice,retelelor de apa,electricitate si gaz,de infometarea ucrainienilor ,de uciderez lor si de distrugetea ucrainei bucata cu bucata. Nu cred ca Zelenski va trata vreodata cu Putin. Dupa modul in care distrug ucraina cred ca rusii au renuntat la ideea de a o ocupa si anexa cu exceptia teritoriilor pe care armata rusa le controlează deja . In urma acestui razboi va ramane o tara distrusa si saracita .Tocmai de aceea sunt tot mai convins ca ucrainienii trebuie ajutati sa loveasca obiective vitale de pe teritoriul Rusiei.Ameni nttarea nucleara rusească nu va schimba cu nimic pagubele si pierderile colosale pe care le ar suferi Rusia daca ucrainienii vor fi ajutati sa loveasca obiectivele vitale ale rusiei de genul celor a caror refacere dureaza multi ani si implica costuri imense.Cred ca e usor de inteles la ce fel de obiective mă refer. Rusia trebuie sa simta la ea acasa costurile si efectele dezastruoase ale razboiului nedrept pe care l poarta.

  4. A dat in mntea babei de langa el.

  5. Este adevărat ca ati negociat și aderarea României la Schengen domnule Macron? Înțeleg ca sunteți dispus sa-l iertați pe Putin dacă se retrage din Ucraina.

  6. Asa cum a primit si Ucraina prin memorandumul de la Budapesta?

  7. Cand in lume domneste regula pumnului in gura,politica e de prisos!si tratatele,la fel!

  8. Da ce judete sunt prin nordul Europei? Eu nu stiu nici unul….
    Sa inteleg ca a 2 a armata a lumii are nevoie de garantii de securitate? De la cine?
    Pai daca esti a 2 a armata a lumii….ai arme unice in luma…asa cum a zis Putin….ce nevoie mai ai de garantii de securitate?