G4Media.ro

Revista presei internaționale: Cum au reflectat marile publicații rezultatul alegerilor parlamentare din…

Revista presei internaționale: Cum au reflectat marile publicații rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Marile publicații mondiale și-au îndreptat atenția spre rezultatul reușit de forțele proeuropene la Chișinău prin victoria detașată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu scorul de 52,74%, după numărarea a 99,95% din procesele vorbale și câștigare a 63 de mandate din 101, atât cât are Parlamentul de la Chișinău. G4media.ro a răsfoit presa internațională și a cules principalele titluri și concluzii prezentate de jurnaliștii străini:

„Alegerile parlametare în Moldova direcționează victoria către reformatori pro-UE” relatează agenția Associated Press (AP). Agenția de știri americană mai scrie despre promisiunile Maiei Sandu de a face reforme de a combate corupția și nu în ultimul rând de a întări relațiile cu UE.

„Moldova a semnat în 2014 un acord cu UE cu privire la stabilirea unor legături mai strânse, dar nivelurile ridicate de corupție și lipsa reformelor au obstrucționat dezvoltarea țării, care se situează pe locul 115 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției din 2020 al Transparency International”, mai scrie AP.

Cu titlul „Alegeri legislative în Moldova: pro-europenii conduc detașat”, cotidianul francez Le Figaro scrie că „președintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, urma să câștige pariul duminică și să preia controlul asupra Parlamentului”.

„După marea ei victorie la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 împotriva lui Igor Dodon, Maia Sandu, în vârstă de 49 de ani, își va putea pune în aplicare politica axată pe lupta împotriva corupției și apropierea de Uniunea Europeană, în timp ce situația fusese blocată până acum”, scrie cotidianul din Hexagon.

Agenția de presă Reuters scrie că partidul PAS al președintei pro-occidentale Maia Sandu a câștigat alegerile parlamentare anticipate pe o platformă de combatere a corupției și de realizare a reformelor.

„Occidentul și Rusia luptă pentru influența în mica republică ex-sovietică de 3,5 milioane de oameni, care este una dintre cele mai sărace națiuni din Europa și a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19”, scrie Reuters.

Publicația internațională Al Jazzera, cu sediul în Dubai Emiratele Arabe Unite, a scris că partidul pro-european al președintelui Maia Sandu conduce în alegerile din Republica Moldova, întrucât numărătoarea voturilor este în curs la alegerile parlamentare anticipate de duminică pe care aceasta le-a convocat ca să își consolideze poziția împotriva forțelor pro-ruse”.

Postul de televiziune France24 relatează că „Alegerile anticipate din Republica Moldova vor slăbi influența Rusiei”.

„Sandu, care vrea să aducă Moldova în Uniunea Europeană, în noiembrie 2020 l-a învins pe Igor Dodon, care depindea de sprijinul Kremlinului, angajându-se să lupte împotriva corupției într-una dintre cele mai sărace țări din Europa. Pliată între Ucraina și România, membru UE, Moldova a fost mult timp împărțită între legături mai strânse cu Bruxelles-ul sau să mențină relațiile din epoca sovietică cu Moscova”, scrie sursa citată.

Foto: Cotidianul american The New York Times. Sursă/Mădălin Necșuțu (arhiva personală)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cand se va pune obligat si fortat de NATO granita la fluviul Nistru ca sa fie micsorata substantial influenta negativa si majora a Rusiei si lumii ruse? Chiar si cu un scurt razboi… cu decese sigur.
    Fara separarea de Transnistria NU se va reusi aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Transnistria nu poate fi schimbata, dar blocheaza democratizarea tarii.
    Rusia nu se va duce peste Nistru decat fortata.
    Cineva va trebui sa renunte la Transnistria.
    Diaspora s-a mutat din Rusia, in majoritate catre Occident si Israel.