G4Media.ro

Revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, analizată joi de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, analizată joi de Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a României va analiza, joi, sesizarea USR asupra Hotărârii privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului.

Motivele de neconstituţionalitate invocate de USR sunt încălcarea art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.

„Norma constituţională (art. 64) face o distincţie clară între calitatea de preşedinte al unei Camere a Parlamentului şi calitatea de membru în Biroul permanent. Această distincţie iese în evidenţă cu putere din faptul că preşedintele unei Camere a Parlamentului este ales pe perioada întregului mandat al Camerei respective, anume 4 ani, în timp ce membrii Biroului permanent sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. În privinţa calităţii de membru în Biroul permanent al preşedintelui Senatului, această calitate este una subsidiară celei de preşedinte al Senatului. În aceste condiţii, reglementarea care indică posibilitatea revocării membrilor Biroului permanent îi are în vedere pe acei membri care sunt numiţi în această funcţie. Textul constituţional nu îi poate viza pe cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, întrucât ei nu au calitatea de membru în Biroul permanent în mod direct, ci calitatea de preşedinte de Cameră le conferă, de drept, şi calitatea de membru şi preşedinte al Biroului permanent”, se arată în textul sesizării.

USR consideră că, în condiţiile în care propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (2) din Constituţie, prin raportare la concluziile deciziei CCR 467/2016.

Alte motive invocate sunt încălcarea de principiului supremaţiei legii şi a principiului constituţional al configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului.

„Prin principiul configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului se înţelege compunerea acestora rezultată din alegeri, pe baza proporţiei pe care grupurile parlamentare o deţin în totalul membrilor Camerei respective. (…) Revocarea preşedintelui Senatului nu poate conduce la pierderea de către grupul parlamentar din care acesta provine a funcţiei de preşedinte, funcţie dobândită în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, precum şi în temeiul principiului configuraţiei politice, principiu de rang constituţional”, se motivează în cerere.

USR susţine că Parlamentul a modificat natura mandatului, încălcând art. 2 din Constituţie, care interzice ca un grup de persoane să exercite suveranitatea naţională în nume propriu.

„Revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi realizată în conformitate cu Constituţia republicată şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în exercitarea funcţiei. Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare. (…) Revocarea trebuie să cuprindă criterii stricte, să nu se realizeze în mod arbitrar şi aleatoriu, ci cu respectarea dreptului la apărare al persoanei în cauză şi cu respectarea echilibrului între principiul majorităţii parlamentare şi principiul configuraţiei politice. Spiritul Constituţiei României înclină în sensul existenţei unor garanţii speciale împotriva demiterii nejustificate. (…) Jurisprudenţa Curţii Constituţionale oferă argumente în sensul că Parlamentul nu poate suprima durata unui mandat care este de rang constituţional”, se mai explică în sesizarea USR.

La finalul lunii noiembrie, Anca Dragu a fost revocată din funcţie, iar în aceeaşi zi preşedintele PNL, Florin Cîţu, a fost ales la conducerea Senatului.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Culoarea politica a membrilor ccr nu permite respectarea constitutiei sau a legilor.

    • Ce respectare a constituției și a legilor îndrugi mă acolo! Purcica Dragu fost numită politic în acea funcție și este „dată jos” tot politic. A dat vreun concurs pentru acea funcție sau cum? A ocupat acea funcție datorită meritocrației? NU! Despre ce vorbim aici! Este penibil cum cei de la USR se agață de niște funcții dobândite politic, care nu au nicio legătură cu meritocrația, tocmai ei care ne-au promis o altfel de politică, care se declarau scârbiți de metehnele partidelor vechi, acum ei recurg la ele. Rușine USR!

    • @eugenia
      Mă gica, motz, goe, george, moromete, pacala, m, s, berbec, vasile, paul de timișoara, phillip, gabi, un domn, alt domn, etc, etc, etc, mai du-te mă in văgăuna din care ai fost expulzat pe lume cu idioțeniile tale de neam prost.

  2. Purcica vrea înapoi în troc!

    • Poate ar fi bine sa l ia și pe barba și cu ea. Că și ăla era profesor de înot vai steaua lui până să vina in Romania.

  3. De parca nu s-ar sti deja solutia.

  4. Abia astept sa vad ce golanii poate inventa CCR/Dorneanu pentru a schimba cu 180 de grade propriile decizii anterioare, care nu permiteau schimbarea sefilor camerelor parlamentului decat cu acceptul propriului partid, care i-a propus.
    Sau, cel mai simplu, declara sesizarea inacceptabila, ca nu „vrea” muschii lui Dorneanu si a celorlalti USL-isti din CCR sa faca pacate acum, in post, inainte de Craciun! 😛
    PS. Sa nu uitam ca TOTI membrii CCR sunt numiti acolo de Iohannis, PSD, PNL si UDMR, adica actuala coalitie mafiota care conduce Romania.

  5. se agata si astia dupa ciolan mai rau ca pesedistii!

  6. Oare cand o sa avem putina decenta in dialog?
    Cred ca acelasi epitet este valabil si pentru dumneavoastra.

  7. Pronuntarea CCR e o formalitate daca a fost demisa de reprezentantii judecătorilor.

  8. Să fim serioși, mafioții din PSD-PNL-UDMR nu dau doi bani pe legi, regulamentele, constituție și alte aberații de-astea.
    Importante sunt contractele pe bani publici. Importante sunt angajările în posturi publice a amantelor și a rudelor mai proaste.
    Importantă e prostirea românilor, că vin iar alegeri în scurt timp.

  9. Daca nu se va reforma CNA si CCR, Romania va balti in continuare, prin noroiul fostului Imperiu bolsevic.Oameni neinstruiti si o Biserica slaba, este reteta ideala pentru esuarea unei natiuni.
    Restul sunt povesti!

  10. Să îi dați femeii funcția înapoi. Nu știți că useriștii vin cu funcțiile de la ei de acasă și au pretenția să le dețină pe viață ? Doar ei, doar ei…doar când sunt ei funcția e ocupată corect și valid, doar ei, ei , ei, ei…

    • Si eu vreau inapoi, la minister.
      Ma-miiii, Florin mi-a luat jucaria.

    • Cand e PSD: Nastase/Vacaroiu – nu se schimba conducerea camerelor ca asa zice CCR.
      Cand e USR – e pozitie politica, schimbam ca pe ciorapi.

      Cand e USL/Grivco contra Base:
      – schimbam in 24h avocatul poporului ca sa nu impiedice demiterea
      – CCR aviz consultativ, sa dea raspunsul pana maine (de la Cacarau)
      – mutam Monitoru la guvern, sub Ponta, ca sa-si dea legile la ce ora vrea.
      … si inca cateva, ca sa fie cat mai evidenta tentativa de lovitura de stat cu forta… nepedepsita

      Cand e avocatul „poporului” evident impotriva intereselor poprului, dar pentru interesele PSD – nu se poate schimba ca se incalca nu stiu ce articol x, subalineatul 666.

      In concluzie:
      – la romani le place sa castige mereu cei mai ticalosi, la care nu se aplica nici o regula,
      – si le mai place ca ceilalti sa fie umiliti cu reguli peste reguli, daca nu exista mai adaugam niste reguli … uite cum ii spurcam pe USRisti ca incearca sa aplice regulile care credeau ei ca sunt valabile pana acum.

  11. Probabil o să fie admisă sesizare. E bine sa fie Anca Dragu președinte la Senat. Pentru echilibru. Părerea mea.

  12. Statul mafiot PZDe+PNLepre+ude mereu trebuie sa fie destructurat.
    Alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate! Asta e singura soluție pentru supraviețuirea și reformarea țării.

  13. S-a discutat sau s-a dat ieri verdict?