G4Media.ro

Revolta autorităților locale din Timiș, Alba și Cluj împotriva modului de calcul…

Sursa foto: Pixabay

Revolta autorităților locale din Timiș, Alba și Cluj împotriva modului de calcul al ratei de infectare într-un județ: Testăm mult și suntem pedepsiți. Populația e tot mai iritată / Ce schimbări propun la sistemul de raportare a cazurilor de COVID

Președintele Consiliului județean Timiș, Alin Nica, se alătură oficialilor locali din vestul țării, nemulțumiți de modul în care se stabilesc rata de infectare pentru fiecare județ și, implicit, restricțiile, fără a ține cont de faptul că numărul de teste este mult mai mare decât în alte zone. Și primarii din Cluj Napoca și Alba Iulia au criticat recent modul de calcul stabilit de Comitetul Național pentru Situații de Urgență .

Alin Nica a spus că în Timiș se testează de două ori mai mult decât în București și chiar în Cluj și de 10 ori mai mult decât în alte alte județe.

„Acest lucru face și ca populația să fie din ce în ce mai iritată și de măsurile restrictive, și de toate aceste carantinări ale localităților din județ și acest lucru nu ajută la rezolvarea problemei”, a declarat Nica, marți, într-o intervenție la Digi 24.

Alin Nica a spus că în ultima vreme s-a opus carantinării localităților din Timiș, considerând că eficiența aceste măsuri este limitată, pentru că se face izolat, fără a gândi imaginea de ansamblu.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență ar trebui să regândească modul de calcul al acelui indice în baza căruia se stabilește gradul de infectare la nivel județean, atsfel încât să se țină cont și de capacitatea de testare”, a mai spus Nica.

Președintele Consiliului Județean Timiș este nemulțumit și de numărul de vaccinuri repartizat județului, deși se află în scenariul roșu.

Numărul de doze repartizate județelor, 23 februarie

Sursa foto: Prefectura Timiș / Facebook

„Nu spun că ar trebui să trimită toate vaccinurile în Timiș și în regiunea de Vest, dar un plus ar trebui să existe, pentru că așa mi se pare normal să procedăm, să recompensăm pe cei care își fac treaba”, a explicat Alin Nica.

De altfel, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat în repetate rânduri (aici și aici) că motivul pentru care municipiul și județul Timiș au o rată de infectare cu virusul SARS CoV-2 mai mare este că se testează masiv și a cerut o politică unitară de testare, la nivelul întregii țări.

De altfel, și Parlamentul European a cerut în septembrie 2020 ca statele membre UE să își armonizeze politicile de testare, astfel încât să fie evitată situația în care la proceduri diferite să apară rezultate diferite. Vezi aici mai multe detalii

Cum arată centrele de vaccinare din Timișoara:

La fel, primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, a răbufnit recent la adresa modului în care se calculează incidenta cazurilor de coronavirus, una care ține municipiul Cluj-Napoca în scenariul roșu, adică cu restaurantele, cafenelele, instituțiile de cultură etc, închise, și cu majoritatea elevilor obligați să stea departe de școli.

”Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.

Cum arată centrele de vaccinare din Cluj Napoca:

O opinie similară are și primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, care susține că s-a ajuns în „situația hilară în care „premiem” cu multă relaxare județele care nu testează populația”, în timp ce județele în care autoritățile își fac treaba și testează masiv sunt menținute în scenariul roșu.

„Alba Iulia, oraș în care autoritățile sanitare au înțeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roșu. Și asta pentru că autoritățile sanitare își fac treaba, iar cetățenii sunt responsabili și aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate și să se introducă în analiză și numărul de teste, Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului și într-un scenariu roșu continuu, care nu este calculat cu aceleași unități de măsură în întreaga țară”, a scris Gabriel Pleșa pe Facebook, la sfârșitul săptămâni trecute.

Cum arată centrele de vaccinare din Alba Iulia:

Gabriel Pleșa a lansat un apel către Guvern, ministere și autorități naționale, cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2, să demareze de urgență o analiză privind evoluția pandemiei și efectele pe care le are asupra economiei.

Sursa: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Foarte bine ca testați masiv, in viitorul apropiat o sa culegeți și roadele. Bucureștiul și celelelate orașe se vor Închide de pe o zi pe alta din cauza supraaglomerii spitalelor din cauza netestarii, lipsei anchetelor.

  2. Niste idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, astia de la CNSU. Fac test PCR pe 3 Feb pentru ca pe 4 aveam programare la clinica pentru niste analize amanuntite in vederea unei operatii. Vine seara rezultatul : DETECTABIL
    ( POZITIV). Dau fuga acasa, fac un test rapid ( oricum faceam acasa la 2 saptamani), NEGATIV. Merg a doua zi dimineata, pe 4 Feb, la 2 clinici diferite. Repet testul PCR, ambele NEDETECTABIL !!! Dai si suna, pe la DSP, la Prefectura, la medicul de familie. In cele din urma de la DSP ma trimite la un spital COVID, fac razea plamani si inca un test PCR. La plamani totul OK, testul NEDETECTABIL. Anunt la DSP si le cer sa imi ridice masura de izolare : NU EXISTA PROCEDURA !!! Nimeni nu s-a gandit ce masuri sa fie luate in situatia in care un test este gresit. Niste idioti. Ma incurajau de la Prwfectura sa stau acasa 2 saptamani ca oricum imi plateste statul salariul. Sugative nenorocite.

  3. Aha, cum a cules Slovacia roadele! No1 la teste in lume, no 1 la morti in lume! E foarte ”relevant”, vld utule! Dar, atata poti tu si daca ti se pare tie ”corect”, doar asta vezi in fata ochilor!

  4. PS: Vld ut, relax puiule, in spitale sunt mult mai putini decat in noiembrie, dar, na pe tine te intereseaza testatul!

  5. Nu sunt mult mai putini in spitale, cel putin nu in Cluj-Napoca. De la 650 internati in noiembrie – decembrie, acum s-a ajuns la 620 internati. Asta in timp ce media zilnica de cazuri raportate a scazut de la 400 la 150. Lumea isi face testul rapid acasa si nu mai raporteaza la DSP. Cand va scadea si numarul de internati in spitale va putea dl Boc sa reclame procedura de calcul.

  6. Cipilica, vezi ca tulpina UK e aproape majoritara in Romania, desi acum 2 luni practic nu exista la noi! Si tulpina asta e mai contagioasa, asa ca eforturile actuale nu vor fi destul. Deja de saptamana trecuta au inceput usor sa creasca numarul total de cazuri (+1500 cazuri active fata de acum 10 zile), iar numarul spitalizatilor a crescut cu 30 de persoane de la minimul de la inceputul lunii!
    Deunazi era un caz prezentat din Buzau, unde rata de infectare e cam 0.6% dar plimba bolnavii in judetele vecine, ca nu mai sunt locuri! Si binenteles ca ei gasesc doar cam 20 cazuri pe zi (probabil jumatate pe butuci) de le sunt spitalele pline! In Timis, desi e de 7 ori mai mare rata de infectare oficiala, spitalele nu sunt pline, probabil mai iau si de la vecinii care zburda in scenariul verde…
    Faptul ca suntem la 80% ocupare in spitale se poate schimba (si se va schimba!) in 2 saptamani, daca nu luam masuri.

  7. Da, Tibi, vine valul 3..ce ”surpriza”…absolut ”socant”.. ii zice ”britanic”, ”brazilian, ” sud african” si face parte din evolutia naturala, normala a virusului! A venit la toate 3 pandemiile secolului xx. Vestea buna e ca e ultimul!

  8. Oricum tot ce se intampla este o mizerie! Nimeni nu se gandeste la oamenii care nu mai suporta situatia, doar panica, frica, valul 3, 4, 10 si atat!
    Multi orbiti de tv…Nu traiesc decat pentru covid si restrictii se pare…
    Teste facute aiurea, multe gresite dar creeaza falsa impresia ca e grav..
    Ajung oamenii la ATI de bine ce sunt tratati in spitale..si uite asa da-i inainte cu plandemia!