G4Media.ro

Revoltă în PNL față de înființarea super-agenției care i-ar transforma pe Marcel…

Foto: Dreamstime

Revoltă în PNL față de înființarea super-agenției care i-ar transforma pe Marcel Ciolacu și Marian Neacșu în șefi absoluți ai tuturor companiilor controlate de ministere, primării și consilii județene. Premierul Ciucă a dat undă verde agenției cu angajați plătiți cu 50% în plus față de restul bugetarilor

Parlamentarii PNL s-au revoltat la începutul acestei săptămâni față de un proiect de lege, inițiat – culmea – chiar de guvernul Ciucă, ce înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat, potrivit informațiilor G4Media. Agenția AMEPIP, despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament. La acel moment, nici premierul Ciucă și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții. Între timp, proiectul de lege a fost deja votat de Senat și a ajuns pentru dezbateri. Camera Deputaților este cameră decizională.

Pe scurt, proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din proiect arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

  • ”În situația în care indicatorii cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”

Parlamentarii PNL s-au revoltat când proiectul a ajuns în Camera Deputaților și au însărcinat-o pe Cristina Trăilă, specialistă în achiziții publice, să gestioneze un grup de lucru. Liberalii l-au chemat luni la discuții pe Marian Neacșu (PSD), actualul secretar general al guvernului, considerat mâna dreaptă a liderului Marcel Ciolacu în interiorul executivului, potrivit informațiilor G4Media.

Liberalii au cerut refacerea proiectului și eliminarea prevederilor care dau premierului, secretarului general al guvernului și șefului noii agenții putere absolută asupra conducerii companiilor de stat.

Una dintre temerile PNL este că PSD va putea să controleze nu doar companiile deținute de ministere, ci și firmele CJ-urilor și ale agențiilor de dezvoltare intracomunitară, agenții formate din zeci de primării care acum au un echilibru politic și pot derula proiecte majore de utilități.

Deputații PNL au amenințat că nu vor vota proiectul în caz că PSD nu acceptă modificările. Or, fără votul liberalilor, proiectul are șanse mici de a trece prin parlament, dat fiind că USR și AUR s-au pronunțat deja împotriva sa.

Pe de altă parte, PSD-iștii, în frunte cu Marian Neacșu, susțin că prevederile controversate ar fi cerute de OCDE și de PNRR, motiv pentru care guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă le-au și acceptat. Liberalii resping însă argumentele lui Neacșu. ”E absurd ca OCDE sau Comisia Europeană să ceară ori să accepte un astfel de control arbitrar, discreționar al unor politicieni asupra companiilor cu capital de stat. Dacă ar fi votat, proiectul ar arunca în aer guvernanța companiilor de stat, care oricum sunt considerate prea politizate”, a declarat pentru G4Media un lider PNL.

Un alt motiv de revoltă în PNL e prevederea prin proiect care i-ar face pe funcționarii AMEPIP cei mai bine plătiți bugetari. Astfel, ei ar avea un salariu cu 50% mai mare decât alți bugetari cu poziții similare în administrație.

Liderii PNL mai susțin că Marian Neacșu, care urmează să plece la rotativă din funcția de secretar general al guvernului, își dorește pentru el însuși șefia acestei super-agenții.

Intenția vine în contextul în care România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reforma companiilor de stat și numirea de management profesionist și stabil, în loc de numiri politice și interimate de câte 4 luni, prelungite în mod repetat.

Principalele atribuții ale AMEPIP, așa cum apar ele în proiectul de lege (sursa: Economedia):

Proiectul propune separarea funcției de reglementare de funcția de coordonare a proprietății statului sau a unităților administrativ-teritoriale în calitatea lor de acționari. Funcția de reglementare va fi în continuare exercitată de către Ministerul Finanțelor, împreună cu calitatea de autoritate publică tutelară pentru întreprinderile publice din subordine, iar funcția de coordonare a întreprinderilor publice va fi realizată de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi în subordinea directă a Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, finanțată de la bugetul de stat.

Conducerea AMEPIP este asigurată de un preşedinte, care va fi ajutat în activitatea sa de doi vicepreşedinți – toți cu mandate de 4 ani, maximum două mandate. Funcţiile de președinte și de vicepreședinte al AMEPIP sunt asimilate din punct de vedere al condițiilor de  salarizare cu funcţia de secretar de stat și respectiv cu funcția de subsecretar de stat.

AMEPIP are următoarele atribuții:
a) inițierea, prin Secretariatul General al Guvernului, a proiectelor de acte normative în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor publice și avizarea proiectelor de acte normative cu incidență în domeniul său de competență;
b) elaborarea de reglementări, aprobate prin ordin al președintelui AMEPIP, în scopul aplicării principiilor de guvernanță corporativă;
c) elaborarea, monitorizarea și revizuirea periodică a politicii de proprietate și transmiterea acesteia către Guvern în vederea aprobării, prin hotărâre;
d) monitorizarea și evaluarea implementării principiilor de guvernanță corporativă de către autoritățile publice tutelare și întreprinderile publice, în concordanță cu prevederile legale aplicabile și cele mai bune practici internaționale în materie, respectiv notificarea imediată a autorității publice tutelare responsabile sau a întreprinderii publice, în cazul unor încălcări, cu propuneri de remediere;
e) participarea la procedura de selecție pentru numirea administratorilor de întreprinderi publice de la nivel central, prin reprezentanții săi în comisia de nominalizare și selecție;
f) publicarea listei administratorilor de întreprinderi publice și a listei directorilor în funcție, pe pagina de internet, pe baza datelor transmise de autoritățile publice tutelare;
g) monitorizarea implementării politicii de remunerare în conformitate cu principiile de remunerare a membrilor consiliului de administrație/supraveghere/ directori/directorat ai întreprinderilor publice, precum și a politicii de dividende pentru întreprinderile publice;
h) sprijinirea, îndrumarea și acordarea de consultanță pe probleme de guvernanță corporativă, la solicitarea autorităților publice tutelare sau a întreprinderilor publice;
i) furnizarea de recomandări întreprinderilor publice și autorităților publice tutelare, la solicitarea acestora;
j) monitorizarea obiectivelor și a strategiilor întreprinderilor publice;
k) colectarea, monitorizarea și publicarea pe pagina proprie de internet a rezultatelor de performanță financiară și nefinanciară a întreprinderilor publice, pe baza indicatorilor de performanță furnizați de întreprinderile publice, incluși în tabloul de bord;
l) monitorizarea și evaluarea performanței administratorilor întreprinderilor publice;
m) elaborarea de informări privind performanța întreprinderilor publice și transmiterea acestora Guvernului și, respectiv, Parlamentului, precum și aducerea la cunoștința publicului prin publicarea pe pagina de internet;
n) aplicarea de sancțiuni autorităților publice tutelare, întreprinderilor publice, persoanelor fizice responsabile și publicarea acestora pe pagina de internet;
o) organizarea de programe de formare pentru personalul autorităților publice tutelare, întreprinderilor publice, administratori, directori, precum și alte persoane interesate, pe teme de guvernanță corporativă.

Proiectul urmărește garantarea faptului că orice întreprindere publică urmărește obținerea profitabilității. În acest sens, se propune aprobarea de către Agenție a unui nivel minim al indicatorilor cheie de performanță, anexă a contractului de mandat, indicatori de la care pornește negocierea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Deci Directorii de Regii Autonome care sunt si Membri in Consiliile de Administrare ale institutiilor pe care le conduc nu vor mai putea sa-si voteze de capul lor ce vor (restul membrilor fiind oricum de forma)?

    • Nu știu alții cum este , dar mie asta cu ” Șefii absoluți ” mi- a plăcut. „Apsoluți”, apropo.

    • Baaai, ce pul3@l@ barosana au luat PNL de la PSD, da’ sa nu ciripiti papusilor ca era de asteptat, la minte gainii …

  2. Hai, măi, băgați divorțul, ce-o mai lălăiti atat, boală lungă – moarte sigură, se știe!

  3. Si cum se manifesta revoltatii astia, cu batistutele pe sus?

    • Cati răniți (in amorul propriu) pana la ora asta?🤔

  4. Probabil considera ca nu li se taie o felie destul de mare din acest nou cascaval.

  5. Controleaza si directorii entitatilor juridice de interes public are au atribuții care atrag calitatea de funcționar public?
    Ca pina la urma, citind pe net, nu au reusit sa-l opreasca din ignoranta lui pe Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c. Fănel IACOBESCU. Judecatorii sunt mai presus de Guvern

  6. Din somnul cel de moarte, romanasilor li s-a tras tara de sub picioare…

    • Unora li se pot trage si ch1lotii de pe ei ca nu simt nimic de atata mandrie si ignoranță. La câte chefuri am vazut de Pasti zău cā nu-mi vine sa stau linistit la câtă bunastare si voie buna răzbate din sufletele românilor.

    • * zău DACĂ nu-mi vine…

  7. Liber la joburi pentru neamurile tovarasilor…

    • ai citit si tu „AMEPIP are următoarele atribuții”?
      Ai vazut pe acolo ca cineva stabileste prejudiciile aduse prin ne-performanta?
      Ai vazut acolo sa scrie ca nu vor mai angaja oameni care nu au nevoie de salariul lunar incasat legal de la locul de munca?
      Sa fim seriosi – daca cineva nu are nevoie de salariu atunci nu vine la munca ca sa… munceasca

  8. Ați votat PSDNL 55% în loc de USR. Luați-vă la revedere de la țară, la propriu și la figurat. E numai vina voastră, a votanților.

    • Viitorul suna si „mai bine”. In ceea ce priveste gradul de alfabetizare pentru elevii români cu vârsta între 6-14 ani avem asa: 42% dintre elevi se plaseaza în zona ”nefuncţional”, 47% în zona ”minim funcţional” şi doar 11% în zona „funcţional”, potrivit Raportului Naţional de Literaţie, ediţia 2023
      Ghici cu cine voteaza pr.os.timea!

  9. ba baeti de la PeNaLi, bagati-va mintile in cap, si aduceti-va minte cu USR NU SE FURA, asa ca ciocu mic si mars la PeeeeSeeeeeDeeeee, ca mai bine furi macar un ou, decat sa nu poti fura gaina, si sa trebuiasca sa muncesti pentur gaina si ou

  10. Off-topic,
    Mailul de contact al G4media nu functioneaza !
    Am incercat sa le trimit o informatie, sa corecteze minciunile luate de la Antena 3 fara verificare despre cel de la Braila cu „ambele brate amputate” cu macetele. in realitate a avut 4 degete amputate la o mana, 2 sunt replantate la Bucuresti, cu ceva sanse sa țina.
    Mi-a s-a intors raspuns de la gmail ca destinatarul nu raspunde.
    Stie cineva cum pot fi contactati cei de la g4, pentru a-i ajuta sa nu se transforme si ei in tabloid hazna ?

    • Le faci o donatie prin transfer bancar si la detalii scrii ca vreii sa te contacteze pe email.
      Dar esti sigur ca e de interes public „exagerarea voita” a unor fapte?
      Procurorii fac asta tot timpul, ziaristii de ce nu ar face-o?

    • Spui îi platesc eu ca sa îi informez ! Bravo.

  11. AMEPIP – o noua vaca de muls, o noua institutie pentru plasat amante si pile.

    „Intenția vine în contextul în care România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reforma companiilor de stat și numirea de management profesionist și stabil, în loc de numiri politice și interimate de câte 4 luni, prelungite în mod repetat.” – ba, ma lesi?! „management profesionist și stabil” nu incape in aceeasi propozitie cu „companiilor de stat”

  12. Revolta liberalilor e un semnal de lupta din interiorul partidului si daca proiectul nu va trece de parlament sunt semne clare ca se clatina coalitia dintre cele doua partide.

  13. Mi-o și închipui pe Alinuța cu buzduganul în mână, pe Fenechiu cu pancarta de gât sau pe Chirteș călare pe un tanc declanșând răzbelul împotriva PSD. După ce Ciolacu a transformat PNL într-un mop cu care șterge pe jos cum vrea mușchii lui, cu un Ciucă care sigur nu înțelege ce se întâmplă în jurul său, se revoltă acum când știu că li se duce de sub nas și ultima firimitură din ciolan. Să-i mulțumească lui KWI căruia i-au lins bocancii. Sper ca PNL să dispară de pe scena politică

  14. „revolta in pnl” ????..buna gluma !
    De unde revolta in masa aia amorfa de oportunisti si lachei ai prezidentului ?

  15. Eu nu inteleg de ce se revolta cei din partidul cu pene….pina acum au profitat de intaiul analfabet functional guvernamental,acum se revolta cand altii fac la fel?E clar ca asta n-avea ce cauta in conducerea guvernului,mai mare e mirarea privind statul major al armatei,ce clowni l-ar vrea sef pe unu’ caruia ii curge scuipatul din gura?

  16. Va mai aduceti aminte stenogramele alea de la peneleu cu Flutur, Florin, Roman si Raresica? Din perioada aia in care cautau pretexte sa scape de USR si sa aduca PSD la guvernare? Cum se laudau ca lor nu le impune nimeni ce sa faca, ca vezi domle, marele partid liberal si ca blablabla, ca tralalala si ca ce cocosi sunt ei?
    Se pare ca multi dintre penelei nu realizeaza nici acum ca mos Klaus a vandut la fier vechi tot partidul catre psd. Si nu de ieri de azi, ci chiar din prima clipa in care a pus mana pe partid.

  17. Intrebarea este ce se va intampla cu PNL si cu actuala coalitie de guvernare dupa ce dl.Ciuca nu va mai fi premier.

  18. De la aceasta lege si pană la fondul suveran,visul lui Draknea inspirat de la Putin(fost taximetrist frustrat) „nu mai este decat un pas”. Impreuna cu programul „Anghel Saligny”(se rasuceste în mormant) si cu pensiile speciale si cu coruptia sistemică si cu….formează ceva care seamană foarte mult cu cea ce vrea Moscova.