EXCLUSIV Revolta medicilor de la Spitalul Colțea împotriva managerului și echipei sale / Mircea Lupușoru, promovat în funcție de primarul Firea: Sunt nemulțumiți că le-am luat spații și le-am dat la alte secții
”Secții reorganizate cu maxim patru pacienți internați concomitent, dar cu un spital campion la decontări din bugetul public; concursuri de conducere de secție date când ”concurența” este în vacanță; aceeași aparatură și saloane trecute în acte ca fiind pentru mai multe secții la acreditări; intervenții periculoase pentru pacienți” – sunt o parte dintre neregulile grave sesizate de nouă medici de la Spitalul Colțea din București. În replică, managerul Mircea Lupușoru susține că doctorii sunt doar nemulțumiți că li s-au micșorat spațiile de lucru din spital și că reorganizarea a fost aprobată de Direcția de Sănătate Publică București.
G4media a intrat în posesia unui memoriu semnat de nouă doctori de la Spitalul Colțea, unitate medicală aflată în administrarea Primăriei Capitalei. În sesizarea trimisă autorităților, de managerul Mircea Lupușoru este acuzat de abuzuri, dar și de medicii pe care acesta i-a instalat în funcțiile de conducere ale secțiilor. O parte din faptele reclamate sunt verificate de Corpul de Control al Primăriei Capitalei.
Medicii prezintă în sesizare inclusiv situații în care viața pacienților ar fi fost pusă în pericol de conducerea unității. În plus, cadrele medicale suspectează că bugetul de asigurări a fost păgubit prin raportări greșite de privind numărul pacienților în secții care nu aveau mai mult de patru persoane internate.
Cadrele medicale care au avut curajul să reclame neregulile au fost forțate să plece sau li s-a desfăcut abuziv contractele. Mircea Lupușoru a precizat pentru G4media că aceste acuzații nu sunt bine întemeiate și e vorba de o luptă de orgolii a medicilor.
Sesizarea trimisă la Nicușor Dan și Vlad Voiculescu
Pe data de 5 februarie 2021, nouă doctori de la Spitalul Colțea din București au reclamat, printre altele, la Primăria Capitalei, la Ministrul Sănătății modul abuziv, nereguli financiare și de organizare a fluxului medical.
Cei nouă doctori care semnează sesizarea sunt: Ilinca-Mihaela Savulescu-Fiedler, Adriana-Luminița Gurghean, Dan Victor Spătaru, Ioana Tudor, Corina-Simona Homentcovschi, Anca Maria Mihailescu, Roxana Nicoleta Siliste, Raluca-Mihaela Ciomag și Ana-Maria Vintilă.
Problemele, pe scurt
Din memoriu reiese că semnatarii petiției sesizează că spitalul a fost reorganizat pentru ca managerul unității să numească șefi de secție care îi sunt apropiați, ca în urma reorganizării – noile secții au avut maxim patru pacienți internați, că acreditarea a fost obținută cu aparatură fictivă sau că saloane din spital erau trecute în acte ca fiind la mai multe secții.
Deși spitalul nu a fost unitate de suport covid-19, din datele obținute de G4Media.ro de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reiese că Spitalul Colțea din București a fost unul dintre primele 20 de spitale ca finanțare în 2020.
109 milioane de lei a primit unitatea de la bugetul de asigurări de sănătate, în condițiile în care medicii susțin în memoriu că secții mamut ale spitalului de-abia aveau patru paturi ocupate. Mircea Lupușoru ne-a transmis că nu este adevărat că în secția de urgențe erau maxim patru pacienți internați și că decontările au fost corecte. ”Am avut chiar mai mulți pacienți în perioada asta. Colțea este un spital specializat pe Oncologie, așa că nu se pune problema să nu fi avut internări”, ne-a precizat managerul spitalului.
Acestuia i-a expirat mandatul la începutul anului, dar Nicușor Dan i l-a prelungit până în luna aprilie.
În cadrul sesizării, medicii susțin că nu sunt la prima sesizare și că au ajuns la disperare.
Reorganizare ilegală
În luna mai, managerul spitalului, Mircea Lupușoru, emite Decizia 141/LM/2020, în urma căreia Compartimentul de Cardiologie din Secția de Medicina Interna este ”redus, prin distribuirea unui salon de șapte paturi, a unei rezerve de două paturi, a majorității anexelor sanitare și a unui cabinet de consultații către Secția de Radioterapie Colțea, precum și a compartimentului de îngrijire acuți cardiaci (CTIC/UTIC) cu zece paturi către ATI Colțea, nou înființat și numit după această reorganizare drept ATI Non-COVID”, se scrie în sesizare.
Medicii amintesc că ”Decizia 141/LM/19.05.2020 a fost contestată în fața Tribunalului București – Dosar nr. 12048/3/2020. Instanța a admis actiunea formulată de subsemnații și a dispus atât anularea Deciziei, cât și restabilirea situației anterioare reorganizării”. Soluția a fost pe scurt: “Anuleaza Decizia 141/LM/19.05.2020 emisă de managerul Spitalului Clinic Colțea. Obligă pârâtul la readucerea efectivă a spațiilor spitalului la forma și structura în care se aflau anterior emiterii Deciziei nr 11/LM/19.05.2020.”
”Desi soluția instantei a fost comunicata managerului Spitalului Colțea, acesta a ales să nu o puna in aplicare, comitand infracțiunea de nerespectare hotărâri judecătorești”, acuză cei nouă doctori.
Una dintre motivațiile principale ale acestor modificări a fost, conform datelor oferite G4media.ro de către un medic al spitalului, că secția de ATI este coordonată de șefi de secție apropiați managerului unității. La conducerea ATI a fost numită, în timpul managerului Mircea Lupușoru, doctorul Letiția Coriu.
Pericolul de la Cardiologie
Însă, cei nouă medici, scriu că aceste interese au dus inclusiv la punerea în pericol a vieții pacienților atunci când ajung la secțiile de cardiologie. Redăm mai jos toate aspectele care pun în pericol viața pacienților, așa cum au fost reclamate de cei nouă medici:
- ”Lipsirea Compartimentului de cardiologie de CTIC, compartiment dedicat si inclus de la bun început în schema de funcționare a spitalului, legat de compartimentul de cardiologie al secției de Medicina Interna in toate Autorizațiile Sanitare de Funcționare, întru îngrijirea corectă a pacienților cu suferință cardiaca acuta/grava, cu risc vital imediat. Acești pacienți gravi, instabili, sunt supravegheați improvizat in saloane, întrucât medicii ATI evita preluarea acestor pacienți, pentru ca probabil își asuma lipsa competentei in acest sens”;
- ”Spații improvizate, multifuncționale, aglomerate”;
- ”Reducerea dramatică a spațiilor de investigație, consultație și de desfășurare civilizată a activității medicale”;
- ”Reducerea de personal medical mediu calificat și personal necalificat (consecința a reducerii numărului de paturi a secției de Medicină Internă) prin redistribuirea către alte secții (ATI, CPU), așa încât s-a ajuns la “performanța” ca de luni de zile, pe toată sectia de Medicina Interna, pentru ambele etaje, (inclusiv zona de izolare de pe secție)” sa fie o singură infirmieră în tura de noapte”.
- Distribuirea paturilor în saloane/rezerve – denumirile sunt intersanjabile, după cum se organizează vizitele Direcției de Sănătate Pubică -, mai scriu medicii. ”Aceeași încăpere fiind etichetată diferit și prezentată cu număr diferit de paturi în mai multe documente, asta pentru a ieși numărul de paturi la numărătoarea îngăduitoare a inspectorilor”, se mai precizează în memoriu.
- Secția ATI 2 (ATI Non-COVID) este un compartiment care a fost mai ”mult gol decât subocupat – nu ocupat!: perioade lungi de la preluarea sa o fost închis, numărul cel mai mare de internați în acest salon, în mod real, fiind de patru, pentru perioade foarte scurte. Altminteri, numărul de pacienți este de cel mult unul-două persoane, în condițiile în care și ATI 1 este aproape gol, la fel și ATI postoperator. Capacitatea ATI2, reamintim, este de 10 paturi”, mai scriu doctorii.
Dotări fictive
Cadrele medicale susțin că spitalul are dotări doar pe hârtie. ”Știm sigur că, până la acest moment un ecograf multifuncțional cu minimum: sonda cord, sonda parți moi, așa cum este înscris ORD 1500/2009, Anexa Nr. 3 referitor la dotarea minimă, nu există în secția ATI. Toate explorările ecografice în oricare ATI, care sunt foarte frecvente și întotdeauna onorate, se realizează cu ecograful din clinică, care este transportat în cele doua compartimente ATI, de la etajul 2 corpul central, respectiv etajul 1 corpul C1, de către medicii din Clinica Medicală”.
Medicii au dubii și că în Secția ATI exista cele două stimulatoare cardiace externe, după cum cere legislația.
Medicii mai sesizează și alte decizii ale conducerii asigurate de Mircea Lupușoru alte conducerii care nu au fost în avantajul spitalului. Redăm mai jos ce au consemnat medicii în sesizarea lor:
- ”Înscrierea de date false in raporturile de munca ale colegei, doctorul Alexandra Grigorescu, care și-a dat demisia pe 27 martie 2020, “de frică” și care după demisie/concediu fără plata (înscris mult mai tarziu în sistemul REVISAL) a revenit, după o luna și două zile fix în funcția de Șef de Sectie fiindcă “am fost chemată”, citand-o fidel”. Spitalul a fost amendat de ITM pentru aceasta, iar Corpul de Control al Primarului a dispus masuri și sancțiuni.
- Demiteri ilegale: ”doi colegi cărora li s-a desfăcut contractul de munca înainte de termen. Spețe prezentate în instanță, cu rezoluție pozitivă cauzei lor”;
”Angajări ilegale: șef CPU fără competenta în Medicina de Urgență, cu comisie de concurs întocmită dincolo de criteriile de legalitate”; - ”Încercări de detașare ilegala a doi colegi, în disprețul legii, acțiune oprită de potențialul beneficiar al acestei detașări, este vorba de managerul spitalului Nicolae Malaxa, care a realizat grozăvia celor propuse de managerul unității”;
- ”Comisii de disciplină, de fapt comisii disciplinar, întocmite ilegal”;
Concurs organizat doar când contracandidata favoritei a plecat în concediu
Doctori din Spitalul Colțea ne-au mai transmis că actuala conducere a unității medicale a numit în funcții de conducere apropiați ai managerului, pentru ca anumite decizii privind contracte de achiziții publice și alte decizii să fie luate mai ușor. Printre șefii de secție nominalizați de medicii de la Spitalul Colțea, îi amintim pe Alexandra Grigorescu, Letiția Coriu și pe Raluca Papagheorghe, de la Laboratorul Central.
Cei nouă doctori susțin în noul memoriu că au ajuns că nu mai aibă încredere în autorități din cauza lipsei de reacții la neregulile semnalate. Reprezentanții Primăriei Capitale ne-au transmis că se fac mai multe controale ale Corpului de Control al municipalității.
Chiar primarul Nicușor Dan a fost în inspecție la spital în 17 decembrie, moment când a constat că anumite concursuri ar fi fost organizate incorect, după propriile declarații.
Managerul unității spune că este o răzbunare a reclamanților
Mircea Lupușoru a fost numit manager la Spitalul Colțea la începutul anului 2018, după ce anterior era director medical la Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. C-tin Gorgos”. El a fost promovat în fruntea spitalului de către fostul primar Gabriela Firea.
O parte dintre medicii din spital susțin că acesta ar fi rudă cu liderul PSD. Acesta ne-a transmis ”nu este vorba de așa ceva. Corpul de Control al Primărie a fost trimis și în aprilie anul trecut, când doamna Firea era primar. Eu sunt un personaj mai incomod, supăr pe toată lumea”, spune acesta.
Cert este că Mircea Lupușor a fost unul dintre managerii de spital care a fost mereu lângă Gabriela Firea, atunci când aceasta anunța proiecte legate de sănătate. La conferința de presă în care actualul parlamentar anunță că va oferi locuințe de serviciu pentru medici, Mircea Lupușoru a stat lângă primar.
Despre acuzații, spune că le știe. ”Mi-au făcut zeci de reclamații. La toate controalele am ieșit normal. A fost o perioadă în care activitatea din spitale s-a schimbat. A fost nevoie de reorganizare, cred că este evident. Am luat anumite spații și le-am dat la Urgențe. Medicii care au rămas fără spații s-au supărat și au ajuns să mă reclame”, ne-a mai transmis Mircea Lupușoru..
Anchetele începute la sfârșitul anului trecut de Corpul de Control și continuate și în acest an vor stabili care dintre tabere are dreptate. În decembrie 2020, primarul Nicușor Dan a fost în inspecție la Spitalul Colțea.
Atunci, acesta spunea că și în luna octombrie a mai fost o verificare făcută de Corpul de Control şi au fost cerute acte privind procedurile de concurs pentru şefii de secţii, iar documentele nu au fost transmise nici acum la primărie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii