G4Media.ro

Revolta Parlamentului European împotriva dezghețarii fondurilor pentru Ungaria / Eurodeputații amenință că…

Foto: Facebook Parlamentul European

Revolta Parlamentului European împotriva dezghețarii fondurilor pentru Ungaria / Eurodeputații amenință că vor sesiza justiţia împotriva deblocării celor 10 miliarde de euro pentru Budapesta / O rezoluție urmează să fie votată azi

O zi de mare tensiune joi în Parlamentul European. Deputații europeni, supărați de dezghețarea de către Comisie a fondurilor pentru Ungaria, urmează să voteze o rezoluție „anti-Orban”, relatează Les Echos, citată de Rador Radio România.

Lansată de eurodeputaţii din PPE (dreapta), S&D (socialiști și democrați), Renew Europe (centriști și liberali), grupările Verzilor și Stânga (stânga radicală), ea exprimă „regretele” și „îngrijorările serioase” ale Parlamentului European față de deblocarea, în decembrie, a 10,2 miliarde pentru Budapesta. Și amenință cu un recurs la Curtea de Justiție a UE.

Invitată să dezbată subiectul în plenul Parlamentului, miercuri, la Strasbourg, Ursula von der Leyen a reamintit că această decizie luată de Comisie a fost adoptată după reformele întreprinse de Budapesta pentru îmbunătățirea independenței sistemului judiciar ungar. „O cerință impusă Ungariei pentru a putea accesa fonduri europene”, a subliniat președinta Comisiei, amintind totodată că „circa 20 de miliarde din fonduri continuă să fie suspendate”.

Dar în rezoluția lor, deputații consideră că „și după recentele sale reforme, Ungaria nu îndeplinește standardele [UE] în ceea ce privește independența justiţiei” și că statul de drept „se deteriorează din cauza acțiunilor guvernului său”. Marți, au votat împotriva unui amendament care urmărea deblocarea fondurilor Erasmus pentru Budapesta.

Şantaj

Mai mulți aleși, precum europarlamentarul Guy Verhofstadt (Renew), acuză Comisia că „a cedat șantajului” lui Viktor Orban. „Aţi repeta această practică?”, i-a spus acesta Ursulei von der Leyen, în situaţia în care peste două săptămâni are loc un summit european axat pe ajutorul financiar acordat Ucrainei.

Și Ungaria, singura țară membră a UE care a menținut legături cu Moscova de la invadarea Ucrainei, continuă să blocheze reforma bugetului UE, care include ajutorul de 50 de miliarde pentru Kiev. „Dacă da, vă veți confrunta cu probleme enorme în Parlament”, a avertizat el.

Mai mulți deputați europeni au cerut, de asemenea, accelerarea procedurii cunoscute sub numele de articolul 7 din Tratatul UE, deja declanșată în 2018. O armă nucleară menită să priveze Ungaria de dreptul de vot în Consiliul European, care reunește cele 27 de state membre. O petiție în acest sens, semnată de peste 120 de europarlamentari, a fost lansată de finlandezul Petri Sarvamaa (PPE).

Dar șansele ca Ungaria să-și piardă dreptul de vot rămân foarte scăzute, o astfel de decizie trebuind să fie aprobată de toate statele membre, cu excepția celui vizat.

La rândul său, Viktor Orban pare să facă abstracţie de presiunea acum tot mai mare la care este supus. Marți, s-a declarat pregătit să susțină Kievul, dar „în afara bugetului comun” al UE, a spus el presei, deși știe că această soluție nu este preferată de liderii europeni.

Tentativă de compromis

Cu toate acestea, Ungaria este gata „să-și asume partea sa din povară” din propriul buget, proporțional cu PIB-ul său, a adăugat el, o propunere către Bruxelles care este „de acceptat ca atare”.

Pentru a încerca să găsească un compromis, UE ar lua în considerare instituirea unei „frâne de urgență” pentru fondurile ucrainene, potrivit „Politico”. Dacă e declanșată de o țară, liderii ar trebui să discute automat subiectul la următorul lor summit.

Nu e sigur că acest lucru este suficient pentru a-l convinge pe prim-ministrul ungar… Pentru moment, UE se află, așadar, într-un impas. Și mai are doar câteva zile până la summitul de la 1 februarie pentru a găsi o soluție care să convingă Budapesta să ridice blocada.

Sursa: Les Echos/ Rador Radio România/ Autor: Fabienne Schmitt

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ungaria, spre deosebire de România, este un stat cu o mare relevanță internațională, care își urmărește și realizează interesele chiar și atunci când sunt imorale.

    Pentru Ungaria nimeni nu ar fi putut amâna timp de 12 ani aderarea la Schengen!

    • Nu e vorba despre relevanta ci despre regulamentele care stau la baza infiintarii UE de la inceputurile ei…Este vorba numai despre dreptul de veto al fiecarui stat membru in parte, si Ro. are acelasi drept la care poate apela atunci cand considera ea. In privinta Schengen, in conditiile actuale de vot, Ro. ar trebui sa „negocieze” in spatele usilor inchise asa cum a facut Croatia…intrebarea este daca merita ptr. Ro. (ca are cu ce negocia…). Ma gandesc ca mai degraba actiunea Bulgariei de zilele trecute in vami are sanse mai mari decat tergiversarea in justitie si/sau „negocierea”. Din pacate , democratia UE are multe zone „gri inchis” nu numai albe, dar nu le poti avea pe toate, oricum, mult mai bine ptr. tara si natie in UE decat in afara ei!

    • daca comentariile ar fi fost votate ca pe hotnews,postarea ta nu ar fi putut sa fie vazuta vreodata…

  2. O mare relevanță într-adevăr dar nu europeană ci asiaticao-mongoleza de unde se trag ei. Verișori și susținătorii a lui putler. O rușine de nație.