G4Media.ro

Revoluția din România într-o poveste foto inedită. Orașele revoltei, atunci și acum.…

Sursa: Radio Europa Libera

Revoluția din România într-o poveste foto inedită. Orașele revoltei, atunci și acum. Timeline realizat de Europa Liberă, cel mai înverșunat adversar al regimului comunist

A fost cea mai sângeroasă dintre revoltele anticomuniste din Europa. Aproape trei decenii mai târziu, ne aducem aminte de evenimentele revoluției române din 1989, transmite Radio Europa Liberă.

Pe măsură ce vântul schimbării bântuia lumea comunistă în anii ’80, Nicolae Ceaușescu, dictatorul de tip stalinist al României, își menținea poziția.

„Geniul Carpaților” fusese odată cu adevărat popular în România și lăudat în străinătate pentru refuzul de a urma linia de partid a Kremlinului. În scurt timp, Ceaușescu și soția lui, Elena, urmau să trăiască apogeul puterii și al corupției absolute . La sfârșitul anilor 1980, în loc de Crăciun, cea mai festivă zi din România era să devină ziua de naștere a lui Ceaușescu.

Obsedat să scape țara de datorii, Ceaușescu a vândut o mare parte din materiile prime ale țării creditorilor străini, ceea ce a dus la foamete, lipsa căldurii în case, întreruperea alimentării cu energie electrică. În timpul iernii, sute de oameni au înghețat în apartamentele lor întunecate sau au murit asfixiați întrucât sobele pe gaz – singura sursă de căldură pentru mulți români – au fost oprite, apoi repornite fără avertisment, umplând dormitoarele cu gaze.

În 1989, după ce regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit unul după altul, Ceaușescu s-a pronunțat clar împotriva oricărei reforme. În acel decembrie, pe măsură ce o altă iarnă aspră se apropia, populația era gata să explodeze.

Scânteia s-a aprins în Timișoara, un oraș din vestul României. După ce s-a decis în justiție evacuarea pastorului maghiar László Tőkés și mutarea sa forțată din cauza acțiunilor sale critice împotriva regimului, o demonstrație de susținere a pastorului s-a transformat curând într-o revoltă împotriva regimului comunist din România.

Revolta din Timișoara, care a început în cele din urmă pe 16 decembrie, a fost nemiloasă. Zeci de oameni au fost uciși. Mass-media străină, inclusiv Radio Europa Liberă/Libertatea, a relatat cifre exagerate, vorbind despre un „pogrom” care a lăsat zeci de mii de morți. În același timp, Radio Europa Liberă/Libertatea a fost prima instituție media care a transmis o relatare a unui martor ocular din Timișoara pe 18 decembrie.

A fost cea mai sângeroasă dintre revoltele anticomuniste din Europa. Aproape trei decenii mai târziu, ne aducem aminte de evenimentele revoluției române din 1989.

Vezi pe Radio Europa Liberă integral povestea Revoluției în imagini de atunci și cum arată România azi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Poate e nevoie de zeci de ani ca sa ne schimbam atitudinea fata de politicieni, sa nu mai asteptam sa ne guverneze cum vor ei ci sa ne folosim de puterea extraordinara pe care o avem ,lasata mostenire prin lupta ,prin moarte ,aceea a votului!Daca o pretuiam asa cum se cuvine si aveam mai multa vigilenta si mai putina lehamite, acum eram si noi rupti de comunism si nu faceam 2 ani pasi inainte si 4 inapoi…Acum unde ne aflam, la 29 ani departare de acel decembrie extraordinar??Sa uiti in an centenar de sutele de martiri ce si-au dat viata pentru libertate ,pentru democratie,pentru alegeri libere si sa te preocupe doar scoaterea hotilor din politica din puscarii plus anularea pedepselor de coruptie ,asta arata cat de grava este prapastia intre cei ce s-au cocotat pe cadavre din 22 decembrie 1989 si cetatenii ce vor o justitie dreapta pentru toti si ca nimeni sa nu fie mai presus de lege !

    • ” cetatenii ce vor o justitie dreapta ” ?
      De fapt noi romanii suntem foarte ingaduoitori cu hotii, chiar ii stimam si invidiem pentru ca „se descurca”.
      Suntem un popor aparent credincios, sau mai degraba cu frica de moarte, xenofob, homofob, oricind gata sa ignoram un om in nevoi si oricind gata sa il imbrincim pe vecinul de linga casa..

    • Tot aud cand de colo, cand de dincolo, caracterizari ale poporului roman, despre cum este el. Sunteti vreun psiholog, vreun profesor de romana care preda compunerea de caracterizare, sau ce? Poporul roman are aceleasi aspiratii pe care le are orice popor in lumea asta : sa traiasca in libertate, sa traiasca intr-o tara unde legea e una pentru toti. Orice alte adjective agatate de coada poporului roman sunt idioate, ca sa nu spun altfel.

    • Asta cam asa e. Desi nu stiu cati mai raman in tara sa-si schimbe atitudinea.

      Cei mai occidentali in simtiri pornesc in pribegie, adica tinerii.

  2. Cred ca ar trebui sa ne folosim de votul nostru mai des, din 2 in 2ani, pentru reinprospatarea Parlamentului, ca in SUA, unde se fac alegeri pentru Congres si Camera pentru a nu se ajunge la dictaturia majoritatii ! Cand o majoritate aleasa isi face de cap crezand ca are dreptul asta odata ajunsa acolo si nu mai respecta regulile si statul de drept, e nevoie sa ne exercitam din nou dreptul nostru castigat prin jertfa ,acest dar de nepretuit ! Asadar, la urmatoarele alegeri, daca ce traim acum de 2 ani de zile ne-a pus serios pe ganduri,trebuie sa alegem partidele ce s-au luptat pentru apararea valorilor castigate atat de greu in ani de zile ,pentru a putea schimba constitutia asta neocomunista iliesciana, construita voit ambiguu pentru a impiedica tara sa se dezvolte!

    • Lia, chiar daca nu-ti vine sa crezi, si-n Constitutia Romaniei s-a prevazut acest aspect, in ideea de a nu se confisca viata politica a tarii de o singura formatiune, mandatul prezidential este de 5 ani, cata vreme al parlamentului de 4 ani. Si cu toate astea, s-a ajuns in situatia de fata.

  3. „Geniul Carpatilor”, stalinistul de Ceausescu a fost de fapt, aparent, un „maverick” dupa cum il caracteriza The Newsweek…care a renuntat la clauza natiunii cele mai favorizate americane in 1988.

    Si pana in acel decembrie 89 ROmania avea sa-si plateasca cele 8-10 miliarde dolari datorie. Astazi, tara are in jur de 100 miliarde datorie! Adica cam 34 miliarde/10 ani sau 17/5 ani. Iar Ceausescu a facut 10 miliarde datorie in cei 24 de ani.

    Europa Libera pare sa fi fost, alaturi de Vocea Americii, o interfata a serviciilor secrete de peste ocean. Si pe buna dreptate! La viata proletara care exista in anii 80 in Romania, fiecare isi dorea „o bucatica” din occident. Care se manifeste prin ascultarea atenta a diverselor emisiuni transmise de cele doua surse mediatice. Spre ex. la Vocea Americii exista un motto zilnic, unul dintre acestea fiind „Cizmarule, nu mai sus de pantofi”…

    Problema este ca a fost inlocuit un comunist cu alt comunist. Si chiar si dupa 29 de ani, cati ceausisti si iliescieni exista in Romania? Cu miile…dovada coruptia si structurile mafiote politico-economice existente.

    Dupa 29 de ani…timp in care RDG sau fosta Cehoslovacie sau Polonia au avut un Gauck, Havel sau Valesa care s-au afirmat in sfera politica. La noi, Iliescu moscovitul, urmat de un alt nomenklaturist convins au mentinut tara intr-o mlastina economico-politica care au avansat doar interesele personale si de grup. Decat sa ne fure occidentul, mai bine ne furam intre noi! Dovada rezida in situatia in care se afla tara alaturi de Bulgaria…ultimele doua locuri in UE!

    Un comentariu anterior se referea la congresul american. Da, SUA este o democratie tanara si model pentru noi – parintii fondatori, Washington, Franklin, Lincoln, Adams, etc sunt un exemplu. Insa si acolo realitatea este alta. Dinamica interpersonala pro si contra este extrem de interesanta. Insa, asta nu inseamna ca nu exista coruptie si scandaluri la varf – spre ex. „sincopele din administratia trumpiana” dar si relatia politic si complexul militar-industrial. Un exemplu relevant referitor la aceasta diada este si razboiul ilegal asupra Irakului „bazat” pe rapoartele emanate de diversele entitati de informatii, etc. Care de fapt au fost false! Nu s-a gasit nici o arma de distrugere in masa.

    Romania se doreste occidentala, insa in ultimii 24 ani (din cei 29) doi nomenklaturisti s-au aflat la conducerea ei. Se doreste UE-ista, insa diversii MEP sunt „bizantini” in mentalitate si comportament cu diverse structuri de grup/personale, ca sa nu mai vorbim de hiperinflatia parlamentara din Romania, peste 500 de personaje, la o tara cu o suprafata de cca 239.000 km2. Adica aproape sau mai mult decat Canada, SUA…

    Realitatea este ca acel decembrie 89 a fost o luna sangeroasa dar si plina de speranta si entuziasm. Insa, daca nici dupa 29 de ani nu se „stie” (adica nu se doreste) cine a tras in cei peste 1000 de romani DUPA executia sumara si procesul simulacru al lui Ceausescu, atunci despre ce democratie vorbim? Sau societate cu valori si principii proEuropene?