Rezerva de sirop de arțar a Canadei atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani / De vină sunt schimbările climatice, care au adus tot mai ridicate toamna
Rezerva de sirop de arțar a Canadei – singura din lume – a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul unui produs de bază dulce iubit la nivel mondial în fața schimbărilor climatice, anunță BBC.
Rezerva, situată în Quebec, este concepută pentru a stoca 133 de milioane de kilograme de sirop de arțar în orice an. Dar în 2023, oferta a scăzut la 3,1 milioane de kg.
Experții fac legătura între această penurie și creșterea cererii și vremea mai caldă, care a perturbat producția. Dar ei spun că acest lucru nu va afecta disponibilitatea sau prețul siropului de arțar pentru consumatori – cel puțin pentru moment.
„Rezerva strategică deține cea mai mică cantitate de sirop de arțar din 2008 încoace”, a declarat pentru BBC Simon Doré-Ouellet, directorul general adjunct al producătorilor de sirop de arțar din Quebec. „Dar nu prevedem probleme de aprovizionare în viitorul apropiat”, completează el.
Industria de miliarde de dolari a siropului de arțar din Canada reprezintă 75% din întreaga producție mondială de sirop de arțar.
Conform datelor naționale, majoritatea acestei cantități – aproximativ 90% – este produsă în provincia Quebec, unde, în urmă cu 24 de ani, a fost creată singura rezervă strategică de sirop de arțar din lume.
Cantitatea de sirop de arțar din rezerva națională – depozitată în zeci de mii de butoaie în mai multe depozite din Quebec – s-a diminuat semnificativ din 2020. În acel an, rezerva avea mai mult de 103 milioane de kilograme.
Acum, suma din rezervă reprezintă doar 7% din ceea ce era acum patru ani.
Producția de sirop de arțar, care se realizează de obicei între începutul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie, se bazează în mare măsură pe un echilibru delicat între temperaturile sub zero grade pe timp de noapte și temperaturile mai ridicate din timpul zilei, de peste 0C (32F).
Temperaturile scăzute ajută arțarul să absoarbă apa din sol, în timp ce vremea mai caldă din timpul zilei creează o presiune care împinge apa în jos, la baza copacului, facilitând recoltarea sevei.
În 2021 și 2023, temperaturile mai calde de primăvară resimțite în întreaga țară au dus la o reducere a producției de sirop de arțar, care a scăzut cu 21% în 2021 față de anul precedent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii