G4Media.ro

Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024,…

Sursa foto: Pixabay.com

Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024, pe fondul sancțiunilor occidentale și a crizei economice

Rezervele de aur deţinute de băncile ruseşti s-au redus la jumătate, coborând sub 40 de tone, pe parcusul anului trecut, potrivit informaţiilor publicate marţi de cotidianul RBC, care citează datele Băncii Centrale a Rusiei, informează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

La data de 1 ianuarie 2025, rezervele de aur din bilanţurile băncilor ruseşti s-au redus până la 38,1 tone, echivalentul a 325,4 miliarde ruble (3,3 miliarde dolari), aproape jumătate faţă de cantitatea deţinută în toamna anului 2023, când au atins vârful la 71,1 tone.

În termeni de volum, rezervele de aur din băncile ruseşti se apropie astfel de minimumul anterior, de 33,3 tone, atins în luna iulie 2022, când din cauza sancţiunilor şi a crizei economice de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a fost nevoită să exporte o parte din aur, potrivit RBC.

Potrivit informaţiilor furnizate de Banca Rusiei, valoarea rezervelor de aur din băncile ruseşti a scăzut cu 23,6% anul trecut, dar când vine vorba de cantitatea de metal, scăderea a fost de 46,4%, peste 33 de tone. Ultima dată când rezervele au înregistrat o scădere atât de mare a fost în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, care a redus rezervele de aur din băncile ruseşti cu 34,5 tone.

Potrivit lui Dmitri Pianov, vicepreşedintele VTB Bank, motivul scăderii rezervelor de aur îl reprezintă dobânzile ridicate practicate de Banca Centrală a Rusiei, motiv pentru care diverse instituţii preferă să-şi cheltuiască rezervele de aur.

Începând din 2022, ca şi în cazul multor altor date economice, Rusia nu mai furnizează informaţii cu privire la băncile care operează cu aur, dar înainte de război acest lucru era valabil pentru bănci precum Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosselkhozbank, Bank Otkritiye, Sovkombank şi Promsvyazbank.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, preţul aurului a atins valori record de 40 de ori pe parcursul anului 2024. La data de 11 februarie 2025, aurul se tranzacţiona la peste 2.900 de dolari uncia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum!?

    Nu duduie economia?
    Parca rusii erau mai prosperi ca niciodata. PIB-ul crescuse de X ori…

  2. Asta nu-i rezerva nationala, e rezerva bancilor „private”… banca centrala continua sa inghita rezerve de aur tot mai mari, daca pana in 2023 aveau o medie de 1160 de tone pe an, in 2024 au avut 2300 de tone… adica vreo 215 miliarde de dolari. Ne bucuram pt. ca „pica” bancile private, dar mama ei de rusie, e tot mai grasa in aur, ca o piranda.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.