Rezervele de gaz, pline 90%: ”UE este bine pregătită pentru iarnă”
În urma invadării Ucrainei de către Moscova şi a reducerii drastice a aprovizionării din Rusia, cei 27 au adoptat în iunie 2022 un cadru legislativ care îi obligă să ajungă, colectiv, la un grad de umplere a stocurilor de gaz de 90% la 1 noiembrie în fiecare an. Un mod de a-şi întări autonomia energetică şi a-şi reduce dependenţa de aprovizionările cu gaz rusesc. Rusia reprezenta 15% din importurile de gaz ale UE în primul trimestru – un procentaj redus la jumătate într-un an. Europenii şi-au crescut în timp achiziţiile de gaz natural lichefiat (GNL) american, scrie publicația belgiană Le Vif.
Conform datelor agregate de la „Gas Infrastructure Europe” (GIE), asociaţia care grupează operatorii europeni de infrastructuri de gaz, depozitele europene erau pline vineri în medie 90,12% – adică circa 93 de miliarde de metri cubi în total. Nivelurile variază de la ţară la ţară, de la 77% în Letonia la peste 99% în Spania, 84% în Franţa. Potrivit Comisiei, un procentaj de 90% poate acoperi până la o treime din cererea de gaz a UE iarna.
”UE este bine pregătită pentru iarnă, aceasta va contribui la o mai mare stabilizare a pieţelor (energetice) în lunile următoare”, a reacţionat comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Piaţa gazului rămâne totuşi vulnerabilă la creşteri brusce: cursurile au crescut mult la începutul lui august, după ameninţările cu greva în Australia în importante instalaţii de gaz şi pe fondul unei cereri mari asiatice.
”Comisia va continua să supravegheze situaţia pentru ca nivelurile de stocare să rămână suficient de ridicate la apropierea iernii”, a arătat dna Simson. ”Partida nu s-a terminat, trebuie să rămânem circumspecţi şi să ne pregătim pentru vânt potrivnic”, cum ar fi o iarnă mai grea decât se aşteaptă sau la turbulenţe pe pieţele de gaz, avertizase deja din iunie ministrul ceh al industriei şi energiei, Jozef Sikela.
Pe de altă parte, statele membre s-au angajat să-şi reducă consumul de gaz cu 15% în perioada dintre aprilie 2023 şi sfârşitul lui martie 2024 faţă de media înregistrată în anii 2017- 2022. Ei au depăşit cu mult acest obiectiv anul trecut graţie unei vremi clemente şi tarifelor ridicate care au determinat gospodăriile şi întrepriderile să facă economii. UE şi-a redus cu 18% consumul de gaz între august 2022 şi mai 2023 faţă de media precedenţilor cinci ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu