G4Media.ro

Rezistența la antibiotice ar putea cauza mai mult de 39 de milioane…

sursa foto: Pexels

Rezistența la antibiotice ar putea cauza mai mult de 39 de milioane de decese până în 2050

Peste 39 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri direct din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice în următorii 25 de ani, conform unui studiu de modelare publicat marți în The Lancet, care sugerează că este încă posibil să se evite acest scenariu sumbru, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Recunoscută deja ca o provocare majoră pentru sănătate, rezistența la antibiotice – atunci când bacteriile sau alți agenți patogeni suferă mutații care îi împiedică să răspundă la tratamentele antimicrobiene – este de așteptat să se agraveze.

Pentru prima dată, acest studiu evaluează impactul rezistenței la antibiotice de-a lungul timpului și încearcă să estimeze evoluția acesteia.

Potrivit autorilor, între 1990 și 2021, mai mult de un milion de oameni din întreaga lume au murit în fiecare an ca urmare directă a rezistenței la antibiotice. Autorii au examinat 22 de agenți patogeni, 84 de combinații de agenți patogeni și tratamente și 11 sindroame infecțioase la persoane de toate vârstele din 204 țări și teritorii, utilizând date de la mai mult de 520 de milioane de persoane.

În aceste trei decenii, decesele la copiii sub cinci ani cauzate direct de rezistența la antibiotice au scăzut cu mai mult de 50%, pe măsură ce prevenirea și controlul infecțiilor la sugari și copii mici s-au îmbunătățit.

Deși infecțiile sunt mai puțin frecvente la acești copii, ele au devenit mai dificil de tratat atunci când apar.

În același timp, decesele în rândul adulților în vârstă de 70 de ani sau mai mult au crescut cu peste 80% în această perioadă, reflectând îmbătrânirea rapidă a populației și vulnerabilitatea mai mare a persoanelor în vârstă la infecții.

În ceea ce privește agenții patogeni, decesele cauzate de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) au crescut cel mai mult la nivel mondial. Pentru bacilii Gram-negativi, rezistența la carbapeneme a progresat cel mai mult.

În următoarele decenii, decesele cauzate de rezistența la antibiotice vor crește și mai mult.

Numărul victimelor directe ar putea ajunge la 1,91 milioane pe an la nivel mondial până în 2050, un salt de peste 67% față de 2021, conform modelării cercetătorilor.

Până la mijlocul acestui secol, rezistența la antibiotice ar juca un rol mai important în 8,22 milioane de decese în fiecare an, o creștere de 74,5% față de 2021.

În total, între 2025 și 2050, rezistența la antibiotice ar putea provoca direct peste 39 de milioane de decese la nivel mondial și ar fi asociată cu 169 de milioane de decese, potrivit cercetătorilor.

Dar sunt imaginabile scenarii mai puțin pesimiste.

O îmbunătățire a tratamentului infecțiilor și a accesului la antibiotice ar putea preveni 92 de milioane de decese la nivel mondial între 2025 și 2050, în special în Asia de Sud și Africa Subsahariană, potrivit autorilor studiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.