#REZISTENȚA sesizează CCR și îl acuză pe Valer Dorneanu de săvârșirea unor abuzuri disciplinare grave prin refuzul de a constata încetarea mandatului lui Petre Lăzăroiu
Grupul civic #REZISTENȚA anunță că a redactat și că va transmite o sesizare către Curtea Constituțională, în care îl acuză pe președintele instituției, Valer Dorneanu, de săvârșirea unor abuzuri disciplinare grave, motiv pentru care solicită cercetarea și sancționarea acestuia. Potrivit sesizării, postate pe pagina de Facebook, prin refuzul de a constata încetarea mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu, ”președintele CCR nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, afectând în acest fel în mod grav funcționarea Curții Constițutionale și punând în pericol legalitatea deciziilor luate de Curte”.
”Acest fapt poate conduce la un blocaj instituțional, iar acesta este ultimul lucru de care România are nevoie în aceste vremuri tulburi”, se mai arată în textul sesizării dat publicității de #REZISTENȚA, care precizează că în redactarea și argumentarea acestui document au beneficiat de sprijinul VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie. Documentul ar urma să fie depus mâine și în formă fizică la CCR.
”Aborgarea articolului 68, alin. 3 prin lega nr. 168/2018 atrage încetarea efectelor decretului nr 553/2010 și, pe cale de consecință, chiar acceptând ipoteza că Decizia nr. 136/ 2018 nu a produs efecte imediate asupra Decretului nr. 553/2018, începând cu data de 12 iulie, președintele Curții Constituționale ar fi trebuit să constate că mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu a expirat. (…)
Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat nici ulterior datei de 4 mai 2018 (data publicării Deciziei 136/ 2018) nici ulterior datei de 12 iulie 2018 (data publicării legii nr. 168/ 2018), susținem că domnul judecător Valer Dorneanu a săvârșit o abatere disciplinară gravă. (…)
Pledăm în fața Plenului Curții pentru aplicarea sancțiunii celei mai severe (încetarea mandatului de judecător constituțional), având în vedere faptele săvârșite de Președintele Curții, domnul judecător Valer Dorneanu:
– nerespectarea și aplicarea unei Decizii a Curții
– luarea de poziție publică și oferirea de consultanță într-o problemă de competența curții
– refuzul de a constata încetarea mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu”, se arată în textul sesizării la CCR.
Context. În data de 12 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat, între altele, articolul din legea de funcționare a Curții, care permitea unui judecător CCR să adauge la un rest de mandat un mandat plin.
Astfel, articolul 68 alineatul 3 din legea 47/1992 privind funcționarea CCR prevedea următoarele: ”În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin. (2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani.”
CCR a stabilit prin decizia 136/2018, pronunțată în martie, că mandatul de 9 ani nu poate fi depășit prin adăugarea restului de mandat. Decizia CCR e aplicabilă din 4 mai, iar din 15 iulie au intrat în vigoare și modificările la legea de funcționare a Curții Constituționale.
Dezvăluirea G4Media de vineri, 1 iunie: Curtea Constituțională a României (CCR) funcționează de două luni încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018 și analizată de G4Media.ro împreună cu experți în drept.
Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010, dar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii