Rezoluție a Parlamentului European privind asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia: Toate acuzaţiile de corupţie şi fraudă trebuie să fie anchetate şi condamnate cu rigoarea adecvată şi la nivelul adecvat
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie în care cere guvernului maltez să îi aducă în faţa justiţiei pe toţi demnitarii implicaţi în toate cazurile legate de recentele dezvăluiri din dosarul asasinării jurnalistei de investigaţii malteze Daphne Caruana Galizia, relevă un comunicat de presă al PE, citat de Agerpres.
În rezoluţie, adoptată cu 635 voturi pentru, 46 voturi împotrivă şi 12 abţineri, eurodeputaţii amintesc de evoluţiile din cazul Daphne Caruana Galizia şi din alte anchete legate, în urma mărturiei infractorului condamnat Vincent Muscat. La 23 februarie, acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare de un tribunal din La Valletta, după ce şi-a recunoscut vinovăţia. El fusese acuzat că împreună cu fraţii Alfred şi George Degiorgio a planificat şi executat asasinarea jurnalistei.
PE a luat notă de progresele înregistrate în ancheta asupra asasinării jurnalistei malteze şi în alt caz, referitor la corupţie şi spălare de bani, ”deşi cu mare întârziere”.
”Toate acuzaţiile de corupţie şi fraudă trebuie să fie anchetate şi condamnate cu rigoarea adecvată şi la nivelul adecvat”, subliniază membrii PE în rezoluţie.
Eurodeputaţii subliniază că în Malta există ameninţări grave şi persistente pentru valorile Uniunii Europene, printre care libertatea presei, independenţa sistemului judiciar şi a poliţiei şi libertatea de asociere, deşi ei remarcă faptul că guvernul maltez a înregistrat unele progrese legate de statul de drept şi independenţa justiţiei.
De asemenea, PE insistă că este nevoie de măsuri suplimentare pentru protejarea jurnalismului independent şi le cere autorităţilor malteze să pună în aplicare directiva europeană privind avertizorii de integritate (whistle-blowers).
Jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Ea avea 53 de ani.
Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu Vincent Muscat, n.red.) a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.
Daphne Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, intitulată ’17 Black’, a virat două milioane de euro către Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului maltez de la acea vreme Joseph Muscat, şi către Konrad Mizzi, fost ministru al turismului. Contrapartida acestei mite nu este cunoscută.
Consorţiul jurnalistic Daphne Project, care şi-a reluat anchetele, a relevat că ’17 Black’ îi aparţinea omului de afaceri Yorgen Fenech. Ulterior, Joseph Muscat, Keith Schembri şi Konrad Mizzi au demisionat.
Citește și:
sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii