G4Media.ro

Rezolvarea subiectelor de la Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2020, realizată…

Rezolvarea subiectelor de la Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2020, realizată de profesoara Ecaterina Stanca

Elevii au avut timp două ore pentru a rezolva subiectele la Limba și literatura română, primul examen de la Evaluarea Națională 2020. Textul la prima vedere a fost din genul epic, o povestire. Ecaterina Stanca, profesoara de Limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, a rezolvat subiectele pentru Edupedu.ro.

Subiectele de Limba și Literatura Română – rezolvate de profesoara Ecaterina Stanca:

Rezolvare Subiectul I

  1. ciudată = stranie; era = exista, se afla
  2. cratima, semn de ortografie, marchează fonetic rostirea împreună a două cuvinte ”urce” și ”în” cu dispariția vocalei „î” pentru evitarea hiatului. Morfologic, desparte verbul „urce” de prepoziția „în”.
  3. oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaș = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival „-aș”
  4. erau = diftong (descendent); groa-se = difting (ascendent)
  5. Idei secundare: a) Mama băiatului adormit iese tiptil din odaie; b) Băiatul se trezește deoarece era foarte cald.   Idei principale: fiecare elev va selecta ideile principale din tex, la alegere.
  6. Sunele produse de muzicuță nu erau armonioase deoarece intrase apă în interiorul instrumentului de cântat, căci fratele mai mare fusese la râu, iar „părul și muzicuța erau ude, în muzicuță intrase apă, și sunetele care ieșeau din ea nu erau tocmai armonioase”

Vezi pe Edupedu.ro rezolvarea integrală a subiectelor de la examenul de Limba și literatura română – 15 iunie 2020

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. poza din articol zici ca e de pe vremea Pionierilor. culoara esarfei confirma