Rezultat istoric în Africa de Sud: Congresul Național African, condus de Nelson Mandela acum 30 de ani, pierde pentru prima dată după apartheid majoritatea absolută / ANC se transformase într-un partid-stat, acuzat de corupție
ACTUALIZARE ORA 11:03 vineri (56,3% secții centralizate): ANC 41,89%, DA 23,53%, MK 11,11%, EFF 9.54%
ACTUALIZARE ORA 23:58 (41,1% secții centralizate): ANC 42,62%, DA 23,83%, MK 9,89%, EFF 9,42%.
ACTUALIZARE ORA 20:42 (34,5% secții centralizate): ANC 42,31%, DA 24,61%, MK 9,38%, EFF, 9,1%.
Pentru prima oară de la abolirea regimului de apartheid și primul scrutin multi-rasial, Congresul Național African (ANC) condus de președintele Cyril Ramaphosa a scăzut sub 50% din voturile exprimate.
Potrivit numărătorii oficiale parțiale a Comisiei Electorale Independente (circa 20% din secții centralizate), ANC a obținut 43,35%, urmat de Alianța Democratică (DA, liberal) condusă de John Steenhuisen, cu 24,86%, Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF, marxist-leninist) condus de Julius Malema cu 8,84% și Mkhonto we Sizwe (Sulița Națiunii, MK) condus de fostul președinte Jacob Zuma, cu 8,04%. Urmează alte 66 de partide, niciunul nu a depășit însă 5%, dar cum nu există prag de intrare în parlament, este improbabil ca ANC să poată obține o majoritate absolută a celor 400 de mandate în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului federal. Participarea la vot a fost de 58,69%, față de 66% în 2019.
Acesta este cel mai slab rezultat al ANC, o scădere de 14% față de scrutinul din 2019. În schimb, rezultatul DA este cel mai bun din istorie, deși partidul fondat de politicieni albi anti-apartheid acum mai bine de 60 de ani nu a făcut progrese semnificative în atragerea unei proporții importante a electoratului majoritar de culoare.
EFF a pierdut două procente față de 2019, în timp ce MS și-a făcut un debut notabil, în mod cert privând ANC de majoritate. În statul său KwaZulu-Natal, Jacob Zuma a depășit cu mult ANC. În vârstă de 82 de ani, Zuma, care a fost președinte al Africii de Sud și lider al ANC, a fost nevoit să demisioneze în 2018 în urma unor acuzații de corupție.
Malema, în vârstă de 43 de ani, este și el un fost militant ANC, exclus din partid în 2012 pentru pozițiile radicale de stânga. El este un pan-africanist și se opune restricțiilor la imigrație în Africa de Sud a cetățenilor din alte state învecinate.
Situația politică din Africa de Sud este fără precedent: privat de majoritate, ANC va trebui să caute aliați pentru prima sarcină constituțională: alegerea noului președinte. Africa de Sud are un sistem care combină prezidențialismul cu parlamentarismul, în care șeful statului, ales de Adunarea Națională, este și șef al guvernului.
Acum, Ramaphosa (71 de ani) va trebui să caute sprijin în parlament din partea altor partide pentru a fi reales și este aproape exclus că-l va obține de la DA și Steenhuisen (48 de ani), iar foștii săi colegi din ANC Zuma și Malema au profunde resentimente împotriva sa.
Fiica lui Zuma, Duduzile Zuma-Sambudla, a exclus o coaliție cu ANC, în condițiile în care MK este pe cale să devină un lider în KwaZulu-Natal relatează site-ul News 24. Vorbind cu jurnaliștii la centrul național de rezultate al Comisiei Electorale Independente , ea a declarat că tatăl său a indicat că este deschis la colaborarea cu „partidele progresiste de culoare”. Ea a precizat că aceasta nu includea ANC, condus de președintele Cyril Ramaphosa. Întrebată dacă Partidul MK va colabora cu EFF, ea a spus că este o „posibilitate”.
ANC, care a câștigat triumfal primele alegeri multirasiale din 1994 sub conducerea lui Nelson Mandela, s-a transformat în acești 30 de ani scurși de atunci într-un partid stat, plin de corupție (acuzații de care nu au scăpat nici disidenții care l-au părăsit, Zuma și chiar Malema), în condițiile în care o mare parte din populație se zbate în sărăcie, cu un șomaj de 33% (cu 10% mai mult decât în 1994) și o infracționalitate violentă care a devenit o plagă în Africa de Sud.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank