G4Media.ro

Rezultate neașteptate ale unui sondaj în SUA: Americanii cred că Zelenski este…

sursa foto: Twitter\ President Biden

Rezultate neașteptate ale unui sondaj în SUA: Americanii cred că Zelenski este mai capabil decât Biden să rezolve crizele mondiale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este considerat de o majoritate a americanilor mult mai capabil decât omologul său din Statele Unite, Joe Biden, ca să rezolve problemele internaționale, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Pew Research Center. Rezultatele neașteptate ale anchetei de opinie vin în condițiile în care rata de favorabilitate a liderului de la Casa Albă a coborât la doar 40%, cel mai scăzut nivel al președinției sale, pe fondul temerilor de război și inflație, cu șapte din 10 americani afirmând că au o încredere scăzută în capacitatea lui Biden de a răspunde „așa cum trebuie” invaziei Rusiei în Ucraina, indică un sondaj NBC News.

Zelenski, peste Biden

La câteva săptămâni după ce Rusia i-a invadat țara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit note pozitive din partea publicului din Statele Unite pentru felul în care gestionează afacerile internaționale. Aproximativ 72% dintre americani – circa șapte din zece respondenți – au o încredere „parțială” sau „mare” în Zelenski pentru a face ceea ce trebuie în ceea ce privește problemele mondiale, potrivit centrului Pew – un procent mult mai mare decât pentru alți lideri străini, inclusiv pentru președintele Biden.

În cadrul acestui grup, 33% au „cel mai înalt nivel de încredere” în abilitățile de conducere ale lui Zelenski, au indicat rezultatele sondajului realizat de Pew Reasearch Center, care a mai dezvăluit că 39% dintre americani au încredere „parțială” în el.

Americanii mai în vârstă sunt mult mai probabil să dețină aceste opinii decât generațiile mai tinere. De fapt, aproape jumătate dintre americanii cu vârsta de 65 de ani și peste au multă încredere în Zelenski, comparativ cu 28% dintre adulții sub 30 de ani. Americanii cu mai multă educație, în special cei cu diplome postuniversitare, sunt, de asemenea, mai înclinați să aibă încredere în președintele ucrainean.

Doar 10 dintre americani „nu au încredere deloc” în Zelenski, în timp ce 16% dintre ei spun că au „doar puțină încredere” în liderul de la Kiev.

În ceea ce privește orientarea politică, democrații și independenții care înclină să voteze cu Partidul Democrat sunt mai predispuși decât republicanii și independenții care înclină spre republicani să aibă încredere în Zelenski – 80%, față de 67%.

Doar aproximativ un sfert dintre adulții americani intervievați (26%) au declarat că au încredere „scăzută” sau nu au încredere „deloc” în liderul ucrainean.

Comentând rezultatele sondajului Pew Research Center, NPR a scris că „președintele ucrainean Volodimir Zelenski și emblematicul său tricou verde au devenit figuri recunoscute pe scena mondială în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei de către Rusia. Starul de televiziunie devenit președinte în vreme de război a folosit rețelele de socializare pentru a ridica moralul țării sale și a fost aplaudat în picioare în timpul discursurilor virtuale adresate guvernelor din întreaga lume.”

Ce cred americanii despre alți lideri mondiali

Sondajul Pew i-a chestionat pe americani și în ceea ce privește opinia despre alți lideri mondiali, printre care președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Mai mult de jumătate dintre americani au încredere în Macron (55%) și Scholz (53%), în timp ce ratingurile pentru liderul chinez rămân neschimbate față de anul trecut, respectiv 15%, un procent extrem de scăzut.

Președintele Putin a primit cele mai mici procente dintre toți șefii de stat incluși în sondaj. Doar 6% dintre americanii chestionați și-au exprimat încrederea în el după decizia sa de a invada Ucraina la 24 ianuarie – un minim istoric în aceste sondaje care datează de aproape două decenii.

Marea majoritate a americanilor (92%) au încredere redusă sau chiar deloc în gestionarea de către Putin a afacerilor mondiale, inclusiv 77% care nu au deloc. Sentimentul este împărtășit aproape în mod egal de democrați și republicani.

Note proaste pentru Biden

Dacă respondenții sondajului Pew i-au dat note mari președintelui Zelenski în ceea ce privește rezolvarea chestiunilor de politică externă, nu același lucru se poate spune despre procentele primite de președintele Joe Biden și de vicepreședinta Kamala Harris.

Astfel, ancheta de opinie a indicat că americanii sunt mult mai divizați în privința gestionării de către Biden a afacerilor internaționale, doar 48% dintr ei spunând că au încredere în el în acest domeniu. Un procent mult mai mare, respectiv 52%, au declarat că fie „nu au prea multă încredere în el” ca să rezolve crizele mondiale (22%), fie „nu au deloc încredere” în el în acest domeniu (30%).

Pew a notat că acest procent reprezintă o schimbare negativă față de începutul mandatului lui Biden, când acest număr era mai aproape de 6 adulți americani din 10. Trei sferturi dintre democrați și independenții care votează cu Partidul Democrat susțin că au încredere în abilitățile internaționale ale lui Biden, comparativ cu doar 16% dintre republicani și independenții care sunt înclinați să aleagă republicani. Per total, doar 17% au declarat că au „mare încredere” în capacitatea lui Biden de a gestiona criza ucraineană, în timp ce 31 la sută au spus că au „încredere parțială.”

Analiștii americani au afirmat că rezultatele sondajului Pew vin în contextul în care președintele Biden a făcut mai mulți pași controversați în ceea ce privește criza ucraineană. De exemplu, după ce a respins personal oferta polonezilor de a trimite avioane de luptă în Ucraina, Biden a afirmat recent despre omologul său rus: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.”

O declarație care a iritat Rusia, a provocat criticile unor aliați (precum Emmanuel Macron) și i-a făcut pe consilierii de la Casa Albă să se grăbească să afirme că Biden nu s-a referit nicidecum la schimbarea regimului de la Moscova, lucru care ar reprezenta o ingerință evidentă în chestiunile interne ale Rusiei. (https://www.g4media.ro/gafele-lui-biden-irita-rusia-ii-nelinistesc-pe-aliati-si-complica-situatia-ucrainei.html)

Revenind la sondajul Pew, trebuie remarcat că publicul american are și mai puțină încredere în vicepreședinta Kamala Harris în ceea ce privește rezolvarea chestiunilor internaționale. Doar 43% dintre americani au afirmat că au încredere în Harris pentru a face ceea ce trebuie în privința afacerilor mondiale, în timp ce o majoritate (56%) au declarat că au încredere „puțină” sau chiar „deloc” în numărul doi de la Casa Albă.

Reamintim că Harris a fost trimisă în Europa de mai multe ori în timpul crizei din Ucraina, inclusiv la Conferința de Securitate de la München în zilele dinaintea invaziei Rusiei, precum și în Polonia și România. Criticii au spus atunci că trimiterea în cele două țări est-europene a lui Harris – o politiciană lipsită aproape complet de experiență internațională – a semnificat mai degrabă lipsa unei strategii clare a administrației de la Washington în ceea ce privește războiul din Ucraina și a unui răspuns coerent la invazia Rusiei.

Procente negative

Rezultatele neașteptate ale anchetei de opinie Pew Research vin în condițiile în care rata de favorabilitate a liderului de la Casa Albă a coborât la doar 40%, pe fondul temerilor de război și inflație, cu șapte din 10 americani afirmând că au o încredere scăzută în capacitatea lui Biden de a răspunde așa cum trebuie invaziei Rusiei în Ucraina, indică un sondaj NBC News.

Sondajul a dezvăluit că patruzeci la sută dintre cei chestionați au aprobat performanța generală a lui Biden în fruntea Americii, iar 55 la sută au dezaprobat-o – cea mai mică notă a președinției sale în sondajele de acest fel realizate de NBC. În ianuarie, rata de aprobare a lui Biden a fost de 43%, în timp ce procentul de dezaprobare a fost de 54 la sută.

În ceea ce privește chestiunile de politică externă, 51% dintre americanii chestionați și-au exprimat dezaprobarea pentru performanțele liderului de la Casa Albă, iar 42% le-au aprobat. În ianuarie, aceste procente erau de 54% pentru cei care le dezaprobau și 37% pentru cei care le aprobau.

Douăzeci și opt de procente dintre cei chestionați au spus că au fie „o mare încredere” (12 la sută), fie „destulă încredere” (16 la sută) în capacitatea lui Biden de a răspunde războiului Rusiei cu Ucraina și de a gestiona criza de securitate produsă în Europa.

Acest lucru este comparat cu un total de 71 la sută care au spus că au „doar puțină încredere” (27 la sută) sau „foarte puțină încredere” (44 la sută) în Biden. Surprinzător este și faptul că un număr mare de democrați – 43 la sută – au spus că au „doar ceva încredere” (36 la sută) sau „foarte puțină încredere” (7 la sută) în liderul american de a răspunde crizei de pe bătrânul continent.

„Americanii căutau mai multă certitudine și stabilitate după alegerile din 2020. Indiferent dacă este acasă sau în străinătate, aceste așteptări nu au fost îndeplinite,” a declarat Jeff Horwitt, un strateg democrat de la Hart Research Associates, coautor al sondajului. Potrivit acestuia, ceea ce iese în evidență în sondaj este că publicul nu s-a unit încă în jurul lui Biden ca urmare a războiului din Ucraina, așa cum se întâmplă în general în cazul unui conflict internațional care afectează și Statele Unite.

Rezultatele sondajului NBC News sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei anchete NPR/Ipsos realizat cu câteva zile înainte, care a constat că majoritatea americanilor cred că președintele Biden „nu a făcut o treabă bună” în gestionarea războiului. Mulți spun că liderul de la Casa Albă a fost prea precaut, chiar dacă majoritatea declară că sunt îngrijorați de extinderea conflictului din Ucraina.

În general, doar 36% dintre americani – adică unul din trei – au afirmat că Biden face „o treabă bună” ca răspuns la războiul din Ucraina, în timp ce 52% au afirmat că performanța sa vizavi de criză nu este bună.

În ceea ce privește orientarea politică, 81% dintre republicani au evaluat răspunsul lui Biden la criză drept „corect” sau „slab.” Pe de altă parte, 62% dintre democrați au descris performanța lui Biden în gestionarea războiului drept „bună” sau „excelentă.”

De asemenea, majoritatea americanilor consideră că Administrația Biden a făcut o treabă bună evitând conflictul militar direct cu Rusia (58%) și punând presiune economică asupra Moscovei (54%).

Pe de altă parte, 45% dintre respondenți la sondaj au afirmat că președintele Biden a fost „prea precaut” în sprijinirea Ucrainei. Doar 7% cred că SUA ar trebui să facă mai puțin în Ucraina, comparativ cu 39% dintre americanii chestionați care au afirmat că Statele Unite ar trebui să facă mai mult.

Surse: NBC News, NPR, Pew Research

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. Daca e așa tare. Asta baga tot globul in război. Nu scapă nici pinguinii, nici ursul polar.

    • v-a luat propaganda si v-a bagat-o pe gat , va e drag ca apa in ciubote!

    • Pai pentru el e ca un Razboi Mondial.
      Daca ar intra Putin peste Romanica si ar face praf Bucurestiul, Clujul, Constanta, Timisoara, Brasov, Iasi, pentru tine ca cetatean e echivalentul unui Razboi Mondial.

    • 1. “Romanica” este membra Nato
      2. Rusia, cu toate defectele ei, NU o sa atace vreo tara Nato in mod deliberat
      3. Esti depasit intelectual si de copii de la gradinita

    • 1. Daca România va fi atacată, NATO va zice că nu recunoaște trupele și că românii se descurcă cu niste atacatori fără însemne.
      2. Rusia va zice și ea că sunt niște mercenari despre care nu știe nimic.

      Chiar își imaginează cineva că NATO își va bate capul pentru Republica Moldova, Bulgaria sau România? Poate România că are petrol.

  2. Zelenski este candidatul manciurian perfect. Cand nu va mai fi util, la tomberon cu el. Pariu?

  3. Câți dintre cei care au incredere în Jelenski sunt și triplu capsati?

    • Esti triplu capsoman

    • Marele hAURist și patriot român degrabă iubitor de rusnaci – gogu.

  4. Bai asta ra.hatcinci, izmenare in opinci, dute-n iute in fata oglinzii si trageti singur cateva zeci de palme peste ceafa poate iti mai revii din pr.ostie, desi n-as crede ma tembellule

  5. Vrem și noi un președinte precum Zelenski în România!!!

  6. Sondaj făcut într-o țară unde wrestling ul este sportul național și 95 la sută habar n-au că Parisul e un oraș sau o țară!!

  7. Greseala mare pentru care Biden a picat in sondaje este faptul ca media USA a mediatizat pana la saturatie pe Zelenski,ceea ce a facut ca Biden sa cada involuntar in umbra. Se observa ca prea multa propaganda strica!

    • Biden era picat in sondaje dinainte de mediatizarea excesiva (vomitiva) a lui Z. Statea un picut mai bine decat Kamala…. dar doar un picut🤪 dai cu gooagle ma’ frend

  8. Clar, Zele e mai capabil sa porneasca ww3 si cu asta se rezolva toate crizele mondiale 😀 pt totdeauna

  9. Deja il ridica-n slavi pe Zelenski. Asta ar baga pe toti in razboi. Ucraina este cam 20% din teritoriul UE, are 45 milioane de locuitori. Nu o poate cuceri nimeni. Nici Rusia nici alta putere mondiala. Au armata destula pentru propria aparare, echipament NATO modern. Rusia se va retrage pe zonele ocupate anterior si cu ele va ramane definitiv.

    • Neuronul nu te ajută.
      phutin ne bagă în război.
      Ține minte asta.

    • Deci Putin atacă și Zelenski ne bagă pe toți în război?
      Ce ai vrea să facă, să se predea? Să lupte cu briceagul? Să cadă la pace cu Putin? „Haideți, domnu’ Putin, am încercat și noi. Luați dvs. Crimeea și Donbas și suntem chit”.
      Putin (și ai lui, că nu e singur în întreprinderea asta) nu se va opri. Nu poți să te bazezi că vecinul care îți fură rufele de pe sârmă nu-ți va fura și bicicleta.
      Până una-alta Zelensky luptă și pentru noi (adică România, țările baltice, Moldova și, în general, fostele țări vasale din Tratatul de la Varșovia). De altfel, dacă ar putea, Putin ar face o Uniune Sovietică de la Marea Bering până la Cabo da Roca.

  10. Neașteptate pentru…???
    Biden se încurcă în mijlocul propozițiilor, săracul.

  11. Zelenski, carry on the good job! 18,000 mujics already destroyed and still counting

  12. Americani care până acum 2 luni credeau că zelensky este un jucător de hochei sau fotbal american

  13. Clovnul de la Kiev cel puțin nu necesită schimburi de pampers

  14. un piticot cu tulburări de personalitate
    imatur politic și afectiv
    un ego exacerbat
    labil emoțional
    poartă jumătate din vină
    și.a sacrificat poporul ptr interesul personal/
    glorie mândrie recunoaștere celebritate
    dacă era un super.erou nu ajungea cu țara varză

  15. Ești tare în ziua de astăzi când folosești diplomația , în locul războiului, ăsta e și motivul în care între alb și negru există o infinitate de nuanțe gri,…Ca să poți alege varianta fără ,, după noi potopul”!

  16. Interesant.
    Trumpiștii și tinerii sub 30 ani – cei mai pr0ști.

    • Vezi ca cu Trump rusii nu au miscat in front, rusii au anexat Crimea cu Obama la butoane, ignorant progresist!

    • tu, martorul lui Barna, ai peste 30 de ani?
      am crezut ca prostia ta e generata de faptul ca esti inca la pubertata, boy was i wrong🤣🤣🤣

  17. Batrinii fac războiul, tinerii mor pe nedrept și nevinovați. Așai cînd din zecile milioane locuitori nu există unul singur sa reprezinte generația

  18. Da, n-as fi zis, sunt ȘOCAT!!! :))))

  19. Elmer Fudd for the win. He’ll definitely get the rabbit. During duck season, of course.

  20. Normal.cā e mai OK, DACA ai CNN, Fox news, BBC, si restu la abonat vei simti democratia si umanitate:))))

  21. Și să precizez ca au in jur 300 mil locuitori, au savanți, doctori,toate mințile luminate din lume , oare e tot ce au putut oferi, de ce trebuie sa ia decizii centenarii prea bătrîni și pentru al doilea război mondial să impună democrația sclerozata generației actuale care îi afectează în mod direct și economic ,dar și plătesc cu libertatea , viața , iluzii dezamăgitoare ?

  22. Păi nu-i foarte greu să fii mai capabil decât Biden. Nu în sensul că ar fi tâmpit , Trump gen.
    Pur și simplu omu îi bolnav , are afecțiuni care îi îngrădește deplinatatea facultăților mintale.
    Se știa asta înainte de a fi desemnat candidat al democraților, ideea era ca echipa numeroasă de consilieri să ia deciziile , Biden doar comunicante aceste lucruri.

  23. Ce multă atenție poate să merite un măscărici din Kiev pentru faptul că și-a pus viața poporului la bătaie !

  24. Luați-l pe Zelenschi si instalati-l la casa albă si s-au rezolvat problemele păcii mondiale (adică a războiului mondial)

  25. Președintele ucrainean este un erou! Voi aia anti ce sunteți?

    • Și ce ați fi vrut să facă? Să capituleze? Poporul ucrainean este curajos, vă apară vouă libertatea ca să aveți timp să aberați. Nu vă este rușine?

    • Președintele ucrainean este într-adevăr un erou, căci a făcut ceea ce președintele nostru nu a reușit: a învins covidu’.

  26. Am o masina de cafea. Si aia ar face treaba mai buna decat Joe Bidon.