G4Media.ro

RFI: Inițiativa celor Trei Mări aruncă SUA și UE în competiţie cu…

Sursa Foto: Wikipedia

RFI: Inițiativa celor Trei Mări aruncă SUA și UE în competiţie cu Rusia și China

Națiunile membre ale Inițiativei celor Trei Mări (TSI) au organizat un summit virtual, găzduit de Estonia, pentru a consolida legăturile dintre cele 12 state membre. Washingtonul vede TSI ca pe o modalitate de a câștiga teren într-o zonă în care Rusia și China au făcut progrese, transmite RFI.

TSI a fost înființată în 2015 de Polonia și Croația, în mod oficial pentru a discuta despre proiecte comune de infrastructură, energie și cooperare digitală în regiune. În total participă 12 țări ale UE, de la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Până în prezent, inițiativa a lansat mai multe proiecte de infrastructură, în special Via Carpatia, care se desfășoară de la Klaipeda în Lituania, până la Salonic în Grecia, conexiunea feroviară Rail Baltica, de la Varșovia via Riga, până la Tallinn, cu feribotul către Helsinki, sau conexiunea navigabilă Canalul Dunăre-Oder-Elba.

Interesul SUA pentru inițiativă

SUA au fost cel mai mare susținător al inițiativei, de la început. Washingtonul a dorit să investească în regiune, urmărind să reducă influența rusă și să contracareze investițiile chineze „17 + 1” și „Inițiativa Belt and Road” în Balcanii de Vest învecinați.

În octombrie, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților a SUA a adoptat în unanimitate o propunere de rezoluție care susține TSI și investește 1 miliard de dolari. Rezoluția prevede planuri de creștere a securității și conectivității energetice în infrastructura regiunii și conține o condamnare a eforturilor Rusiei „de a folosi energia ca armă pentru a pune presiune sau a submina libertatea și democrația în Europa”.

Atenția SUA a declanșat interesul UE

După ce președintele SUA, Donald Trump, a participat la una dintre primele întâlniri ale TSI de la Varșovia, în 2017, UE a devenit nervoasă, iar în 2018, președintele CE de atunci, Jean-Claude Juncker, a participat la întâlnirea de la București, după ce unii critici au sugerat că Washingtonul sprijină sistemul pentru a „crea o alternativă” la Uniunea Europeană.

Atunci UE a promis aproximativ 155 de miliarde de euro pentru proiect. Având în vedere actuala criză Covid-19, este departe de a fi sigur că acești bani vor fi cheltuiți în proiecte TSI în curând.

Sursa: RFI / Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Săracii și corupții Europei și-au făcut club. Cu Ungaria în frunte, sigur vor deveni o sforță economică, un standard al democrației mondiale

    • Ar vrea ei, dar nu, nu Ungaria este in fruntea acestei initiatieve ci tandemul Romania-Polonia sustinute foarte tare de Tarile Baltice si mai ales sprijinite de SUA. Saracii Europei sunt saraci datorita cardasiei dintre Vestul UE (mai putin UK, fosta membra si Tarile Scandinave) si Rusia

    • iar cinstitii UE, luati prin surprindere ca le fura altul cascavalu(consultanta, firme cu liste de furnizori agreate etc.) s-au repezit sa vada daca le iese si lor ceva.
      Coruptii UE(cu una-doua exceptii) nu-si trag teava de gaz personala din Rusia si nici nu spala zeci si sute de miliarde de euro din spatiul CSI prin bancile lor in timp ce dau lectii de etica. Nu pot face asta pt. ca aproape toat sitemul lor bancar a fost cumparat de cei cinstiti.
      Hai sa nu gandim simplist, e loc pt. Toata lumea la masa: Us, UE.

  2. UE este dezinteresata pentru ca este condusa de „tandemul” Franta-Germania care nu par a fi constienti de pericolul Rus (de fapt sunt absolut inconstiente, sau asa se comporta). Doar ca in felul asta UE (sub „conducerea” Fr-De) este dezinteresata de propria existenta.

  3. 1/Cu un 1miliard de dolari finantiament american,se poate construi o diatanta mai mare de autostrada si cu o calitate superioara pe VIA CARPATIA decat cu un miliard de euro imprumutat de la BCE pentru a construi autostrazi in Romania?2/Daca Rusia avanseaza cu frontul in cazul unui razboi ,se vor ascunde in spatele autostrazii?

  4. UE a fost nervoasa? Awww…sa-si bage undeva castravetele ala bio cu curbura ideala si sa ne lase-n pace. Saraciile de la Bruxelles nu pot concura cu banii americani, never, ever, iar statele estice se vor dezvolta cu ajutorul SUA, daca UE n-a fost in stare pana acum sa ne ajute. Asta trebuie sa retineti!

    • Ești pe-afară, nene! De la aderare până acum România a primit zeci de miliarde de euro bani europeni, nu americani. Investitiile străine provin preponderent din UE, nu din SUA.
      În toată această discuție privind proiectele legate de cele trei mări, dar și de Cernavodă, nu a fost vorba niciodată de altceva decât de CREDITE!

    • UE este o Uniune socialista primitiva si nimic mai mult. UE are alte griji: clima si migranti. Atat. La asta se reduce nivelul UE. Pacat, dar asta-i realitatea ultimilor 25 de ani. Ai idee cat primeste un migrant alocatie de la UE? 13000 de euro doar prima de instalare. Ti se par enormal? Hai cara-te!

    • Rusnacule, minti cu nerusinare. Cine primeste 1300€/luna?