RFI: Inițiativa celor Trei Mări aruncă SUA și UE în competiţie cu Rusia și China
Națiunile membre ale Inițiativei celor Trei Mări (TSI) au organizat un summit virtual, găzduit de Estonia, pentru a consolida legăturile dintre cele 12 state membre. Washingtonul vede TSI ca pe o modalitate de a câștiga teren într-o zonă în care Rusia și China au făcut progrese, transmite RFI.
TSI a fost înființată în 2015 de Polonia și Croația, în mod oficial pentru a discuta despre proiecte comune de infrastructură, energie și cooperare digitală în regiune. În total participă 12 țări ale UE, de la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Până în prezent, inițiativa a lansat mai multe proiecte de infrastructură, în special Via Carpatia, care se desfășoară de la Klaipeda în Lituania, până la Salonic în Grecia, conexiunea feroviară Rail Baltica, de la Varșovia via Riga, până la Tallinn, cu feribotul către Helsinki, sau conexiunea navigabilă Canalul Dunăre-Oder-Elba.
Interesul SUA pentru inițiativă
SUA au fost cel mai mare susținător al inițiativei, de la început. Washingtonul a dorit să investească în regiune, urmărind să reducă influența rusă și să contracareze investițiile chineze „17 + 1” și „Inițiativa Belt and Road” în Balcanii de Vest învecinați.
În octombrie, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților a SUA a adoptat în unanimitate o propunere de rezoluție care susține TSI și investește 1 miliard de dolari. Rezoluția prevede planuri de creștere a securității și conectivității energetice în infrastructura regiunii și conține o condamnare a eforturilor Rusiei „de a folosi energia ca armă pentru a pune presiune sau a submina libertatea și democrația în Europa”.
Atenția SUA a declanșat interesul UE
După ce președintele SUA, Donald Trump, a participat la una dintre primele întâlniri ale TSI de la Varșovia, în 2017, UE a devenit nervoasă, iar în 2018, președintele CE de atunci, Jean-Claude Juncker, a participat la întâlnirea de la București, după ce unii critici au sugerat că Washingtonul sprijină sistemul pentru a „crea o alternativă” la Uniunea Europeană.
Atunci UE a promis aproximativ 155 de miliarde de euro pentru proiect. Având în vedere actuala criză Covid-19, este departe de a fi sigur că acești bani vor fi cheltuiți în proiecte TSI în curând.
Sursa: RFI / Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii