G4Media.ro

Riad, capitala Arabiei Saudite, va găzdui Expoziția Mondială 2030

Photo by EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Riad, capitala Arabiei Saudite, va găzdui Expoziția Mondială 2030

Capitala saudită Riad a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030, devansând lejer rivalii sud-corean Busan și italian Roma, în prima rundă de votare din cadrul BIE (Biroul Internațional al Expozițiilor), transmite boursorama.com. De notat că Arabia Saudită vrea să candideze și pentru a găzdui Campionatul Mondial de fotbal din 2034, pentru prima dată.

Citește și:

Riadul a obținut 119 voturi, față de 29 pentru Busan și 17 pentru Roma, cu mult peste două treimi din cele 165 de voturi necesare, potrivit rezultatelor BIE.

„Suntem extrem de mândri de acest rezultat”, a declarat ministrul saudit de externe, Faisal bin Farhan Al Saud.

„Este o expresie a încrederii comunității internaționale în ceea ce avem de oferit, iar noi ne angajăm să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor”, a spus el.

El a salutat, de asemenea, faptul că organizarea expoziției a coincis cu Vision 2030, un program de reforme care vizează reducerea dependenței regatului de petrol.

„Arabia Saudită a câștigat decisiv Expo 2030”, a declarat Dimitri Kerkentzes, secretarul general al BIE, felicitând Riadul pentru „victoria sa incredibilă”.

„Această expoziție va fi catalizatorul transformării” regatului, a spus el la conferința de presă care a urmat votului.

Toate cele trei orașe candidate s-au lăudat că au proiecte ecologice și de înaltă tehnologie în încercarea de a găzdui Expo, un eveniment care atrage milioane de vizitatori, și s-au angajat în campanii intense de lobby în ultimele luni.

La prezentarea candidaturilor la Paris, în iunie, au participat prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, și premierul Italiei, Giorgia Meloni.

Critici

Arabia Saudită este unul dintre principalii producători de petrol din lume și unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor. Iar atribuirea expoziției a stârnit numeroase critici.

Marțea trecută, 15 ONG-uri pentru drepturile omului au cerut BIE „să nu voteze” pentru Riad din cauza bilanțului „îngrozitor” al acestuia în materie de drepturi ale omului.

Ambasadorul Giampiero Massolo, președintele Comitetului promotor Roma-2030, a criticat înainte de vot „deriva mercantilă a celorlalți candidați”, care promiteau „un volum mare de investiții private sau publice pentru a obține o mare parte din voturi”.

Candidatura sud-coreeană promova „armonia dintre natură, umanitate și tehnologie”, construită pe un fost port industrial din Busan, în timp ce Italia își propunea să „reunească istoria și viitorul” la Roma, unde ar fi urmat să fie construit pentru această ocazie „cel mai mare parc solar urban din lume”.

Expozițiile universale au loc o dată la cinci ani și au o durată maximă de șase luni. Potrivit lui Dimitri Kerkentzes, acestea oferă țării alese ocazia de a se “prezenta lumii”, dar și de a fi „un laborator pentru arhitecți”.

De exemplu, Turnul Eiffel a fost construit la Paris pentru Expoziția Universală din 1889, la fel cum Atomium și Space Needle, structuri simbolice la Bruxelles și Seattle (SUA), au fost construite pentru expozițiile din 1958 și 1962.

Cea mai recentă, din Dubai, a atras 24 de milioane de vizitatori. Cea din 2025 va avea loc la Osaka, în Japonia.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...