G4Media.ro

Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea oferi un impuls esențial pentru complexul…

Photo by Sergei KARPUKHIN / POOL / AFP

Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea oferi un impuls esențial pentru complexul militar-industrial al țării, care se confruntă deja cu ineficiență, corupție și lipsă de modernizare – raport al Kyiv School of Economics Institute

Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea oferi un impuls esențial pentru complexul militar-industrial al țării, care se confruntă deja cu ineficiență, corupție și lipsă de modernizare, este una dintre concluziile unui raport publicat în martie de Institutul KSE (centru al Kyiv School of Economics), care a prezentat capacitățile de producție militară ale Rusiei, a oferit o imagine de ansamblu a actorilor-cheie, a grupurilor critice și rolul Chinei.

Analiza, denumită „Dezasamblarea mașinii de război rusești: Actori-cheie și noduri”, mai arată că „sprijinul Chinei a fost crucial, ajutând Rusia să ocolească controalele la export și furnizând componente vitale acolo unde lipsesc capacitățile interne”.

De asemenea, mai arată autorii raportului, „în ciuda invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, multe entități ale complexului militar-industrial rămân nesancționate de SUA și UE, inclusiv actori-cheie precum Roscosmos și Rosatom”.

„Complexul militar-industrial rus a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, în special în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, în ciuda sancțiunilor. Cu toate acestea, puține studii combină atât analize la nivel micro, cât și la nivel macro ale complexului militar-industrial al Rusiei, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a principalilor săi actori, capacități și sănătate financiară. Prezentul raport întreprinde o astfel de analiză și contribuie la literatura de specialitate”, arată raportul KSE Institute.

„Constatăm că complexul militar-industrial din Rusia este foarte concentrat și se luptă să se modernizeze. Actori-cheie precum Rostec conduc creșterea prin valorificarea finanțării de stat și a surselor extrabugetare, dar persistă provocări semnificative, inclusiv costuri ridicate de finanțare, lipsa forței de muncă și prăbușirea exporturilor de arme. 52% din activele totale sunt concentrate în cadrul primelor zece grupuri, subliniind natura oligopolistică a industriei; și 90% din toată producția utilizată în efortul de război ar proveni de la entitățile Rostec, aproximativ jumătate din achizițiile militare ale țării fiind canalizate prin Rostec. În ciuda invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, multe entități ale complexului militar-industrial rămân nesancționate de SUA și UE, inclusiv actori-cheie precum Roscosmos și Rosatom. În același timp, Rusia a prioritizat producția pentru front în detrimentul modernizării și inovării. În acest context, sprijinul Chinei a fost crucial, ajutând Rusia să ocolească controalele la export și furnizând componente vitale acolo unde lipsesc capacitățile interne”, este o altă concluzie a raportului realizat de Pavlo Shkurenko, Lucas Risinger, Olena Bilousova și Elina Ribakova.

„În acest raport, furnizăm dovezi că ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea oferi un impuls esențial pentru complexul militar-industrial al țării, care se confruntă deja cu ineficiență, corupție și lipsă de modernizare. De-a lungul anilor, companiile complexului militar-industrial au necesitat în mod repetat salvări din cauza datoriilor excesive și, în timp ce industria a înregistrat o creștere temporară a finanțării în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, provocările sale principale rămân nerezolvate. Războiul și sancțiunile care au rezultat nu au făcut decât să agraveze aceste probleme, ducând la deteriorarea condițiilor macroeconomice, la penurii de forță de muncă și la întreruperi în lanțurile de aprovizionare. În plus, pierderea piețelor de export împovărează și mai mult companiile complexului militar-industrial, care vor continua să se bazeze pe finanțare suplimentară pentru a se menține pe linia de plutire. Având în vedere aceste circumstanțe, nu este surprinzător faptul că Rusia solicită reducerea sancțiunilor în cadrul discuțiilor cu SUA, în ciuda faptului că susține ineficiența acestor măsuri. Cu toate acestea, ridicarea restricțiilor în acest moment ar fi o eroare strategică, permițând complexului militar-industrial rus să își depășească limitele și să consolideze capacitățile militare ale unui regim care reprezintă o amenințare semnificativă la adresa păcii și prosperității în Europa și a stabilității ordinii internaționale”, se mai arată în analiză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.