G4Media.ro

Rinocer lânos, o specie dispărută, găsit conservat în permafrostul rusesc după 32.000…

Captură X

Rinocer lânos, o specie dispărută, găsit conservat în permafrostul rusesc după 32.000 de ani

Oamenii de știință au descoperit un rinocer lânos atât de bine conservat în permafrostul rusesc timp de peste 32.000 de ani, încât pielea și blana sa sunt încă intacte, potrivit CNN.

Acest rinocer lânos a murit când avea aproximativ patru ani, iar această vârstă, combinată cu buna sa stare de conservare, a permis oamenilor de știință să afle mai multe despre specia acum dispărută.

„Marea majoritate a rămășițelor animalelor din Epoca de Gheață sunt oase și dinți, fără carne sau piele sau ceva de genul acesta”, a declarat pentru CNN Love Dalén, profesor de genomică evolutivă la Universitatea din Stockholm, care nu a fost implicat în acest studiu, dar a studiat rămășițele altor animale găsite conservate în permafrostul siberian.

„Este probabil o șansă la 10.000 sau ceva de genul ăsta în care dai peste ceva de genul ăsta (rinocer). Acestea fiind spuse, există o mulțime de probe care ies din permafrost în fiecare an, așa că pare să se întâmple aproape anual”, a mai declarat Love Dalén.

Concluziile acestui studiu, care sunt detaliate într-un articol publicat în revista Doklady Earth Sciences, au arătat că rinocerul lânos avea o cocoașă mare de grăsime pe spate și că blana sa își schimba culoarea pe măsură ce îmbătrânea.

Când acest rinocer lânos cutreiera estul Siberiei în urmă cu peste 30.000 de ani, ar fi fost „unul dintre cele mai mari erbivore din ecosistemul Epocii glaciare, al doilea după mamutul lânos”, și păștea pe pajiștile de acolo, a spus Dalén.

La fel ca omologii săi moderni, rinocerul lânos avea două coarne, însă unul dintre acestea era „un corn foarte mare, în formă de lamă, care este destul de unic”, a adăugat el, în comparație cu coarnele mai rotunde ale rinocerului modern.

După ce acest rinocer lânos a murit, a rămas înghețat în permafrost până când o echipă de oameni de știință ruși de la institute de cercetare din Iakutsk și Moscova l-a descoperit în august 2020 pe malurile râului Tirekhtyakh.

Descoperit de vânătorii de colți

Studiul nu a detaliat exact modul în care au fost găsite rămășițele, dar în acea zonă a Siberiei, a explicat Dalén, rușii din zonă sapă tuneluri în permafrost în căutarea colților de mamut pentru a-i vinde.

Ca parte a unui acord cu autoritățile locale din regiunea în care a fost găsit rinocerul lânos, vânătorii de colți trebuie să contacteze paleontologii ori de câte ori descoperă ceva de interes precum acest rinocer lânos mumificat, ceea ce înseamnă că există un flux constant de specimene bine conservate din această zonă.

După descoperirea animalului, oamenii de știință l-au dezghețat temporar înainte de a lua mostre de blană, piele și cocoașă pentru a le testa. În timp ce partea dreaptă a rinocerului a rămas bine conservată în permafrost, partea stângă era atât de deteriorată încât oamenii de știință au ajuns la concluzia că a fost mâncat de prădători. Organele sale interne erau expuse, iar cea mai mare parte a intestinelor lipseau, notează studiul.

Pe spate, oamenii de știință au observat o cocoașă de până la 13 centimetri (cinci inci) care era umplută cu o masă grasă. Aceasta este o caracteristică relativ comună în rândul animalelor arctice, a spus Dalén, și oferă o modalitate de a stoca energie pentru iarnă și de a converti energia din alimente în căldură fără a tremura ca oamenii.

Comparând acest specimen, care avea blana maro deschis și un strat mult mai deschis și mai moale dedesubt, cu altele de vârste diferite, cercetătorii au ajuns la concluzia că rinocerii lânoși tineri aveau părul deschis, chiar blond, care apoi devenea mai închis și mai aspru pe măsură ce ajungeau la maturitate.

Specimenele de acest fel sunt importante pentru cercetările viitoare, a spus Dalén, deoarece există tipuri de teste genetice care pot fi efectuate numai pe țesuturi, mai degrabă decât pe oase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.