Riscă Slovacia să devină noua Ungarie? Cursă strânsă în alegerile parlamentare, înaintea scrutinului de sâmbătă
Partidul Smer al fostului premier slovac Robert Fico este cotat în mai multe sondaje cu un avans strâns înaintea alegerilor de sâmbătă, într-un scrutin ale cărui mize ajung până la Bruxelles. De notat însă că un nou sondaj publicat miercuri plasa partidul Slovacia Progresistă pe primul loc, dar cu un avans minimal.
Robert Fico, un fost prim-ministru populist și controversat, a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a declarat că Slovacia nu ar trebui să furnizeze Ucrainei mai multe arme. În plus, apărătorii drepturilor și-au exprimat îngrijorarea că fostul lider incită la ură împotriva comunității LGBTQ+, potrivit The Guardian.
Situația din sondaje
Potrivit unui sondaj publicat marți seara târziu, Partidul populist Smer se situează la 18%, iar partidul liberal Slovacia Progresistă se află pe locul al doilea, cu 16,6%.
Hlas, unul dintre partidele care ar putea înclina balanța viitoare majorități și care a părăsit în trecut Smer-ul lui Fico, se află la 13,7%.
O serie de alte partide sunt cotate sub 10%. Partidul de extremă-dreapta Republika se află la 7,7%. Sondajul a fost realizat de agenția Focus pentru TV Markíza.
Un alt sondaj, publicat miercuri dimineața, plasa Smer la 20,6%, urmat îndeaproape de Slovacia Progresistă la 19,8%.
Sondajul, realizat de agenția Ipsos pentru Denník N, îl plasa pe Hlas la 11,9%.
Cel mai recent sondaj, publicat tot miercuri, plasa însă Slovacia Progresistă pe primul loc, cu un avans foarte strâns față de Smer.
Astfel, Slovacia Progresistă este cotat 18%, Smer la 17,7% și Hlas la 15%. Sondajul a fost realizat de agenția AKO între 20 septembrie și 26 septembrie pentru TV JOJ 24.
O nouă Ungarie?
Katarína Klingová, senior research fellow la GLOBSEC Policy Institute, a declarat pentru The Guardian că majoritatea slovacilor au o „lipsă de încredere totală” în partidele politice și în guvern, pe fondul pandemiei COVID, a inflației cu două cifre și a războiului Rusiei în Ucraina.
Potrivit lui Klingová, în Slovacia există peste 280 de site-uri și portaluri care răspândesc dezinformare, alături de peste 1.700 de pagini și grupuri pe Facebook.
Și, deși multe puncte de dezinformare sunt de natură internă, unele legături directe și indirecte cu Rusia sunt „vizibile”, a spus ea.
Un sondaj realizat în 2022 de GLOBSEC a constatat că 51% dintre slovaci au fost de acord că Rusia este principala responsabilă pentru invadarea Ucrainei. Un an mai târziu, acest număr era de doar 41%.
De ce contează acest lucru pentru Europa? „Motivul pentru care europenii ar trebui să fie atenți este că avem mai mulți lideri politici care spun că, dacă ar câștiga alegerile – dacă partidul lor ar ajunge la guvernare – vor înceta să mai trimită orice fel de ajutor militar sau arme Ucrainei”, a spus Klingová, adăugând că „unii dintre reprezentanți au declarat în mod deschis că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO”.
Un viitor guvern slovac „ar putea cu siguranță să submineze sau să împiedice adoptarea de politici și măsuri comune eficiente la nivelul UE și NATO”, a avertizat ea.
Și, a adăugat Klingová, când vine vorba de normele democratice, Slovacia „ar putea deveni o nouă Ungarie”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank