Riscul de a fi campionul integrității în politică / Cum a ridicat USR ștacheta și ce s-a întâmplat când a căzut sub ea: cazul Clotilde Armand
Acuzațiile aduse de către Agenția Națională de Integritate primarului sectorului 1, Clotilde Armand, reprezintă o lovitură aplicată de adversarii politici de la PSD, care au și făcut sesizarea, nu doar persoanei în cauză, ci și imaginii USR, construită aproape integral pe mesajul: noi suntem campionii integrității, toți ceilalți sunt corupți.
Un mesaj foarte bun câtă vreme partidul s-a aflat în opoziție și oamenii săi nu au exercitat o zi puterea, dar foarte riscant din momentul în care USR a intrat la putere, a guvernat nouă luni și de doi ani are oameni în administrația locală care împart bugete.
Și mai lipsit de înțelepciune s-a dovedit radicalismul USR, poziționarea categorică împotriva adversarilor politici cărora le-au cerut măsuri dure la fiecare anchetă începută împotriva unui primar sau demnitar PNL sau PSD sau chiar la simpla suspiciune ridicată în spațiul public de o anchetă jurnalistică: suspendarea, excluderea din partid, eliminarea de pe liste, pe scurt, delimitări categorice înainte de pronunțarea unei sentințe în instanță.
Radicalismul USR se întoarce azi din plin împotriva partidului. ANI o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese, din cauză că s-a numit manager într-un proiect cu fonduri europene și că ar fi emis cinci dispoziții de pe urma cărora ar fi beneficiat de un spor de salariu de 30%, distinct de cei 25% pe care legea îl acordă primarilor care implementează proiecte cu fonduri europene. (Detalii aici)
Cazul ei a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. În replică, primarul Clotilde Armand susține că a respectat legea și a ales ca strategie publică de apărare să se comporte exact ca un politician de la PNL sau PSD: atacă ANI, se victimizază, scoate înregistrări cu funcționarii Agenției care nu spun nimic. În treacăt fie spus, nu prea arată bine nici mania liderilor USR de a înregistra tot ce mișcă. N-o să se mai așeze nimeni la masă cu ei vreodată fără teama că tot ce discută o să ajungă la un moment dat în spațiul public.
USR și liderii lui fac scut în jurul primarului Cotilde Armand, justifică, explică, atacă instituția și o proclamă nevinovată. Acesta a fost semnalul de la vârful partidului, dat chiar de președintele Cătălin Drulă. La fel s-a poziționat și șeful USR București, Vlad Voiculescu. Parca așa se comportă PNL și PSD, nu campionii integrității, cei care au promovat asiduu campania ”Fără penali în funcții publice” transformând-o în unic stindard al USR.
Dezamăgitoare reacție pentru un partid care a promis și pretins alte standarde politice, ceva mai înalte. Dezarmantă reacție din partea primarului Clotilde Armand, care nu înțelege că în astfel de situații nu-i rămâne decât un singur lucru de făcut: Să-și dovedească în instanță nevinovăția, să se comporte decent și cu ceva mai mult respect față de instituții, fie că e vorba de ANI sau Parchet. Nu le poți valida activitatea sau invoca argumentele atunci când instituțiile îi anchetează pe adversarii tăi, dar le demolezi în clipa în care ele au ajuns să te chestioneze pe tine. Se numește dublu discurs, dublă măsură sau, dacă vreți, ipocrizie politică.
Desigur, în fața unor abuzuri instituționale flagrante, situația se schimbă. Politicienii au tot dreptul să le denunțe public și să se apere. Dar în cazul ANI-Clotilde Armand nu avem indicii ale vreunui abuz instituțional: o sesizare făcută de PSD s-a transformat într-un dosar de conflict de interese, cu suficiente indicii că primarul Armand are o problemă pe care va trebui să o soluționeze în instanță, subliniez, în fața judecătorilor, nu la televizor.
Foarte probabil că vor urma și alte cazuri similare, din simplul motiv că primarii USR sunt în funcție de doi ani, au gestionat bugete, semnat contracte, iar alți lideri ai partidului au făcut la fel cât au exercitat funcția de ministru. Așa vor reacționa de fiecare dată dacă vor ajunge și ei sub ancheta procurorilor sau altor instituții care verifică integritatea primarilor sau demnitarilor? N-au înțeles nici ei, cei din noua generație, că un politician care ajunge în fața justiției trebuie lăsat singur, să-și rezolve problemele pe cont propriu, fără scutul partidului și fără avocați în spațiul public?
Dacă n-au înțeles asta vor pierde mult mai mult la capitolul încredere decât PNL sau PSD, de la care așteptările publice sunt infinit mai mici. USR a ridicat foarte sus ștacheta integrității în politică, ceea nu este un lucru rău într-o țară măcinată de corupție, dar la rândul lor sunt chemați acum să respecte standardele pe care singuri le-au impus în spațiul public.
Altfel, va fi mai dificil pentru USR să reia campania în 2024 campania ”Fără penali în funcții publice”, să facă diferența și să vină în fața alegătorilor săi, cu pretenții mai mari și mai volatili decât alte tipuri de electorat, cu o ofertă credibilă. În mod previzibil, PSD și PNL vor încerca să distrugă USR încercând să arate că nu există campioni ai integrității în politică și că toți sunt, mai mult sau mai puțin, la fel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
122 comentarii