RISE Project: Mii de oameni au rămas fără bani după ce i-au depus la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învățământ din Slobozia/ Sute de dosare cu condamnări pentru delapidare, înșelăciune, fals și evaziune
Mii de oameni au rămas fără economiile de-o viață după ce le-au depus la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învățământ din Slobozia, în timp ce șefii au încasat până și sporuri de numărat bani, arată o investigație RISE Project.
Dintr-o asociație de întrajutorare a profesorilor și pensionarilor din învățământ, CAR-ul s-a transformat într-o schemă frauduloasă, necontrolată timp de decenii, susțin jurnaliștii.
Când mai mulți membri CAR au reclamat, în timpul pandemiei COVID-19, că nu-și mai pot recupera economiile, a început și primul control la CAR. Concluzia autorităților a fost că totul este în regulă.
Persoana care a verificat activitatea CAR-ului susține, după un al doilea control, că a descoperit 200 de împrumuturi fictive, acordate chiar pe numele ei. Are acum în acte o datorie de 130 de milioane de lei, echivalentul a peste 25 de milioane de euro.
RISE Project susține că a descoperit peste 300 de dosare penale cu nereguli la CAR-uri din țară, iar în jumătate dintre ele au fost date sentințe de condamnare pentru delapidare, înșelăciune, evaziune fiscală sau fals în acte.
În România sunt peste 2400 de case de ajutor reciproc active. Dintre acestea, doar 15 au fost controlate în ultimii cinci ani de Fisc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu