G4Media.ro

Rivalitatea SUA-China în Pacific: Washington anunță finanțări de 600 milioane de dolari…

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Rivalitatea SUA-China în Pacific: Washington anunță finanțări de 600 milioane de dolari pentru această regiune

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a anunţat miercuri finanţări de 600 milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru regiunea Pacificului, în încercarea Washingtonului de a stopa creşterea influenţei Chinei în această zonă a lumii, transmite AFP, citată de Agerpres.

Kamala Harris a mai declarat că SUA vor deschide două noi ambasade în regiune, în Tonga şi Kiribati.

‘Este o etapă importantă. Suntem foarte bucuroşi să avem în sfârşit o prezenţă americană în Tonga’, a afirmat ea, vorbind prin legătură video la Forumul insulelor Pacificului (FIP), ce are loc la Suva, capitala insulelor Fiji.

Washingtonul îşi propune de asemenea, în premieră, să numească un emisar pentru Pacific şi să lanseze o strategie pentru regiune.

Rivalitatea dintre China şi SUA a suscitat un viu interes în acest an în timpul summitului liderilor din zona Pacificului, în detrimentul urgenţei climatice care apasă asupra acestor ţări deosebit de vulnerabile.

Regiunea a dobândit o importanţă strategică aparte. În aprilie, insulele Solomon au semnat un acord de securitate foarte criticat cu China, bulversând alianţe de lungă durată cu puterile occidentale.

Intervenţia Kamalei Harris prin conexiune video la FIP a constituit o reuşită diplomatică pentru Statele Unite, China nefiind invitată niciodată să aibă o apariţie similară la summit.

Kamala Harris, la fel ca preşedintele Joe Biden, a recunoscut că Pacificul nu a beneficiat poate de o atenţie suficientă până acum.

‘Vom schimba această abordare’, s-a angajat ea, afirmând că Statele Unite vor ‘să îşi întărească în mod considerabil prezenţa în regiunea Pacificului’.

SUA au promis 60 milioane de dolari ca ajutor economic pentru Agenţia de pescuit a FIP, vor să relanseze prezenţa Peace Corps în Pacific pentru ajutor de dezvolare şi mai doresc să colaboreze în materie de securitate maritimă, asistenţă în caz de catastrofe şi la proiecte de infrastructură.

Preşedintele fijian şi al forumului FIP, Voreqe Bainimarama, a reamintit, la rândul său, cât de mult ‘criza schimbării climatice’ ameninţă securitatea şi suveranitatea a numeroase ţări din Pacific.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dupa ce a incasat milioane de dolari din China via Hunter si frate-su Jim, dupa ce vrea sa le scoata si tarifele puse de Trump, dupa ce a impins Rusia in bratele lor, Joe s-a trezit acuma ca a crescut influenta Chinei. No sh*t, Sherlock…

  2. Frenezia schimbarilor climatice are doar rolul de „liant”, de a uni statele occidentale in jurul unei idei, chiar daca falsa. Este un semnal dat catre puterile autoritare (Rusia, China) ca se pot organiza summituri cu toti occientalii unde exista o singura voce.
    Reorientarea SUA catre indo-pacific este cheia de bolta a aliantelor viitoare de pe Glob. Practic, Asia si problema chineza reprezinta acum principala preocupare a SUA. Cat despre Ucraina, acolo nu este decat inceputul schimbarii lumii, un conflict prea putin important fata de dominatia chineza si problemele pe care le-ar putea pune China in hegemonia mondiala.