Robert Negoiță a vrut să mute din fața Primăriei Sectorului 3, fără autorizație, stâlpii de la rețeaua de contact a tramvaielor STB. Nicușor Dan a dispus oprirea lucrărilor și l-a somat să aducă domeniul public la starea inițială
Amendă de 10.000 de lei și sistarea lucrărilor, plus dispoziție de refacere a domeniului public după lucrări fără autorizație în fața Primăriei Sectorului 3. Deciziile au fost date la începutul lunii februarie după ce un agent al Poliției Locale a constatat că firma Primăriei Sectorului 3, Algorithm Construcții SRL, a făcut foraje pentru a reloca stâlpii care susțin rețeaua de contact a tramvaielor STB, potrivit informațiilor G4Media.
În urma acțiunii Poliției Locale, primarul general Nicușor Dan a aplicat amenda de 10.000 de lei și a dispus oprirea lucrărilor, desființarea lor și aducerea domeniului public la starea inițială, în termen de 72 de ore de la primirea procesului-verbal. Acesta a fost emis în data de 7 februarie 2024, iar săpăturile au fost semnalate G4Media de către un cititor.
Potrivit procesului-verbal de amendă studiat de G4Media, societatea Primăriei Sectorului 3 „S.C.Algorithm Construcții S3 SRL a executat, fără autorizație lucrări edilitare constând în 9 sondaje din care 2 au fost forate și turnată fundația cu armătura aferentă, în vederea relocării stâlpilor care susțin rețeaua de contact a tramvaielor STB”. Patru foraje (din care două betonate) au fost executate pe partea stângă, iar cinci pe partea dreaptă a Căii Dudești, la cca patru metri de aliniamentul bordurii trotuarelor, de la intersecția cu șos. Mihai Bravu până la intersecția cu str. Caloian Județul.
Amenda este justificată de Poliția Locală prin faptul că lucrările se execută pe domeniul public aflat în administrarea Consiliul General al Municipiului București și nu a primăriei de sector. La cererea agentului Poliției Locale a Municipiului București, executantul a prezentat cu totul și cu totul alte documente, printre care și un ordin de începere a lucrărilor și o autorizație, ambele emise de Primăria Sectorului 3, deși se știe că primăriile de sector nu sunt administratorul spațiului public pe unde circulă mijloacele de transport în comun STB.
Pentru ca lucrările să fi fost legale, ele ar fi trebuit să aibă autorizație de construcție semnată de primarul general, după solicitarea lui către primarul de sector, în acest caz Robert Negoiță și nu invers. Nicușor Dan ar fi putut amenda Primăria Sectorului 3 cu o sumă între 1.000 de lei până la 100.000 de lei, însă a decis să aplice sancțiunea de 10.000, dar și oprirea executării lucrărilor. Dacă amenda e plătită în termen de 15 zile, Primăria Sectorului 3 putea achita jumătate din minimul amenzii, adică 500 lei.
Primăria Sectorului 3 încearcă de doi ani să construiască două pasaje rutiere subterane pe șoseaua Mihai Bravu (inelul central al Bucureștiului), chiar în zona sediului Primăriei și a solicitat aprobare de la Primăria Generală pentru dublarea Căii Dudești, artera din fața Primăriei. Potrivit Economedia, prima licitație de aprox. 30 de milioane de euro a fost anulată în lipsa ofertelor, iar ulterior Primarul Robert Negoiță l-a acuzat pe Primarul General Nicușor Dan că refuză să elibereze avizele pentru lucrări. Pe de altă parte, Nicușor Dan a transmis că proiectul nu are PUZ.
„Având în vedere traficul intens pe Șos. Mihai Bravu în zona intersecțiilor cu str. Baba Novac – str. Dristorului – B-dul Camil Ressu – Calea Vitan, zone cu risc major de producere a accidentelor rutiere, Primăria Sectorului 3 își propune realizarea obiectivului de investiții „Creșterea mobilității urbane prin fluidizarea traficului auto pe Șoseaua Mihai Bravu” (de la intersecția cu str. Baba Novac până la str. Peneș Curcanul). Proiectul presupune construirea a două pasaje rutiere subterane pe direcția Șoselei Mihai Bravu la intersecțiile:
-Șos. Mihai Bravu – Calea Dudești – B-dul Camil Ressu;
-Șos. Mihai Bravu – Calea Vitan.
-construirea unui pasaj pietonal subteran din dreptul stației de tramvai Laborator;
-relocarea semaforului, respectiv a trecerii de pietoni de pe șos. Mihai Bravu (intersecție cu str. Baba Novac);
-crearea a două benzi de circulație pe Calea Dudești în vederea măririi spațiului de stocare la semafor și a creșterii capacității de preluare a fluxurilor de trafic din intersecția Șos. Mihai Bravu – Calea Dudești – B-dul Camil Ressu spre Calea Dudești.
În conformitate cu prevederile HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, prin HCLS3 nr. 85/2020 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Creșterea mobilității urbane prin fluidizarea traficului auto pe Șoseaua Mihai Bravu (de la intersecția cu str. Baba Novac până la str. Peneș Curcanul) cu valoarea totală de 347.506.755,23 lei inclusiv TVA, din care C+M 291.692.081,77 lei inclusiv TVA.” – comunicat Primăria sectorului 3.
Primăria Sectorului 3 nu este la prima abatere privid lucrări realizate fără autorizație de construire pe domeniul public aflat în administrarea Primăriei Capitalei. În toamna anului trecut, Primăria Sectorului 3 a schimbat bordurile pe anumite porțiuni din Piața Unirii, a reconfigurat refugiile pentru pietoni, a amenajat câteva spații verzi și a plantat copaci, scria Hotnews. A spart toate dalele de granit de pe trotuarul din fața magazinului Unirea, dale reparate în 2022 de Primăria Capitalei și le-a înlocuit cu pavele de beton. Asta deși piața era în administrarea Primăriei Capitalei, iar reprezenanții instituției au spus că nu și-au dat acordul pentru executarea acestor lucrări. Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 de Primăria Capitalei pentru lucrările din Piața Unirii.
Totodată, anul trecut, Robert Negoiță a încercat să planteze palmieri în Piața Unirii.
Recent, primarul general, Nicușor Dan, a declarat că știe zeci de exemple de lucrări realizate fără documente de către Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, și că nicio instituție a statului nu a făcut vreun control. Nicușor Dan a spus că acest comportament este „feudalism în administrație publică”. „În urmă cu doi ani, era un proiect, se deschisese o linie PNRR şi primăriile din Bucureşti puteau să facă împreună un proiect ca să ia nişte bani pentru semaforizare. Toate primăriile le-au făcut – adică şase din şapte, Primăria Sectorului 3 nu a făcut, pentru că nu a vrut primarul. Acesta este feudalism în administraţie publică. Am zeci de exemple de lucrări pe care Primăria Sectorului 3 le face fără niciun fel de act: intră pe proprietăţi private, pe proprietăţi ale Primăriei Capitalei, ale ministerului, fără niciun act. Şi totuşi nu văd o instituţie care să se ducă acolo să controleze”, a spus Nicușor Dan, potrivit Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii