”Aderarea României la Schengen este mult așteptată și sper să devină curând realitate/ Sper că multe românce vor candida la alegerile europarlamentare” – șefa Parlamentului European
Aderarea României la spațiul Schengen este mult așteptată. Aceasta e poziția clară Parlamentului European, sper că în curând va deveni realitate. Cu o economie în creștere, România oferă oportunități femeilor de a fi lideri ai schimbării”, a spus Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, în cadrul unui mesaj video adresat la un forum al Organizației Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România (OFA UGIR), care a avut loc în această săptămână.
Metsola a menționat inițiativele Parlamentului European în domeniul asigurării egalității de șanse între femei și bărbați:
„Parlamentul European a adoptat și are ȋn lucru multiple proiecte legislative care promovează femeile. Prin directiva „Femei în consiliile directoare”, insistăm pentru adoptarea proiectului plată egală pentru muncă egală ȋntre femei și bărbați și pentru transparentizarea salariilor din companii”.
„Este adevărat că mai sunt multe de făcut: a consolida rolul femeii în societate, a le acorda puterea și abilitățile pentru a conduce economia și să fie încurajate să joace un rol în politică, să ia parte în alegeri. Cum încurajăm mai multe femei, în special tinerele femei să se implice pentru a juca un rol în societate și candida în alegeri? Cum putem face pentru a nu renunța la această idee? fiindcă este multă intimidare și presiune în societate și mult cyber-bullying, mai ales în zona politică, care este o problemă reală și în creștere. Nu putem să acceptăm marginalizarea femeilor căci riscăm să ratăm niște candidați excelenți care ar putea fi cataliști ai unor schimbări societale enorme”.
Metsola a mai subliniat că, pentru anul viitor, speră ca româncele nu doar vor ieși să voteze, ci și că vor fi multe candidate ȋn alegerile europarlamentare și nu numai.
La același eveniment a transmis un mesaj video și președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
„Salariul egal pentru aceeași muncă ar trebui să fie norma și să fie de la sine înțeles. Dar încă sunt multe de făcut. Mai ales în ceea ce privește pozițiile de conducere ocupate de femei în afaceri, știință, cercetare și politică. În România, de exemplu, mai puțin de 1 din 5 membri ai Parlamentului sunt femei, în ciuda faptului că reprezintă peste 50% din populație. (…)
Experiența mi-a demonstrat că egalitatea de gen nu apare de la sine. Pentru fiecare pas trebuie să luptăm pentru că ce am câștigat poate fi ușor pierdut”, a spus Von der Leyen.
OFA UGIR, organizatorii evenimentului, au transmis printr-un comunicat de presă că, în prezent, „doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii din România sunt femei, față de 25,3%, media europeană. Și ȋn politica autohtonă femeile sunt mai slab reprezentate. La nivelul Parlamentului României, reprezentarea feminină este de doar 18%, în timp ce media UE este de 29,3%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.”
Ȋn 2023, a fost publicat indexul egalității de gen, în baza datelor din 2022 și 2021. Țara noastră se află pe ultimul loc ȋn UE, cu 56,1 de puncte, din 100, cu 14 puncte ȋn urma mediei europene.
„Avem mai multe proiecte ȋn derulare pe domeniul egalității de gen, finanțate de Comisia Europeană. ANES va elabora prima strategie națională pentru ȋmputernicirea economică și politică a femeilor și bugetarea de gen, alături de un plan de măsuri țintite. Cea mai gravă formă de ȋncălcare a drepturilor femeilor este violența domestică. 43.000 de fapte penale sesizate au fost ȋnregistrate, la nivel național, ȋn primele nouă luni ale anului. Pentru a combate acest fenomen, am construit prima rețea inovativă integrată de locuințe protejate, pentru victimele violenței ȋn familie.
Ȋn fiecare județ din România, acestea pot beneficia de găzduire, un an, cu posibilitatea de prelungire, alături de copii. Centrele oferă servicii complementare, precum terapie și consiliere vocațională pentru integrarea socio-profesională. Violența domestică are opt forme, iar cea economică le determină pe femei să rămână captive ȋntr-un mediu abuziv”, a completat Luminița Popescu Secretar de Stat, Șefa Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, la același eveniment.
Detalii despre conferință și subiectele discutate pot fi găsite aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii