Rolul Agenției Europene pentru Medicamente urmează să fie schimbat. Ce propune Parlamentul European
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a adoptat marți, cu 68 de voturi pentru, 3 împotrivă și 8 abțineri, mandatul de negociere privind atribuțiile Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Astfel, europarlamentarii din Comisia ENVI propun crearea unei baze de date interoperabile a UE pentru a monitoriza și raporta lipsa de medicamente. Baza de date ar facilita, în mod permanent, accesul și schimbul de informații între agenție și autoritățile naționale. Fiecare țară a UE ar dezvolta o platformă pentru monitorizarea în timp real a aprovizionării cu medicamente, cu scopul de a preveni lipsurile.
De asemenea, Comisia ENVI propune ca informațiile privind studiile clinice și deciziile de autorizare a introducerii pe piață a medicamentelor și altor dispozitive medicale să fie făcute publice.
Propunerile vizează și înființarea a două grupuri de coordonare în acest sens, pentru medicamente și pentru dispozitive medicale, și care ar trebui să includă observatori permanenți din organismele care reprezintă pacienții și profesioniștii din domeniul medical, precum și invitați ai industriei farmaceutice și ai distribuitorilor.
Membrii acestor organisme nu trebuie să aibă interese în sectoarele industriale conexe care ar putea afecta imparțialitatea acestora. De aceea, EMA ar trebui să pună la dispoziția publicului aceste liste cu persoanele implicate și informații despre proceduri.
O decizie privind mandatul final al Parlamentului European pentru negocierile pe noul cadru de securitate a sănătății, care include și propunerea de consolidare a atribuțiilor Agenției Europene pentru Medicamente, urmează să fie luată, prin vot, în timpul sesiunii plenare din iulie.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu