„Rolul femeilor în dezvoltarea României”, discutat la conferința internațională a Organizației Femeilor Antreprenor din UGIR, în data de 7 noiembrie/ Mesaje video de la Președinta Parlamentului European și Președinta Comisiei Europene (P)
Conferința internațională „Rolul Femeilor în dezvoltarea României” este organizată Marți, 7 noiembrie 2023 de Patronatul „Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România” – OFA UGIR, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
„Societatea trece prin schimbări semnificative la nivel global, iar femeile încă se confruntă cu bariere în atingerea egalității. Multe dintre obstacolele structurale existente au fost accentuate de crizele pe care le traversăm și de consecințele economice rezultate. Acești factori subliniază necesitatea creșterii capacității și încrederii femeilor de a contribui la construirea de organizații și societăți mai incluzive și durabile”, spune E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, își vor transmite susținerea pentru fetele și femeile din România prin mesaje video, preînregistrate.
O parte dintre vorbitorii care și-au anunțat prezența sunt E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Natalia Intotero, Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; E.S. Dna. Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România; Radu Ștefan Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Evenimentul va putea fi urmărit aici: https://www.facebook.com/ofa.ugir, pe data de 7 noiembrie, începând cu ora 09:30.
Agenda completă poate fi descărcată aici: Conferinta OFA 7 noiembrie_agenda finala
Panelul 1, „Rolul femeilor în societate”, va explora politici europene și naționale menite să încurajeze implicarea activă a femeilor în toate sferele societale. Subiectele discutate vor varia de la accesul la resurse educaționale și financiare, până la egalitatea de gen și de șanse în educație, cu exemple concrete din SUA și Suedia. De asemenea, se va pune accent pe rolul femeilor în creșterea rezilienței societale și pe implicarea lor în diverse domenii de activitate.
În cadrul Panelului 2, „Rolul femeilor în economie”, participanții vor dezbate despre proiectele guvernamentale de susținere a antreprenoriatului feminin și despre implicarea femeilor în transformarea economică globală. Se vor analiza oportunitățile și provocările întâmpinate de femeile din start-up-urile tehnologice și inovatoare, precum și din antreprenoriatul social. Se va discuta, de asemenea, despre soluțiile de finanțare disponibile pentru femeile antreprenor și despre integrarea sustenabilității în planurile de afaceri.
Panelul 3, „Perspective generaționale și culturale privind rolul femeii în secolul XXI”, va explora echilibrul de gen dintr-o perspectivă științifică, evidențiind particularitățile și perspectivele din România. Se vor aborda teme precum educația sanitară pentru generațiile tinere, colaborarea trans-generațională a femeilor, și participarea activă a adolescentelor și femeilor tinere în viața comunității.
În final, Panelul 4, „Rolul femeilor în politică: este 2024 anul-cheie pentru o reprezentare echilibrată?”, se va concentra pe reprezentarea femeilor în politică, de la nivel local până la cel național. Discuțiile vor viza experiențele din ultimii 4-5 ani, punctele de blocaj în calea reprezentării echilibrate a femeilor și nevoia unui pachet legislativ clar și aplicabil pentru a asigura participarea activă a femeilor în funcții publice.
Egalitatea de gen și de șanse între femei și bărbați este un subiect de actualitate la nivel mondial și este parte a politicilor în domeniu, pe care companiile ar trebui să le implementeze. România nu ocupă un loc fruntaș, cu doar 11% femei între membrii consiliilor de conducere ale marilor companii, faţă de 25,3% media europeană. O reprezentare slabă este şi în politică, acolo unde doar 18% dintre membrii Parlamentului României sunt femei, în timp ce media UE este de 29,3%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.
„Într-o perioadă caracterizată prin transformări rapide și conexiuni din ce în ce mai strânse între națiuni, rolul femeilor în creșterea, reziliența și consolidarea societăților a devenit un subiect central de discuție. Este esențial să recunoaștem și să valorificăm contribuția semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate, de la educație și sănătate, până la tehnologie și antreprenoriat. Conferința noastră își propune să ofere o platformă pentru dialog, schimb de experiențe și bune practici, în vederea promovării egalității de gen și împuternicirii femeilor. Cred cu tărie că, prin consolidarea capacităților și resurselor, femeile pot juca un rol crucial în modelarea unui viitor sustenabil și inclusiv pentru România. Împreună, putem construi o societate mai echitabilă, în care femeile sunt recunoscute, valorizate și încurajate să își atingă potențialul maxim.”, a declarat Mirabela Miron, președinta OFA UGIR.
„Panelul ‘Rolul femeilor în economie’ reprezintă o oportunitate unică de a aduce în centrul atenției contribuția esențială a femeilor antreprenor în dezvoltarea economiei românești și europene. Vom aborda teme de actualitate, de la proiectele guvernului României pentru susținerea antreprenoriatului feminin, până la participarea activă a femeilor în ecosistemele de start-up-uri tehnologice. Evenimentul nostru este o platformă de dialog și schimb de experiențe, ce își propune să inspire și să împuternicească femeile să fie pioniere ale afacerilor sustenabile și inovatoare. Împreună, putem construi o economie mai puternică și mai incluzivă și putem contribui în mod direct la creșterea PIB-ului țării noastre, precum și la creșterea competitivității României pe plan european și mondial.” – Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA UGIR.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu