G4Media.ro

Rolul iluziei justiției distributive în alegerile parlamentare

Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Rolul iluziei justiției distributive în alegerile parlamentare

Într-un articol scris pe 11 octombrie 2019, chiar a doua zi după moțiunea de cenzură prin care a picat guvernul PSD, concluzionam că „PSD va continua să dețină o pondere importantă pe scena politică românească și, mai mult, ar putea să atingă dimensiuni pe care nu le-a mai avut niciodată. Pentru a susține această opinie voi arăta mai întâi de ce PSD nu poate să scadă, apoi voi arăta de ce va crește pe termen lung” (Sursa). La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 PSD a obținut cel mai bun scor, comparativ cu alte partide.

Analiza mea, care atunci, sub imperiul emoțiilor, probabil că a părut necredibilă pentru cei mai mulți, se referă la factori fundamentali din societatea românească, bine ancorați, nu la șocuri temporare în politică, indiferent că acestea ar fi determinate de o pandemie sau de o criză politică. M-am referit de mai multe ori, în acel articol sau în multe altele anterioare sau ulterioare, la factorii fundamentali și la rolul lor în determinarea evoluțiilor pe scena politică, specificând calitatea instituțiilor, domnia legii, pozitivismul juridic, alocarea preferințelor existente în societate între obiectivele referitoare la creștere economică, solidaritate și sustenabilitate etc.

Influențele acestor factori mult mai profunzi asupra deciziilor de vot nu sunt întotdeauna evidente, dar sunt alterate prin acțiuni suficient de bine deghizate, pentru a putea ca în timp ce-și păstrează esența alterantă să fie acceptabile de către un public tot mai larg ca fiind concomitent necesare și legitime. Multe astfel de acțiuni sunt derulate în numele unui concept fără conținut, care poartă numele de justiție socială sau justiție redistributivă.

Este ușor de înțeles că acest concept, desi nu are un conținut definibil, poate influența deplasarea preferințelor electoratului către cei ce pun accentual pe obiective de politică economică care intră în conflict cu cerințele de sustenabilitate a acestora. În numele acestei justiții redistributive, guvernele par îndreptățite să ia de la unii pentru a realiza un fel de egalitate economică, chiar dacă aceasta este intangibilă, iar apropierea de ea este nesustenabilă. Iluzia redistribuirii sociale este foarte larg răspândită în lumea occidentală și este în creștere.

Această iluzie este larg răspândită și în România, iar un anumit segment social o are ca idol. Partea de public care trăiește cu această iluzie este mult mai mare decât partea care încearcă să se dezbare de ea. Partidul care reușește să se prezinte ca principalul luptător pentru a realiza iluzoria justiție redistributivă, păstrând în același timp decența referitoare la alte aspecte, cum ar fi respectarea legii, privilegiile, profesionalismul etc., în linie cu ceea ce acceptă publicul ca fiind decent, (acceptabil) va câștiga întotdeauna.

În acest fel, democrația va pierde treptat liberalismul, în final ajungând ca ceea ce poate fi redistribuit să crească atât de încet încât să producă insatisfacția acelei părți extinse a populației care s-a obișnuit cu redistribuirea sau care depinde de redistribuire. După câteva decenii de scădere a ritmului de creștere a productivității, pare că suntem, la nivelul societății occidentale, deja pe acel drum.

Consecința dezastruoasă este că, dacă se va continua pe acel drum, se va atinge un anumit moment în timp de la care probabilitățile asociate evenimentelor posibile tind să se egalizeze. (Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin)

Lucian Croitoru este consilier pe politică monetară al guvernatorului BNR. Opiniile sale nu reprezintă poziția Băncii sau a redacției

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Aici nu cred ca vedeti cum trebuie (cum e, adica).
    Pe masura ce societatea romaneasca evolueaza si se modernizeaza (si, chiar daca lent, chiar se modernizeaza) partea din societate pe care se bazeaza psd devine tot mai subtire.
    Chiar daca ne uitam la actualele alegeri putem vedea asta: pentru prima data psd pierde alegerile – pentru ca le-a pierdut, nu le-a cistigat cum tipa Ciolacul – in conditiile unei prezente jalnice.
    Ce altceva decit o schimbare a raporturilor intre straturile societatii romanesti inseamna asta?
    Sa fie oare meritul covidului?

    • Reality check – daca ne uitam la partea din societate care contribuie net la bugetul de stat, este clar ca aia devine tot mai subtire. Si diferenta se duce in contul datoriei publice. Adica tot in spinarea celor care platesc mai mult decat primesc din partea statului.
      Doar nu emigram ca ne-am saturat de atata bine?..

      Alegerile le-a castigat USL. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga… Vei vedea imediat ce se intruneste noul parlament cat de minora este in realitate schimbarea.

    • Nu exista USL domn’pehas, n-a existat nici cind a existat, doar Crin si inca vreo citiva pnl-isti mai natingi credeau ca exista.
      Cit despre schimbari, cu exceptia revolutiilor, cam asa se produc ele, incet, cind se acumuleaza te trezesti intr-o lume noua.

  2. Bun articol, gândire de dreapta !
    Singura formă de guvernare sustenabilă, în acord cu natura umană. Nimeni nu vrea să muncească pentru alții

  3. & Ăsta are grămada mai mare că e de la BNR și are și credibilitate și garanții să se împrumute, ?

  4. & Deci, dacă o să fie necesar ăștia or să reziste mai mult, ?

  5. Pina intr-un final ce este politica , este despre a lua si despre a da , a redistribui ceea ce iei .Asta se intimpla de cind lumea . Problema nu o reprezinta iluzia in care traim cu totii si nici partea de iluzie repartizata , problema este doar perceptia cetateanului ce pune in balanta propria lui iluzie cu iluziile altora si confruntarea ce se produce intre aceste iluzii . Deci nu putem pune doar pe seama unora , ca si evidenta, crearea unor iluzii . Liberalismul chiar daca provoaca iluzii are in componenta lui si partea aceea de adevar ce se numeste existenta animaliera a omului , contine si lupta, absolut obligatorie ca parte a nevoii de concretete iluzorie ,intre fiintele ce vor sa coexiste pe planeta . Desigur daca la toate acestea adaugam nevoia de bunastare si de intelegere , mai nou si nevoia de curatare a planetei , se modifica cumva in bine si aceste cuvinte numite democratie liberala. Acesta este viitorul omenirii sau daca nu ne paste extintia in masa ca alternativa a neacceptarii acestui deziderat . Chiar daca si acest lucru poate fi numit si el iluzie , este mai degraba acceptabil generatiilor viitoare decit orisicare alta forma iluzorie de existenta . Cit despre PSD , in acest moment istoric, el mai degraba nu a fost lasat sa cada . Este inexplicabil ,cum inainte de alegeri , un cumul de decizii al partidului aflat la guvernare , evident gresite , au fost puse in practica , fara nici cea mai mica doza de intelegere politica, decizii incepind cu inchiderea tuturor activitatilor vizibile si terminid cu lipsirea de acces la toate manifestarile bisericesti , au permis modificarea procentelor la vot . Cumva PNL a restrictionat visul de marire al presedintelui ce ar fi capatat astfel un procent urias daca PNL cistiga 55 de puncte procentuale si in acelasi timp a obligat pe toti ceilalti, cu exceptia AUR, sa nu poate refuza viitoarele reforme minimale . Este foarte clar ca nici constitutia nu poate fi modificata , fara acceptul tuturor si nici alte legi organice nu pot fi modificate in acelasi mod .

    • Nu este de cand lumea. In perioada sclavagista nu se redistribuia nimic si nici in autocratiile medievale.

  6. partidele suferă de criza reprezentarii ! marionetele se schimbă/ alianțele rămân / contractele vin 🙂 nimeni nu recunoaște faptul că fenomenul brain drain are mai multe efecte negative 🙂 relax, suntem la un pas de compulsory voting 🙂

  7. Crima organizata din Justitie si MAI are un rol decisiv in alegerile parlamentare si prezidentiale din Romania.

  8. PSD a creat iluzia prosperitatii ca sa ii tina la distanta pe cei care le-ar fi contestat decizile, si sa obtina o oarecare legitimitate in afara. Aveau nevoie de asta pentru a -si putea mari propriile salarii, insa nu era posibil sa le mareasca mai mult decat aveau atunci magistratii, asa ca au fost nevoiti sa le mareasca intai pe ale doctorilor si magistratilor. Redistribuirea a ceea ce exista nu este pentru toti la fel, cresterea in procente face ca bugetarii cu castiguri mari sa primeasca de fiecare data sume importante, in timp ce amaratii primesc foarte putin, ceea ce face ca bogatii sa devina tot mai bogati, iar saracii tot mai saraci. Mai mult, cresterile determina marirea preturilor si a taxelor( de aceea pesedeii anuntau zilnic, de dimineata pana seara , mariri de salarii ), iar o consecinta este evaporarea economiilor celor cu castiguri mici(pensionari; tineri;agricultori si meseriasi care nu pot sa isi vanda marfa daca nu e cerere; familii cu un singur salariu , poate si acela instabil). Nu-i greu de ghicit cine catiga din evaporarea economiilor. Nu numai redistribuirea este problema , ci si politizarea, rasturnarea ierarhiei valorilor,coruptia, ineficienta statului de drept si nerecuperarea prejudiciilor, subventiile care merg in culturi care nu exista sau sunt exportate odata cu produsele, investitii care nu fac profit si altele.

  9. populismul / politicile economice nesustenabile + ajustările lipsite de logică – reformele caratistei & șoferului – de câștigare a capitalului electoral – (lupta împotriva multinaționalelor …mărirea CAS / tăieri cu 4 mâini și măriri doar cu 1 mână / măriri doar pt anumite categ sociale și scăderi doar de la numite categ / etc ) = tensiuni sociale & dezechilibre macroeconomice