Români buni și români proști. Cum și-au jignit electoratul Ciucă, Lasconi și Ciolacu
A trecut prea ușor declarația din week-end a șefului PNL Nicolae Ciucă despre românii din sud-vest care ”nu sunt liberi, ci sunt dependenți”. Frustrarea politică a liberalului-șef față de succesul PSD în această regiune a dus la jignirea câtorva milioane de români care trăiesc în zonă. Ciucă nu e însă singurul candidat care împarte românii în buni și răi. Elena Lasconi și Marcel Ciolacu au decupat și ei bucățile de Românie care nu le plac.
”În sud-vest oamenii nu sunt liberi şi când spun oamenii nu sunt liberi spun pentru că sunt dependenţi, sunt dependenţi de anumite mentalităţi, sunt dependenţi de anumite instituţii, sunt dependenţi de o serie întreagă de factori care nu le dau voie să gândească şi să vadă cu adevărat ce înseamnă liberalismul, ce înseamnă libertatea şi cum se construieşte prosperitatea”, a spus Nicolae Ciucă sâmbătă seară în faţa a peste 400 de membre ale PNL.
E lesne de înțeles de ce a răbufnit șeful PNL: PSD câștigă aproape toate alegerile din zonă. Chiar și în Plenița, comuna sa natală din Dolj, PSD a bătut la scor candidatul liberal. Primăria Slatina, câștigată de PNL în 9 iunie, e una din excepții. Să înțelegem că strict în Slatina nu se aplică remarca sociologic-antropologică a doctorului Ciucă?
În loc să țină lecții jignitoare pentru o parte a electoratului, poate că Nicolae Ciucă ar trebui să se gândească la ce a făcut el pentru oamenii din acea zonă de când e la putere. A direcționat cumva investiții în educație ori pentru dezvoltarea antreprenoriatului din zonă? A dat vreun exemplu personal? Realitatea ne arată că nu. Singurul exemplu, fundamental greșit, a fost modul în care și-a rezolvat plagiatul la doctorat: a folosit toată puterea statului ca să scape de acuzații. Curat exemplu de independență și libertate.
O ultimă remarcă. Pentru un militar care trăit toată viața la ordin, cu soldă de la stat, și care acum a luat ostatic un întreg partid e cam ridicol să vorbească de libertatea și independența oamenilor. Nimeni nu uită momentul 10 aprilie 2022, când un simulacru de vot regizat de la Cotroceni l-a propulsat pe Nicolae Ciucă în fruntea PNL.
Și Elena Lasconi, candidata USR, s-a lansat în considerații jignitoare despre o parte a electoratului, mai exact despre diaspora. ”Nu vreau să mă laud, nu îmi place să vorbesc despre mine și să mă laud și să zic mamă, cine sunt eu. Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”, a declarat Lasconi săptămâna trecută într-un interviu la Antena 3.
Degeaba a revenit șefa USR cu explicații despre scoaterea din context a vorbelor sale. Incapacitatea de a pune frână vorbelor care-i vin buluc a făcut-o să emită această frază jignitoare la adresa a milioane de români, mulți plecați nu de bine, ci de rău. Nu pentru că sunt trădători, ci pentru că s-au simțit ei înșiși trădați de politicieni care nu au livrat serviciile publice pe care le-au promis în ultimele trei decenii.
Cu atât mai stranie e remarca lui Lasconi cu cât ea e singura candidată la prezidențiale care a și câștigat alegeri în cariera politică și a petrecut sute de ore printre oameni. Spre deosebire de Ciucă, Ciolacu ori Geoană, Elena Lasconi a fost validată de două ori în alegerile locale, la Câmpulung, și era de presupus că a învățat să nu mai calce în greble și-n străchini. Iată că a găsit una, și deloc întâmplător a fost la o emisiune extrem de prietenoasă, la Antena 3. Politicienii puși în fața unor jurnaliști docili își lasă garda jos și spun tot ce le trece prin cap.
Exact așa a făcut în aprilie și Marcel Ciolacu. Era la Timișoara, într-o conferință de presă prietenoasă, când a scos celebra declarație despre moldoveni care a devenit virală. El a vorbit atunci despre autostrada care leagă Moldova de restul țării și a spus zâmbind că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.
Greu de înțeles scaparea pentru un politician versat ca liderul PSD, mai ales că Moldova este fief social-democrat.
În zadar s-a scuzat șeful PSD și a repetat că a fost o glumă. Poate că pentru buzoieni comparația cu Moldova e prilej de glumă, dar pentru moldoveni sigur nu e. Declarația lui Ciolacu a produs efecte politice la acel moment: au apărut mici proteste publice, iar opoziția i-a subminat cât a putut vizitele în orașele din Moldova.
Gafele și micile erori ale candidaților sunt dintotdeauna sarea și piperul campaniilor electorale. Votanții se amuză, internauții circulă cu mare viteză viralele. Dar jignirile sunt altceva. Or, ceea ce au făcut Ciucă, Lasconi și Ciolacu e stigmatizarea unor categorii întregi de electorat pe motivul apartenenței la o regiune. E o ofensă, o împărțire arbitrară și inacceptabilă a românilor în două tabere.
Cum sunt posibile astfel de erori care țin de abecedarul politic este altă discuție. Calitatea liderilor politici români a continuat să scadă în ultimii ani. S-a ajuns până într-acolo încât liderul liberalilor să fie un militar, altfel foarte sugestiv pentru atmosfera cazonă din politica românească, unde s-a ajuns, vorba lui Ciolacu, să se stabilească la prezidențiale care este ”cel mai frumos dintre urâți”.
Nu întâmplător, Ciolacu și Ciucă înregistrează acum, la prezidențiale, aceste derapaje. Ei n-au trecut niciodată printr-o campanie electorală adevărată, când fiecare gest și cuvânt al candidatului e sub lupa presei. Tot ce au câștigat politic a fost la adăpostul călduț al listei de partid. Acum sunt pe cont propriu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii