G4Media.ro

România a ajuns la cel mai jos nivel în indexul democrației, după…

România a ajuns la cel mai jos nivel în indexul democrației, după trei ani consecutivi de scădere

România și-a continuat anul trecut căderea în indexul democrației, ajungând pe locul cel mai de jos, cu un scor de doar 6,38 din 10. Astfel, țara noastră face parte din clubul ”democrațiilor defecte”, adică o țară cu alegeri libere, dar trasă în jos de o guvernare slabă, o cultură politică subdezvoltată și niveluri scăzute de participare a populației la viața politică.

Publicația britanică The Economist a publicat Indexul democrației pentru anul 2018, un top pe care îl realizează din 2008 încoace, transmite Digi24.ro. Analiștii englezi au analizat nu mai puțin de 167 de țări, în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului.

Studiul The Economist este mai strict decât altele în domeniu și a ajuns la o concluzie tristă: doar 4,5% din populația lumii trăiește în „democrații depline”. Însă, per total, scorul democrației la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani.

42 de națiuni din lume au trecut printr-un declin al democrației în 2018, comparativ cu 89 în 2017. 48 de țări și-au consolidat, în schimb, cultura democrată.

România este în scădere din 2015 încoace. Dacă acum patru ani primea o notă de 6,68, în 2018 scorul țării noastre a scăzut până la 6,38. Ambii indici, însă, ne situează în aceeași categorie, a națiunilor cu „democrații defecte”.

Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia, urmată de Islanda și Suedia. Top 5 este completat de Noua Zeelandă și Danemarca.

La polul opus găsim, fără surprize, Coreea de Nord. Îi urmează Siria, Congo, Republica Central Africană și Ciad.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Totusi ar fi fost interesant de comparat acest index cu cel al tarilor dimprejurul nostru, din fostul bloc comunist. Poate ne mai venea oleaca inima la loc.

    • Păi au scris în articol – comparativ cu Coreea de Nord stăm foarte bine 🙂

    • Comparam cu alta tara care a intrat in UE in acelasi timp cu noi? Ok. Romania 6,38, Bulgaria 7,03. Altceva? Ce vrei sa inceri sa zici, ca o ducem bine la capitolu asta? Hai sictir.

    • Românul e prost, într-o situaţie gravă caută pretexte să spună că „încă e bine”, în loc să recunoască gravitatea situaţiei şi să ia măsuri.

      Naţie de dobitoci.

  2. Articol partinitor care manipuleaza prin omisiune.

    • Si care e adevarul? E Romania o democratie? Una functionala? Te simti intr-o tara in care se moare cu dreptatea in mana sau in una in care ai incredere ca esti protejat de sistemul juridic, politic si politienesc cu drepturi depline in fata unor rau-facatori?

      Priveste in jurul tau in Romania de azi. Ce vezi? Democratie?

    • Detaliaza ca e interesant.

  3. În fapt … stăm mult mai prost.

    Dacă s-ar lua în considerare toate actele care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului comise de sistemul judiciar aservit politic (si nu numai), am cădea mult mai mult în acest clasament.

    Mă refer desigur în special, dar nu exclusiv, la:
    – protocoalele secrete pe baza cărora multe zeci de mii de oameni au fost supravegheați cu mandate de siguranță națională
    – intimidarea judecătorilor cu plicuri închise depuse în instanțe
    – miile de dosare ținute „în așteptare”, întocmite numai de DNA, împotriva celor 3420 de magistrați (dintr-un total de aprox. 7000)
    – seria nesfârșită de procese instrumentate abuziv de procurori cu măsluire de dovezi și sprijinite aproape exclusiv pe delațiuni obținute prin șantaj și alte amenințări
    – dosarele politice instrumentate țintelor desemnate de conducerea DNA
    – zecile de achitări apărute în ultima vreme, în urma eliminării unora din cauzele abuzurilor din justiție

    Și … nu în ultimă instanță, mai sunt procesele pentru marile jafuri naționale, multe cu complicitatea unor entități străine care neinstrumentate corespunzător se prescriu, unul după altul sau primesc niște pedepse ridicole.

    • Dosare politice…ce troll esti…

    • Măi … Muie,

      Trolli sunt ăia ca tine ﴾͡๏̯͡๏﴿ … care nu postează în legătură cu subiectul articolului ci-i atacă, proferând invective, pe cei care fac acest lucru cu argumente.

    • Auzi, ia sa incepem cu primul punct.

      ” protocoalele secrete pe baza cărora multe zeci de mii de oameni au fost supravegheați cu mandate de siguranță națională”

      De cand pana cand se face supravegherea pe baza unui protocol secret in tara asta? Scrie in protocolul ala „supravegheaza-l pe Ionel”?

      Nene, orice mandat de supraveghere trebuie sa treaca pe la un judecator, care trebuie sa dea acceptul pentru asta. Mai las-o cu protocoalele alea, ca ne-ati omorat de tot.

      In rest, acuzatii fara dovezi. Judecatori intimidati, masluire de dovezi. Trebuie dovezi clare pentru asa acuzatii. Trebuie decizii ale instantelor. Nu avem asa ceva, avem doar declaratii ale celor cu probleme mari in justitie si ale trusturilor aferente (Voiculescu, Ghita, Andronic, Udrea si compania) . Ei ce se spuna? Ca au fost condamnati pe drept?

      Miile ale de dosare penale impotriva magistratilor sunt doar in capul tau. Vorbim de plangeri penale care nu au dus la niciun rezultat, nu au ajuns in instanta, dar care trebuie inregistrate si tratate ca atare de procurori. E obligatoriu prin lege. Si stii de ce? Romanul e procesoman, sunt plangeri penale facute de persoane fizice, parte din procese, impotriva procurorilor si judecatorilor. Nu exista magistrat sa nu fi avut in viata lui minim 6-7 astfel de plangeri penale. Discuta cu orice judecator, chiar si cu unul ce lucreaza in civil. Astea sunt miile de „dosare penale” .

      Am ajuns sa le plangem de mila hotilor, in tara asta corupta pana la maduva, in care sare puroiul daca apesi cu degetul pe absolut orice achizitie publica, de la cea mai nenorocita comuna care isi cumpara becuri si pana la cel mai bogat minister sau cea mai bogata primarie.

  4. Silicoane,

    Cate procese au fost facute pe siguranta nationala ca sa justifice jdemiile de urmariri!?

    Daca urmareai comunicatele aflai ca doar cateva din zeci de mii au fost refuzate. Fiindca era o ‘cooperativa’ ci ICCJ.

    De masluiri, au decis deja instantele care au anulat probele obtinute abuziv. Si sarabanda e in desfasurare. Mai bine mai tarziu decat …

    Miile de dosare pentru magistrati s-au gasit la DNA, unde Kodruta-ta recunoscuse doar (vreo!?) 450. Dosarele se repartizeaza cu un filtru care e clar, a functionat multa vreme viciat, altfel era imposibil ca mii e magistrati sa fie acuzati de mare coruptie.

    Eu nu plang de mila hotilor. N-am nimic impotriva sa il ia si pe Dragnea pentru alea doua secretare, daca au dovezi. Sunt cu adevarat furios ca sistemul asta pus ‘sa decapeze’ premieri, “scapa” TOATE dosarele mari, cu sute de milioane.

    Imi este si ciuda ca oameni normali, ajung sa treaca cu vederea sau sa minimalizeze abuzurile impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale. Adica a celor mai importante lucruri pentru care au murit oameni in decembrie ‘89.