G4Media.ro

România a alungat China din infrastructura 5G, dar i-a deschis larg porțile…

Sursa foto Pixabay

România a alungat China din infrastructura 5G, dar i-a deschis larg porțile către cea energetică

Dacă ești unul dintre cei peste 200.000 de români care au montate panouri fotovoltaice pe casă, e foarte posibil ca rețeaua de WiFi care îți permite să citești acest text să fie aceeași la care este conectat și invertorul sistemului solar. Știai că asta poate fi, în cazul unui atac cibernetic, o vulnerabilitate? Majoritatea invertoarelor inteligente folosite în sistemele fotovoltaice din România sunt produse de companii din China, care depind de regimul comunist de la Beijing, arată o analiză Europa Liberă, citată de Rador Radio România.

Vorbim de o dilemă la care, ce-i drept, nici Uniunea Europeană și nici alte țări occidentale nu au găsit răspuns: cum să produci din ce în ce mai multă energie verde fără să depinzi atât de mult de China? Echipamentele ieftine vin însă cu un cost. Ministerul Energiei recunoaște pentru Europa Liberă că, în cazul unui conflict, Beijingul ar putea destabiliza sistemul energetic din România, folosindu-se de zecile de mii de invertoare chinezești, „fără să tragă un foc de armă”.

În 2023, Constantin Ștefănucă (43 de ani) și-a montat un sistem fotovoltaic de 5 kW în locuința sa din Moșnița, județul Timișoara.

Invertorul – adică dispozitivul care transformă curentul continuu produs de panourile fotovoltaice în curent electric alternativ – era făcut de Growatt, o companie chineză.

După 30 de zile în care a folosit aplicația propusă de producător, Constantin a decis să renunțe la acel soft și, implicit, să mai trimită datele colectate de invertorul său către cloudul producătorului chinez.

Așa că și-a instalat acasă un mini-server care să stocheze datele colectate de invertor și a plătit 150 de euro pentru o aplicație personalizată cu care să poată accesa informațiile.

În acest fel, toate datele personale care sunt colectate de regulă de un invertor conectat la internet (în special legate de consum) nu au mai ajuns într-un cloud al producătorului, ci au rămas în propria casă.

Însă nu doar pentru a proteja aceste informații a făcut asta, mărturisește Constantin.

Odată ce invertorul nu mai este conectat la internet, „ai garanția că nu există o terță parte care poate interveni în setările de funcționare a invertorului, care poate duce la dezastre nedorite. De exemplu: modificarea valorilor de încărcare a acumulatorilor, tensiune livrată către casă”.

Sunt îngrijorările lui Constantin întemeiate? Da, spun statul și experții cibernetici consultați de Europa Liberă. În cazul unui atac cibernetic sofisticat, invertoarele pot fi folosite – dacă nu sunt configurate corect – chiar pentru a opri electricitatea sau a dezechilibra rețeaua electrică. Nu, răspund reprezentanții unor asociații de pe piață, care consideră temerile nejustificate.

Toți recunosc însă evidența: România, Europa și restul lumii sunt dependente de China – un stat comunist – în privința energiei verzi. Sunt atât de dependente încât sunt nevoite să permită unor companii precum Huawei – interzisă în infrastructura 5G pentru temeri privind spionajul – să împânzească rețelele energetice cu dispozitive conectate la rețelele de WiFi ale locuitorilor.

Gigantul tehnologic chinez Huawei este, de departe, cel mai important producător de invertoare de pe piața din România, spun surse din domeniu. Potrivit operatorului Distribuție Energie Electrică România, producătorul chinez are dreptul să vândă 53 de tipuri de invertoare pe piața românească – de la cele cu capacitate mică, de câțiva kilowați, până la cele de până la 215 kW, folosite în parcurile industriale.

Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie, spune că 70% din cei peste 200.000 de prosumatori din România folosesc, în prezent, invertoare din China. 60% dintre ele sunt produse de Huawei.

Asta înseamnă că în România există în prezent cel puțin 85.000 de invertoare Huawei doar printre prosumatori – persoane care livrează în rețea energia electrică produsă de panourile fotovoltaice pe care nu o consumă în gospodărie.

O evidență precisă a acestora e imposibil de făcut – pentru că nimeni nu centralizează această informație. Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a răspuns unei solicitări a Europei Libere pe această temă.

În Europa, potrivit Wood Mackenzie – furnizor de date din industria energetică – mai bine de un sfert din toate invertoarele folosite sunt de la Huawei.

Huawei este o companie înființată de Ren Zhengfei, un fost membru al Partidului Comunist și care se supune legilor regimului de la Beijing, conform cărora toți cetățenii și organizațiile sunt obligați să ajute statul dacă guvernul le cere.

Din acest motiv, gigantul tehnologic a fost criticat de nenumărate guverne occidentele, fiind acuzat de spionaj în favoarea regimului de la Beijing.

În România, în 2023, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a interzis Huawei – pe modelul altor țări occidentale – să furnizeze operatorilor de telecomunicații echipamente folosite în infrastructura 5G a țării.

Companiile din grup menționate în decizia CSAT au dat în judecată Administrația Prezidențială, Guvernul și CSAT pentru a obține revocarea acelei interdicții. Procesul e pe rol.

Deși echipamentele sale sunt interzise în rețelele de comunicații (Orange, Telekom, Digi, Vodafone), zeci de mii de români, firme sau instituții folosesc invertoarele sau bateriile companiei chineze.

Iar dispozitivele au acces nu doar la informații precum obiceiurile de consum din locurile în care sunt montate, ci – de cele mai multe ori – și la rețelele WiFi din locuințele pe acoperișul cărora au fost montate.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Huawei – care are 1.500 de angajați în România – spune că respectă standardele internaționale și industriale de securitate cibernetică.

„Infrastructura noastră IT pentru aplicația FusionSolar împreună cu centrul de operare și întreținere sunt localizate în Europa, astfel, toate datele aferente sunt stocate în Europa și pot fi accesate numai în Europa pe baza autorizației prealabile a utilizatorului invertorului, în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.”

Compania ne-a mai transmis că „nu se angajează niciodată în orice activitate care amenință securitatea cibernetică a clienților săi sau încalcă confidențialitatea datelor utilizatorilor finali.”

În manualul aplicației prin intermediul căreia se folosește invertorul Huawei se menționează însă că compania poate partaja datele colectate cu furnizori de servicii intragrup, inclusiv cu Huawei Technologies Co., Ltd. din Republica Populară Chineză, care oferă servicii de mentenanță.

Citește tot articolul pe EUROPA LIBERĂ

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. E o diferenta intre a face parte dintr-o retea, cum e un invertor in reteaua locala Wifi, traficul criptat oricum va fi invizibil, si alta treaba e sa fii la mana unei infrastructiri de tranzit unde tot traficul poate ori fi rutat or picat. Degeaba lamentarile astea ca scoaterea chinezilor din piata 5G ne-a scapat de o grija. In SUA a fost la un moment dat un incident, o companie chineza de telecomunicatii din SUA a rutat traficul local al SUA prin Beijing. Dishe? Pai, uiti asa bre, pt. ca shinezi n-au avut di lucru.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.