G4Media.ro

România a avut în luna iunie cea mai mare rată de creștere…

Sursa foto: pexels.com

România a avut în luna iunie cea mai mare rată de creștere a lucrărilor de construcții din UE/ Cum se explică saltul spectaculos de 23% față de anul trecut/ Cu cât au crescut prețurile

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 23,3% în luna iunie 2019, comparativ cu iunie 2018, acesta fiind cel mai mare ritm anual de creştere a lucrărilor de construcţii înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Eurostat. Potrivit specialiștilor în construcții consultați de G4Media.ro, creșterea spectaculoasă nu înseamnă că au crescut investițiile în construcții, ci reflectă creșterea masivă a prețurilor din domeniu. Guvernul a mărit de la 1 ianuarie salariul minim din construcții de la 1400 la 3000 de lei.

  • ”Au crescut prețurile, salariul minim în construcții anul trecut era 1400 și guvernul l-a mărit la 3000 de la 1 ianuarie. A crescut și manopera. Un mp de construcție a costat mai mult anul trecut  decât acum doi ani, iar anul ăsta și mai mult fața de anul trecut. Prețul materialele au crescut foarte mult, dar statistica le ascunde. Au crescut cam cu 20% prețurile. Fizic, investiții nu s-au făcut, dimpotrivă, au scăzut. Prețurile la mp au crescut cam cu 20% în construcții. A fost o creștere de prețuri, materiale, resurse, tot. Noi ne certăm cu beneficiarii că nu mai putem susține prețurile. Pe lângă creșterea prețurilor, mai avem și problema raportărilor false sau eronate la Statistică”, a explicat un specialist în construcții consultat de G4Media.ro

Potrivit datelor de la statistică, salariul mediu brut era în iunie 2018 de 3316 lei iar în iunie 2019 de 3995 lei. Specialiștii în construcții consultați de G4Media.ro susțin că a crescut foarte mult volumul investițiilor private în locuințe si birouri. ”Este zona care asigură cel mai mult de lucru pentru constructori. Investițiile statului au scăzut sigur”, au mai explicat sursele citate.

Comparativ, în Uniunea Europeană lucrările de construcţii au crescut cu 0,6% în ritm anual, în timp ce în zona euro au înregistrat un avans de 1%.

În schimb, în iunie 2019 comparativ cu mai 2019, România se situează printre statele membre unde lucrările de construcţii au înregistrat cea mai mare scădere din UE, cu un declin de 2,8%, o scădere mai pronunţată fiind înregistrată doar în Slovenia, minus 6,7%. În Uniunea Europeană lucrările de construcţii au scăzut cu 0,3% de la o lună la alta, în timp ce în zona euro au stagnat.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în România, în iunie 2019 faţă de aceeaşi lună din 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%, respectiv cu 22,2%, ca serie ajustată. În ceea ce priveşte situaţia la nivel comparativ iunie 2019 – mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută (+6,7%), dar a scăzut ca serie ajustată cu 2,8%. (Sursa: Agerpres)

Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pana la urma hai ca nu era asa de rau pe vremea luib Dragnea…

  2. Deci dacă au crescut prețurile, a crescut volumul de construcții…
    Ce logică betonată are specialistul lui pește prăjit în construcții consultat de g4media….

    • Acuma, ce sa „facem–facem-facem-facem-facem-facem-facem-facem” de 8 ori, n-au toti „logica” flescaita de „peste” crud ca trolul analfabet care ” se repeta” marduk „in constructii”. Ca doar, cine se pricepe mai bine ca un „specialist” in „afaceri”, ca marduk, dar mai ales in „faceri”. O sa urmeze replica binecunoscuta, singura, de altfel: „bad oligofren” E un cuvant recent respawnat de marduk. Se bucura si el ca stie ceva si „se tot repeta” ca sa le arate tuturor „oligofrenia” pe care o poseda.

  3. „Cu cât au crescut prețurile”

    O intrebare fara intrebare. Si voi faceti la fel ca agaricii agramati de pe click? Serios….

    • Dar halatul? Or fi aflat cat e halatul, trolii penali ai Mafiei?

  4. Stati sa vedeti la anul… Se construiesc cat se construiesc, dar cate se tranzactioneaza/vand?