G4Media.ro

România a devenit un aliat indispensabil al SUA – politolog american

Foto: U.S. Army / Jason Johnston

România a devenit un aliat indispensabil al SUA – politolog american

Extinderea și modernizarea bazei aeriene NATO de la Constanța simbolizează importanța strategică tot mai mare a României pentru NATO și SUA, scrie expertul Ronald H. Linden într-un articol intitulat „România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est” apărut în publicația americană The Hill. Ronald H. Linden este profesor de științe Politice și directorul Centrului pentru Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh.

„Vin americanii!” – aceasta a fost speranța anticomuniștilor din România imediat după al Doilea Război Mondial. Americanii nu au venit atunci, dar astăzi, nepoții celor care au strigat acel slogan îi pot vedea pe mulți dintre ei în Constanța – împreună cu schimbările geopolitice pe care le reprezintă.

Urmând a găzdui în curând peste 10.000 de militari și familiile acestora, baza Mihail Kogălniceanu – alături de baza navală de la Deveselu, în sudul României – subliniază rolul esențial al țării în strategia alianței pentru Marea Neagră, potrivit profesorului de științe politice și director de studii europene la Universitatea din Pittsburgh.

Peisajul geopolitic actual, cu conflicte în Ucraina și Orientul Mijlociu, alături de relațiile tensionate cu aliatul NATO Turcia, a adus România într-o poziție crucială.

România a căutat integrarea în instituțiile occidentale în anii 1990, când „deținea mai puțină valoare strategică”. În timp ce scepticismul inițial occidental cu privire la fiabilitatea democratică a României a existat, SUA au susținut extinderea NATO spre est, văzând valoarea strategică în locația și atitudinea pro-occidentală a României. Importanța României a crescut după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001, pe măsură ce NATO căuta mai mulți parteneri. Contribuțiile României la forțele multinaționale din Afganistan au deschis calea pentru aderarea sa la NATO în 2004.

Rusia a răspuns la aceste evoluții prin formarea unor state în Georgia (Abhazia și Osetia de Sud) și anexarea Crimeii, sprijinind direct mișcările secesioniste din Ucraina. România se confruntă acum cu amenințări complexe reprezentate de agresiunea Rusiei. Împărțind o graniță discontinuă de 330 de mile cu Ucraina sfâșiată de război, proximitatea sa de zonele de conflict din estul Ucrainei și Marea Neagră i-a sporit valoarea strategică. Blocarea de către Rusia a principalelor porturi ucrainene a oferit Kremlinului o poziție dominantă în Marea Neagră, complicând dinamica de securitate a României.

Accesul la Marea Neagră este și mai restricționat de Convenția de la Montreux de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, aplicată de Turcia, care limitează capacitățile navale ale statelor neriverane Mării Negre, adaugă Linden. În ciuda acestor provocări, Ucraina a demonstrat eficacitatea dronelor și a rachetelor cu rază scurtă de acțiune în contracararea forțelor navale mai mari, indicând faptul că bazele României la Marea Neagră sunt vitale pentru operațiunile de supraveghere și informații ale NATO.

România este, de asemenea, un aliat strategic de încredere pentru importurile de cereale.

Din punct de vedere economic, România a devenit indispensabilă Ucrainei, facilitând exporturile de cereale prin porturile sale precum Constanța, pe fondul blocadelor rusești. Această cooperare expune România la amenințări directe, după cum o demonstrează recentele bombardamente de lângă granița sa. În ciuda riscurilor, sprijinul românilor pentru NATO și Ucraina rămâne robust, fermierii locali manifestând mai puțină rezistență în comparație cu omologii lor din Polonia și Ungaria.

Pe plan intern, România a reușit să evite alunecarea către autocrație văzută în unele țări vecine. Comisia Europeană a lăudat reformele României în 2023, iar peisajul politic al națiunii a rămas relativ stabil, cu partidele sale de centru-dreapta și de centru-stânga cooperând pentru a contracara facțiunile anti-UE și anti-NATO.

Cel mai important pericol potențial ar fi, totuși, ca Moldova să devină un al doilea Belarus – un vecin dominat de Rusia. Guvernul pro-occidental al Moldovei sub președintele Maia Sandu, în ciuda influenței Rusiei în Transnistria, caută aderarea la UE și relații mai strânse cu NATO. O Moldovă dominată de Rusia ar putea destabiliza și mai mult regiunea, sporind fluxurile de refugiați și transformând granița României într-un punct fierbinte.

Constanța este al patrulea oraș ca mărime al României și principalul port la Marea Neagră, precum și cel mai vechi oraș locuit continuu din regiune, fondat în jurul anului 600 î.Hr. Prezența forțelor americane în România reflectă noi schimbări geopolitice, iar românii asistă acum la o prezență militară robustă a SUA la Constanța, semnificând o eră emergentă a cooperării strategice și a intereselor comune de securitate în regiunea Mării Negre, scrie Linden.
Via Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează