România a donat Republicii Moldova un autolaborator pentru monitorizarea calităţii aerului
Un autolaborator mobil, dotat cu echipamente pentru monitorizarea calităţii aerului, aflat în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), a fost donat Agenţiei de Mediu din Republica Moldova, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, informează ANPM printr-un comunicat transmis Agerpres.
Donaţia a fost făcută în cadrul întâlnirii care a avut loc, miercuri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
„Prin donaţia bunurilor mobile aparţinând domeniului privat al statului, către Agenţia de Mediu din Republica Moldova, va creşte capacitatea de răspuns a autorităţilor în cazul unor evenimente cu impact asupra calităţii aerului în special şi a mediului, în general. Pe de altă parte, utilizarea autolaboratorului de către personalul cu atribuţii în domeniu va conduce atât la o mai bună cunoaştere a calităţii aerului, precum şi la familiarizarea instituţiilor abilitate cu metodele de referinţă utilizate pentru monitorizarea calităţii aerului înconjurător, conform reglementărilor europene”, se arată în Memorandumul semnat de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Mircea Fechet spune că Republica Moldova se poate baza oricând pe susţinerea României în tot ce înseamnă implementarea legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului, astfel încât să nu repete greşelile făcute de ţara noastră pe parcursul procesului de aderare, indiferent de cine se va afla la conducerea instituţiilor publice.
În ultimii ani, între ANPM şi Agenţia de Mediu din Moldova au avut loc mai multe întâlniri, atât în România, cât şi în Moldova, iar schimbul de experienţă în domeniul implementării politicilor europene de mediu s-a făcut permanent, între specialiştii români şi cei de peste Prut.
„Donarea acestui autolaborator, evaluat la 747.000 de lei, este un demers care continuă colaborarea dintre instituţiile noastre de mediu. Autovehiculul conţine mai multe analizoare pentru poluanţi, staţie meteorologică, echipamente de înregistrare şi stocare a datelor şi multe alte instalaţii, cu ajutorul cărora autorităţile vor fi în măsură să realizeze studii pertinente privind evoluţia calităţii aerului şi vor putea aplica, experimental, tehnicile de analiză utilizate în mod curent la nivelul Uniunii Europene”, a spus preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, citat în comunicat.
Acesta a făcut oficial anunţul privind donarea acestui autolaborator autorităţilor de mediu ale Republicii Moldova, în vara acestui an, în timpul unei vizite la Chişinău.
„În numele delegaţiei Republicii Moldova, îmi exprim mulţumirea pentru finalizarea Memorandumului care parafează donarea autolaboratorului pentru monitorizarea calităţii aerului! Suntem onoraţi să participăm, azi, la această reuniune şi vă asigurăm de tot respectul nostru, pentru minister şi pentru Agenţia de Mediu. Pentru noi, acest echipament reprezintă o dovadă a continuităţii relaţiilor de colaborare şi prietenie, dintre ţările noastre. Vă promit că autolaboratorul va asigura monitorizarea calităţii aerului transfrontalier, dar şi local apărând scopul pentru care a fost oferit: calitatea aerului”, a spus Dorin Poverjuc, directorul Agenţiei de Mediu din Republica Moldova.
Un astfel de laborator mobil se amplasează în zonele cu impact major asupra calităţii aerului (zonele platformelor industriale, zonele depozitelor de deşeuri, zonele cu trafic intens etc.), fiind dotat şi cu sursă alternativă de curent capabilă să menţină funcţionarea întregului sistem în cazul unei întreruperi a energiei electrice, iar poluanţii monitorizaţi cu ajutorul său sunt cei prevăzuţi în legislaţia europeană (Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa): dioxid de sulf (SO2)/hidrogen sulfurat(H2S); oxizi de azot (NO, NO2, NOx)/amoniac (NH3); particule în suspensie – fracţia PM10; compuşi organici volatili (C6H6, C7H8).
Corelarea nivelului concentraţiei poluanţilor cu sursele de poluare se face pe baza datelor meteorologice obţinute în autolaborator cu senzorii meteorologici de direcţie şi viteză ale vântului, temperatură, presiune, umiditate, precipitaţii şi intensitate a radiaţiei solare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank