G4Media.ro

România a importat produse lactate, ouă și miere cu 25% mai mult…

sursa foto: Pixabay.com

România a importat produse lactate, ouă și miere cu 25% mai mult în primul trimestru din 2020 față de anul trecut. Deficitul în comerțul internațional s-a majorat la 121 milioane de euro

Valoarea importurilor de produse lactate, ouă şi miere a totalizat 174,98 milioane de euro, în primul trimestru din acest an, în creştere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, când a ajuns la 140,1 milioane de euro, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea AGERPRES.

România a importat 119.605 tone de astfel de produse în primele trei luni ale acestui an, cu 16.455 tone mai mult decât în acelaşi interval de timp din 2019.

Pe de altă parte, exporturile de produse lactate, ouă şi miere în perioada ianuarie – martie 2020 au fost de 33.175 tone, iar încasările au totalizat 55,33 milioane de euro. În primul trimestru din 2019, s-au exportat 35.263 tone, în valoare de 50,820 de milioane de euro.

În acest context, deficitul în comerţul internaţional (intra şi extracomunitar) cu produse lactate, ouă şi miere s-a majorat la 121,65 milioane de euro în primul trimestru al acestui an, de la 89,28 milioane de euro în trimestrul I din 2019.

În statistica MADR sunt cuprinse la acest capitol şi alte produse comestibile de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte.

În perioada ianuarie-martie 2020, deficitul României în comerţul internaţional cu produse agroalimentare a scăzut cu aproape 9% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, până la 440,9 milioane de euro.

Pe relaţia cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de 953,28 milioane de euro în primul trimestru din acest an, însă în comerţul cu ţările extracomunitare a înregistrat un excedent de 512,37 milioane de euro.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Asta se vrea sa ajungem sa importam si apa plata.
    Tara de tradatori.

    • Trebuie sa re-alimenteze de undeva rezerva de stat. De undeva de unde iese un comision pentru toata lumea interesata

  2. Si asta DUPA ce maretul Program de guvenrare PSDragnea ne fericea ca vom manca numai si numai „produse romanesti”, va amintiti cum musca Dragnea din rosia de la Teleorman?
    Sunt pline supermarketurile cu rosii din Spania, Italia, Olanda, Turcia, Polonia(!), rar vezi rosii romanesti in supermarketurile care vand masiv, pe la piete gasesti micii producatori, dar rosiile sunt mai rele decat cele straine, am gasit rosii ROMANESTI pline de o substanta ciudata, FARA seminte, verzui la interior, ti-e frica sa mananci!
    G4media, „Ce mâncăm: Aproape jumătate din probele de roșii din programul ”Tomate românești” au conținut reziduuri de pesticide.
    Din totalul celor 419 probe de roșii cultivate în cadrul programului ”Tomate românești” care au fost analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, 192 de probe (46%) au fost depistate CU reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis, anunță publicația Lantul Alimentar.
    227 de probe ( 54% ) nu au conținut reziduuri de pesticide, potrivit raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.
    Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în Program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, rezultatele indicând un procent de 31,64 % ( 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide și 68,36% ( 175 de probe ) fără reziduuri de pesticide. Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureș, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții.”

    „Rosiile care ajung pe masa romanilor, coapte cu otrava!
    Rosiile romanesti sunt coapte artificial, cu otrava curata. Agricultorii, nerabdatori sa le scoata mai repede pe piata, le stropesc cu o Substanta TOXICA, interzisa in UE, care coloreaza artificial legumele. in doar cateva ore.
    Urmariti material filmat cu camera ascunsa.
    Absolut toate rosiile coapte deja in solariile din localitatea Vidra sunt otravite. O recunosc cu seninatate taranii, care ne explica si periculoasa metoda prin care legumele sunt fortate sa se inroseasca rapid.
    Le stropesc cu ethrel, o substanta toxica, interzisa in Uniunea Europeana, dar vanduta la negru in satele romanesti.
    Ca sa vedem exact cum actioneaza substanta toxica mergem in laborator.
    Cercetorii spun ca lichidul nociv, diluat in apa, se stropeste pe tulpini si pe frunze, producand modificari ale rosiei la nivel celular, adica se inroseste accelerat.
    Atunci cand simtim ca rosia romaneasca nu are gustul dulce si nici parfumul proaspat, aromat, inseamna – cel mai probabil – ca fructul a fost stropit.
    In plus, si interiorul legumei tradeaza.
    COSTEL VANATORU, cercetator: Fructul nu prezinta seminte. Vorbim despre un fruct partenocarpic, noi nu avem nicio creatie romaneasca partenocarpica, deci care sa nu produca seminte. Vedem, iata, tesutul acesta deschis la culoare, dovada ca avem de a face cu o maturare fortata a fructului.
    Cercetatorii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste stimulentele toxice, in special cele interzise pe piata, dar vandute pe sub mana.
    O alta substanta, la fel de periculoasa, etilena, se foloseste in depozite. Este un procedeu preluat de la bananele care se exporta verzi pe distante mari si care se coc artificial în magazii.”

    Rosiille NU au seminte, in inetrior exista o msasa gelatinoasa, o purpura verzuie, FARA seminte!
    Preferam rosii putin mai scumpe, dar cu seminte, din supermarketuri!
    Unde-i dl Dragnea sa le faca reclama „rosiilor romanesti”, vad ca PSDeii au ingropat subiectul!
    „Mandri ca suntem romani”!

    • Hai nu mai manca rahat ,ai afacere cu rosii?
      Rosiile romanesti din piete sunt rosii normale cu gust ,veniti cu tot felul de minciuni.

    • Nu e chiar asa…
      Rosiile de import sunt cultivate pe suprafete mari, unde doza de pesticide este controlata. Mai mult, marii producatori sunt controlati atat in tarile de origine cat si de laboratoarele dintarile de destinatie. Din pacate, rosiile se culeg necoapte pt. a face fata la transport si manipulare in magazine.
      Nu zic, sunt si rosii romanesti foarte bune la gust sau fara oesticide. Dar in Romania nu exista absolut nici un control sau mai binezis Trasabilitate asupra substantelor folosite.

      Iar cu piata, mai lasati-ma. Sunt aceeasi vanzatori de ani de zile care au marfa tot timpul anului. De la rosii, la mere si nectarine. Adica sunt niste producatori multilateral dezvoltati. Fac de toate….

  3. Foarte grav. Si ale noastre pleaca in afara. Traiasca Capitalismul Schizofrenic.

  4. Rosiile „romanesti”:
    „Cum recunoaşteţi roşiile care au fost „păcălite“ să pară coapte utilizând substanţe chimice. Metoda, larg folosită.
    Substanţa cel mai des folosită, deşi este interzisă în spaţiul UE, se numeşte Ethrel. Acesta forţează roşiile să se coloreze în roşu, însă de fapt ele nu sunt coapte, ci doar par aşa.
    Scopul folosirii substanţei este ca legumele să reziste la depozitare săptămâni sau chiar luni întregi.
    Foarte mulţi români se plâng că roşiile cumpărate din pieţe sau din supermarketuri nu mai au gustul de altădată. Deşi multă vreme s-a crezut că oamenii sunt doar subiectivi, în ultima vreme au ieşit la iveală tot fel de informaţii care arată că, de fapt, ceea ce vând unii producători numai legume nu se pot numi.
    Ce spun specialiştii Specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie. Aceştia adaugă că au motive întemeiate să creadă că, pentru a avea tomate timpurii, unii legumicultori recurg la aceste substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv. Substanţele grăbesc coacerea legumelor, iar un prim efect este deprecierea calitativă.
    „Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural“, spune Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău. Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket şi din pieţe roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Specialiştii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creştere.
    „Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău. Aceste substanţe sunt folosite în plantaţie, prin stropirea tulpinelor şi a frunzelor, substanţele producând modificări la nivel celular. Astfel se obţine înroşirea rapidă a tomatelor, în doar câteva ore.
    Existenţa unui moţ este unul dintre indiciile intervenţiei pentru maturarea rapidă a tomatelor.”

  5. Importam lapte, oua și miere!!!!
    Vai de tara asta unde a ajuns!
    Dar PNL ul a avut alte obiective nerealiste in Planul lui de relansare….
    Suntem pe drumul cel bun:))))