România a introdus India pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic: Toate persoanele care sosesc din această țară, cu excepția celor vaccinate cu ambele doze, intră în carantină
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis marți introducerea Indiei pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic, ceea ce înseamnă că persoanele care sosesc din această țară vor trebui să intre în carantină.
Excepție fac cei care sunt vaccinași cu ambele doze.
Potrivit hotărârii CNSU:
- Art.2 – (1) Se completează lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin introducerea Republicii India.
- (2) Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu excepția celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.
Situaţia în India, unde pandemia COVID-19 a atins o gravitate fără precedent, este ”mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenţia cât de importantă este vaccinarea.
”OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator”, a adăugat Tedros, după ce varianta indiană a coronavirusului a creat haos în această ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, căreia numeroase ţări au anunţat că îi vor oferi ajutoare sanitare de urgenţă.
India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi. În capitala New Delhi martorii descriu culoare de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând în zadar să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind la uşa spitalelor.
”Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”, a subliniat directorul general al OMS.
Colapsul sistemului sanitar indian este parţial atribuit noii variante a coronavirusului SARS-CoV-2, denumită B.1.617, detectată iniţial în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept ”dublu mutantă”, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.
Prima mutaţie, E484Q, este apropiată de cea deja observată la variantele coronavirusului sud-africană şi braziliană (E484K), suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare.
A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la varianta descoperită în California şi ea ar putea antrena creşterea transmiterii virusului.
Este prima dată când aceste mutaţii sunt detectate împreună la o variantă ce are o răspândire semnificativă.
Foto: Cadavre incinerate la New Delhi, India. Sursa: AGERPRES / EPA/IDREES MOHAMMED
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.