România a rămas în urmă la vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani. Multe țări UE au început deja campania de imunizare a celor mici, Bucureștiul nu are încă dozele necesare / Precizările Ministerului Sănătății
România este încă în așteptarea dozelor speciale pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, deși multe țări europene au început campania de imunizare a celor mici. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că „foarte probabil” dozele pediatrice de la Pfizer vor sosi „în luna ianuarie”, fără o dată precisă și fără o explicație clară privind decalajul față de alte țări din Uniunea Europeană.
- UPDATE Ora 17.44: Ministerul Sănătății precizează, într-un răspuns către G4Media.ro, că România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor și că, „având în vedere importanța acestui subiect sensibil, campania de vaccinare trebuie precedată de o campanie de informare și educare a părinților și copiilor”, iar calendarul de livrare este stabilit de către furnizor.Răspunsul integral al ministerului:
„România a început pregătirea pentru demararea campaniei de imunizare anti-COVID- 19 a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani. Direcțiile de sănătate publică au identificat deja locațiile pentru organizarea centrelor de vaccinare unde va fi realizată imunizarea. Având în vedere importanța acestui subiect sensibil, campania de vaccinare trebuie precedată de o campanie de informare și educare a părinților și copiilor privind rolul și beneficiile vaccinării copiilor și adolescenților. Autoritățile sanitare și cele guvernamentale, în parteneriat cu asociațiile medicale profesionale și a celor de părinți, au început o serie de sesiuni în acest sens. De exemplu mâine, 21 decembrie 2021, medici recunoscuți vor răspunde, într-o dezbatere online, celor mai importante temeri ale părinților și copiilor privind vaccinarea anti-Covid 19. Există demersuri și pentru achiziția dozelor de vaccin necesare, calendarul de livrare a dozelor este stabilit de către furnizorul de vaccin. Livrarea primelor loturi de vaccin destinate imunizării copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani este previzionată pentru luna ianuarie 2022, în vederea începerii campaniei efective de imunizare.”
Vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie. Pentru această categorie, dozele de vaccin sunt speciale deoarece vaccinul reprezintă o treime din doza administrată adulților.
Comisia Europeană este cea care încheie contractele pentru toate țările din Uniunea Europeană, iar dozele urmau să sosească în 13 decembrie în statele europene. Lansarea la nivelul Uniunii Europene a versiunii de vaccin COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani va începe pe 13 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât era planificat, a anunțat Ministerul Sănătății din Germania, în 1 decembrie, relata Reuters.
Iată o parte din dozele primite de Letonia chiar în ziua de 13 decembrie, într-o fotografie postată pe Twitter de ministrul Sănătății din această țară.
Pfizer/BioNTech (oranži marķētās) bērniem paredzētās vakcīnas ir klāt. Šīs nedēļas otrajā pusē varēsim sākt bērnu 5-11 gadu vecumā vakcināciju pret C19, informācija no @VakcinacijaLV sekos! https://t.co/KWFUBcmI2y pic.twitter.com/pw3eWk5T9k
— Daniels Pavluts (@pavluts) December 13, 2021
De altfel, în 15 decembrie, mai multe țări din Uniunea European au început vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă, după cum relata France24. Germania, Spania, Grecia sau Ungaria au început imunizarea celor mici. Le-au urmat Croația, Franța, Portugalia, Italia, Polonia, țările baltice, iar cel mai recent Belgia.
Ce se întâmplă în România
La București nu se știe nici măcar data la care urmează să sosească dozele pentru copii.
„Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepționa doze de vaccin pediatrică de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil că în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a declarat, joi, 16 decembrie, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Întrebat de ce întârzie sosirea dozelor în România, având în vedere că în alte țări au fost primite, Valeriu Gheorghiță a dat un răspuns vag: „Sunt proceduri tehnice, care ţin de semnarea acordurilor de livrare şi de contractele de livrare cu compania Pfizer. Tocmai de aceea în luna ianuarie, aşa cum am spus, ne aşteptăm să primim prima tranşă şi ulterior vor fi alocate celelalte tranşe, pe parcursul anului. Noi estimăm că în a doua parte a lunii ianuarie putem să demarăm această etapă de vaccinare. (…) A fost o renegociere a contractului, s-a reevaluat necesarul de doze pentru următorii doi ani, aşa încât s-au resemnat contractele cu compania prin intermediul Comisiei Europene – acesta este motivul pentru care s-a decalat cu câteva săptămâni livrarea”.
Contactat luni de G4Media.ro, Valeriu Gheorghiță nu a putut să ofere mai multe detalii, transmițând printr-un mesaj că nu are date privind calendarul de livrare.
G4Media.ro a încercat să vorbească și cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, însă acesta nu a răspuns la telefon.
Am trimis o solicitare oficială și către Ministerul Sănătății, iar în momentul în care vom primi răspunsul îl vom publica.
Așteptările autorităților în privința vaccinării copiilor
Având în vedere interesul scăzut pentru vaccinare în România, unde abia s-a ajuns la o rată de vaccinare de 40%, penultimul loc din Europa, așteptările în privința imunizării copiilor sunt și mai modeste.
Cel mult 20% din copiii de 5-11 ani vor primi vaccinul, adică circa 240.000 de copii.
„Aș spune că la nivelul Comitetului Național de Vaccinologie de la Ministerul Sănătății s-a evaluat care ar putea să fie rata reală de acoperire vaccinală la grupa de vârstă 5-11 ani, ținând cont de faptul că noi avem în momentul de față o evaluare pe grupa de vârstă 12-15 ani, unde știm că este în momentul de față de circa 16% rata de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză undeva după cel puțin șase luni de la momentul la care a debutat această etapă. Drept pentru care rata de acoperire vaccinală pentru 5-11 ani care pare cât se poate de realistă este undeva la 20%, ceea ce înseamnă circa 240.000 de copii din această grupă de vârstă. (…) Acesta este motivul pentru care considerăm că în jur de 550.000 de doze pe an ar fi necesarul estimat pentru această grupă de vârstă, pentru a atinge o țintă de circa 20% rată de vaccinare. Sperăm să avem o rată crescută la cei mai vulnerabili dintre ei, care au cea mai mare nevoie să fie protejați, pentru că au nevoie să participe la activitățile școlare cu prezență fizică, să fie inserați social, să nu stea cu grija unei forme severe de îmbolnăvire și așa mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță în 16 decembrie.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
80 comentarii