G4Media.ro

România, alături de Grecia, Bulgaria, Cipru și Ungaria în ”Alianța celor 5”,…

ID 41550861 | Energy © Sigive | Dreamstime.com

România, alături de Grecia, Bulgaria, Cipru și Ungaria în ”Alianța celor 5”, o grupare informală pe teme energetice în interiorul UE

Grecia, în colaborare cu Bulgaria, mobilizează o „alianță” energetică împreună cu încă trei țări europene, cu scopul de a pune la punct măsuri care să prevină riscul ca în regiune să apară o nouă „mini” criză energetică. Ungaria, România și Cipru participă și ele la alianță, cele 5 țări solicitând Comisiei Europene să demareze acțiuni în această direcție, potrivit Rador Radio România.

După cum subliniază oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Mediului și Energiei de la Atena, primul pas al celor cinci țări va fi să obțină o întâlnire în luna mai pe această problemă cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen. Scopul întâlnirii este de a se garanta că până în luna iunie, când va avea loc următoarea reuniune ministerială a energiei, Comisia va pregăti un „pachet” de inițiative concrete pentru a proteja Europa de Est și de Sud-Est de o posibilă nouă creștere a prețurilor la energia electrică.

Se reamintește că o trăsătură de bază a „mini-crizei” energetice din vara trecută a fost fluxul limitat de energie dinspre Europa Centrală către Europa de Est, ceea ce a făcut ca piața europeană (teoretic) unică de energie electrică să pară împărțită în două, dar și să existe diferențe extreme de preț între țări vecine. Pe lângă faptul că nu există interconexiuni suficiente care să asigure fluxuri energetice de la est la vest, s-a mai observat că au existat cazuri de importuri limitate în regiune (în principal pe secțiunea Austria-Ungaria), în ciuda diferenței de preț.

Situația de mai sus a fost înrăutățită și de faptul că în aceeași perioadă au fost programate lucrări de întreținere atât la unitățile de producere a energiei electrice, cât și la interconexiuni. „Cocktailul negativ” a fost completat de temperaturile ridicate predominante la acea vreme în Balcani și Europa Centrală, precum și de rezervele scăzute de apă pentru energia hidroelectrică.

În septembrie anul trecut, premierul grec a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene cu privire la criza regională, subliniind că în anumite momente diferența de preț între țările vecine a depășit 100 de euro pe Megawat-oră. De fapt, au existat cazuri și mai grave, în care, de exemplu, prețul energiei electrice în Ungaria a ajuns la 940 de euro pe Megawat-oră, în timp ce în Austria vecină era de 61 de euro pe Megawat-oră, adică de 15 ori mai mare.

Noul ministru al Energiei, Stavros Papastavrou, a vorbit despre această problemă în data de 10 aprilie, la Forumul Economic Delphi, unde a subliniat că guvernul elen a tras deja un semnal de alarmă încă din luna iulie cu privire la ridicarea acestui „zid energetic”, dar a fost nevoie de două luni pentru a se realiza o întâlnire la Bruxelles. „Am avut țări care au avut prețuri negative și au fost nevoite să facă reduceri, și am avut țări din sud ale căror prețuri au crescut vertiginos. Acest răspuns disparat, necoordonat este ceva ce nu ar trebui să se repete în această vară”, a subliniat ministrul grec.

În urma inițiativelor desfășurate anterior, noua conducere politică a Ministerului Energiei, în colaborare cu conducerea Ministerului bulgar al Energiei, a ridicat problema la recentul Consiliu al Miniștrilor Energiei. Ungaria, România și Cipru s-au alăturat și ele „liniei” greco-bulgare.

Un progres optimist înregistrat între timp este faptul că problema este acum „vizibilă” – atât în ​​celelalte state europene, cât și în cadrul Comisiei Europene, după cum subliniază aceleași surse de la Ministerul Mediului și Energiei de la Atena. În acest context, Planul de acțiune al Comisiei pentru energie la prețuri accesibile a dispus înființarea unui Task Force pentru supravegherea sistemului și a piețelor europene de energie electrică.

Înființarea Task Force-ului a adus deja unele rezultate, întrucât pentru această vară este planificată o coordonare regională în ce privește întreținerea unităților și a interconexiunilor.

În același timp, este elaborată o procedură prin care, ori de câte ori se observă o utilizare limitată a interconexiunilor dintre Europa Centrală și Europa de Est, fluxurile către est să poată fi mărite prin intervenții adecvate, dacă este necesar. Aceasta este o măsură care a fost implementată în timpul crizei pentru a stimula exporturile din Franța către Germania.

Oficialii Ministerului Mediului și Energiei de la Atena spun că și în acest an sunt așteptate condiții meteorologice nefavorabile, mai ales că regiunea intră în sezonul estival cu rezerve hidroelectrice mai mici față de anul trecut. Totodată oficialii greci subliniază că vor folosi toate mijloacele posibile pentru a preveni repetarea crizei de anul trecut, o criză care ar fi o lovitură și pentru noua Comisie Europeană.

Sursa: INSIDER / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. România are un consum de energie electrică de 53,9 TWh, Grecia, 53,73 TWh, Ungaria, 46,62 TWh, Bulgaria, 36,72TWh, Cipru, 5,32 TWh. Adică, foarte puțin în comparație cu alte state, foarte mici, dar care au o industrie cât de cât. Austria, spre exemplu, sau Portugalia. Nu mi-e clar ce mare brânză speră să facă România, cel mai „mare consumator de energie” din grup.

    Deocamdată în capitala româniei locuitorii crapă de frig în case întrucât CET Sud și CET Grozăvești refuză să mai livreze agent termic. Nu mai sunt bănuți la buget pentru încălzire, iar primarul Nicușor Dan nu dă nici o explicație.

    • „Crapă de frig…” 🤣🤣 sunt 20 grade afară.
      Pe scurt ND nu vrea sa finanțeze termia cu împrumuturi atâta timp cât sectoarele au mai mulți bani decât generala iar sectorienii pun panseluțe, borduri, indicatoare inutile și alte asemenea.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.