România, amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus directiva europeană pentru prevenirea spălării banilor. Înfrângere la CJUE
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamat joi România și Irlanda la plata unor amenzi de 3, respectiv 2 milioane de euro pentru că nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, potrivit unui comunicat al CJUE.
Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor național până la 26 iunie 2016 și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privință.
Guvernele PSD au amânat constant transpunerea directivei europene, motiv pentru care Comisia Europeană a trimis joi România în fața CJUE.
În 27 august 2018, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că România și Irlanda nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, și, nici nu au comunicat măsurile naționale de transpunere corespunzătoare.
În cele din urmă, România a transpus Directiva, dar cu mare întârziere, iar Curtea de Justiție a UE a considerat că întârzierea transpunerii și ne-comunicarea către Comisia Europeană a măsurilor trebuie pedepsite cu această amendă de 3 milioane de euro. ”Curtea a apreciat că, deși România și Irlanda au pus capăt, în cursul procedurii, neîndeplinirii obligațiilor imputate, nu este mai puțin adevărat că această neîndeplinire a obligațiilor exista la expirarea termenului stabilit în avizele motivate respective, astfel încât efectivitatea dreptului Uniunii nu a fost asigurată tot timpul”, se arată în comunicatul CJUE.
În iulie 208, Răzvan Horaţiu Radu, fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE, acuza guvernul Dăncilă că a întârziat nepermis transpunerea directivei europene privind combaterea spălării banilor și avertiza că România va fi sancționată de CJUE.
„Directiva trebuia transpusă din iunie 2015. Eu personal am atras atenția în mod repetat decidenților atât verbal, cât și în scris să elaboreze un proiect de lege sau chiar o ordonanță de urgență pentru transpunerea ei. În ultima perioadă am recomandat insistent ordonanța de urgență. Din păcate proiectul de lege a plecat abia în luna martie 2018 de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A stat blocat până în luna mai 2018 la Secretariatul General al Guvernului. Guvernul a adoptat un proiect de lege abia în ședința din 31 mai 2018 după care proiectul a plecat la Parlament”, a declarat Răzvan Horațiu Radu pentru G4Media.ro.
Foto: Tudorel Toader și Liviu Dragnea, doi dintre responsabilii pentru amânarea implementării Directivei UE (InquamPhotos / George Călin)
În curs de actualizare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii