România amenință fundamentul juridic al UE, împreună cu Polonia. Curtea Constituțională condusă de Dorneanu, în atenția întregii Uniuni Europene
Presa europeană dedică tot mai multe articole situației din România după ce Curtea Constituțională condusă de Valer Dorneanu a anunțat joi că nu recunoaște întâietatea dreptului european asupra legislației interne.
După ce radioul public austriac ORF și cel luxemburghez RTL au scris că România devine, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană, a venit rândul presei germane, elvețiene și belgiene să abordeze subiectul.
Până la această oră, nici un înalt demnitar din România nu s-a pronunțat pe acest subiect. CCR este condusă de președintele Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD.
Astfel, influenta publicație Handelsblatt titrează că ”Întâietatea dreptului european nu e recunoscută de Curtea Constituțională din România”. Ziariștii germani descriu disputa și arată că miza este lupta anticorupție.
Și televiziunea de știri NTV scrie că ”la fel ca în cazul Poloniei, a apărut o discpută între UE și România despre prioritatea dreptului comunitar asupra celui național. Curtea Constituțională din România nu vrea să recunoască primatul legislației UE, în timp ce Uniunea deplânge lipsa de eficiență a luptei anti-corupție”.
Publicația Stern abordează subiectul, arătând că ”disputa dintre București și Bruxelles are ca miză dosarele de corupție ale demnitarilor”. Stern scrie despre decizia CCR și arată, în context, că lupta anticorupție din România a ajuns într-un punct mort.
Publicația financiară elvețiană Cash amintește de decizie CCR și scrie că ”o dispută apare între România și UE pe tema întâietății legislației europene asupra cele naționale”.
La rândul ei, publicația belgiană La Derniere Heure arată că CCR nu recunoaște decizia Curții de Justiție a UE și scrie că lupta anticorupție în România stagnează.
Context. Toată disputa a plecat de la decizii ale CCR în privința legislației anticorupție. CJUE a decis săptămâna trecută că hotărârile CCR încalcă legislația europeană, iar judecătorii români le pot încălca fără să se teamă de represalii.
Curtea Constituțională din România a respins însă de facto decizia Curții de Justiție a UE și a afirmat joi, într-un comunicat de presă, că această decizie poate fi respectată doar după o eventuală revizuire a Constituției.
Un conflict similar a fost declanșat de Tribunalul Constituțional din Polonia, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement (sancționare) a Poloniei. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
173 comentarii