G4Media.ro

România analfabetă: cu școlile încuiate și mall-urile larg deschise, pe contrasensul istoriei.…

România analfabetă: cu școlile încuiate și mall-urile larg deschise, pe contrasensul istoriei. Închiderea parcurilor pe timp de noapte, lovitura de grație dată Covid

Aproape toată Europa intră în lockdown ca să oprească valul de infectări cu Covid, dar își ține școlile și business-urile deschise pentru sănătatea economiei, a elevilor și a părinților. România Educată, cu ochii pe sondaje, și-a ferecat școlile și condamnat copiii la educație second-hand. Suntem pe un contrasens istoric și vom plăti scump deciziile luate doar cu gândul la alegeri.

În locul deciziilor bărbătești, premierul Orban se umple de ridicol, propunând închiderea parcurilor pe timp de noapte la nivel național. Desigur, știm cu toții că noaptea, la 5 grade și sub blândul vânt de noiembrie, în parcuri se dezlănțuie adevărate petreceri care dublează rata infectării.

Practic, guvernul a găsit marile focare de infecție: școlile și parcurile (doar noaptea). Doar nu credeați că infecția se transmite în mall-urile supraaglomerate, în metroul ticsit sau instituțiile de stat în care angajații sunt obligați să vină degeaba la muncă, deși ar putea foarte bine să lucreze măcar parțial de acasă.

De fapt, discuția aberantă despre închiderea parcurilor reflectă perfect modul în care Guvernul Orban doar mimează implicarea în decizie, prin adoptarea unor măsuri aparent dure, dar complet inutile, ineficiente și care nu supără pe nimeni.

În cazul școlilor, România e calul breaz al Europei. E complet absurd modul în care guvernul acceptă închiderea școlilor, deși toate datele interne și externe arată că pericolul e minim în educație. Executivul s-a derobat de responsabilitate, a pasat-o convenabil la autoritatea locală, în loc să țină cu dinții de obiectivul zero de a ține școlile deschise în siguranță. Dezavantajele economice și sociale ale închiderii școlilor sunt semnificative.

Iată câteva dintre ele:

– e un nonsens economic. Pierderi pe linie: ecosistemul din jurul școlilor pierde, bugetul de stat pierde (pentru că trebuie să plătească concediile părinților forțați să stea acasă), mediul privat pierde (pentru că mulți părinți stau acasă și au o productivitate scăzută)

– din punct de vedere social, această închidere prelungită se transformă într-un coșmar pentru copii și părinți. Copiii pierd etape esențiale din educație, pierd cadența socializării și a dezvoltării relațiilor interpersonale, cu efecte nocive pe termen lung. Părinții obligați să stea non-stop acasă se deprofesionalizează, își reduc productivitatea, sunt afectați din punct de vedere psihic de prizonieratul pe termen lung

Toate statele europene au înțeles că închiderea școlilor nu e deloc o soluție după dezastrul din primul val. Și fac tot posibilul să aibă o școală cât mai apropiată de normal. În schimb, confruntate cu creșterea rapidă a infecțiilor, statele vecine au luat decizia dureroasă, dar corectă: un lockdown scurt, soft sau dur, care să elimine exact focarele reale de care vorbeam mai sus: mall-uri, aglomerația din mijloacele de transport în comun, restaurante. Plus investiții masive în testare și întărirea sistemului sanitar.

La noi e exact invers. Nu doar că școala a devenit victima de serviciu a deciziilor guvernamentale, dar calitatea educației se degradează rapid. Ultima găselniță, care nivelează totul în jos, e renunțarea la teze și olimpiade, adică recunoașterea implicită a unui eșec de proporții. Citiți pe larg despre efectele deciziei într-o analiză Edupedu.ro. Merită amintit că România a intrat în pandemie de pe ultimul loc la matematică și penultimul la citire și științe în toată Uniunea Europeană. Sunt rezultatele de la testele PISA 2018, cel mai mare audit al sistemului educațional, pe care România le-a întors atunci când mergea la școală. Între timp, țara închide porțile pentru 1 milion de copii (peste 33% dintre copiii din preuniversitar).

Pe lângă răspândirea comunitară din țară, scăpată acum de sub control, România așteaptă și un nou val de români veniți din străinătate, din țările care au impus lockdown. Adăugați și campania electorală în toi – cete de PSD-iști în geci roșii se foiau ieri în Obor pe culoarele pline de clienți și vânzători, liberala Raluca Turcan împarte ajutoare în biserică – și veți avea imaginea dramatică ce se profilează în decembrie.

Atenție, nu pledez pentru un lockdown dur. Știu ce înseamnă pentru oameni – angajați, antreprenori, funcționari. E vorba despre o formă soft, care să limiteze pe cât posibil deplasările neesențiale și să atenueze pe moment riscurile din câteva focare clare.

Președintele Iohannis, care ne-a astenizat cinci ani cu proiectul său de țară numit România educată, și premierul Ludovic Orban sunt perfect confortabili cu milionul de copii care participă la simulacrul numit școală online. Sub presiunea câtorva patronate din comerț și turism se fac că nu văd adevăratele focare și trag cu toate forțele în aer.

De fapt, realitatea e mult mai prozaică. Alegerile de peste o lună au distorsionat complet comportamentul guvernului și președintelui, așa cum se întâmplase și în primăvară, când Iohannis și Orban visau la anticipate. Nu deschidem școli, dar închidem parcuri goale pe timp de noapte. Purtarea măștii este oligatorie în Ungaria și Bulgaria, nu și în România, unde funcționează un sistem complet stupid de restricții, cu județe verzi care fac doar nouă teste pe zi, deci vor rămâne verzi pe vecie, chiar dacă au și ele spitalele pline. O problemă capitală pentru toată țara, și anume educația, e lăsată la latitudinea autorității locale, în loc ca guvernul să își asume decizia și să oprească batjocura numită școală online.

Sunt convins că, odată oprit dezmățul nocturn din parcurile înghețate, noul coronavirus se va retrage strategic, speriat de riposta guvernamentală fermă. Și ne va lăsa în plata noastră, să ne numărăm analfabeții.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

113 comentarii

  1. In sfarsit, un articol la obiect. Scoala online in varianta din fuga calului este o batjocura. Avand profesori care de abia se descurca sa predea la clasa, sa ii pui sa predea online este crima.
    Am participat la multe cursuri online ale universitatilor cu renume si au fost profesori care au recunoscut ca nu le-a fost usor sa pregateasca un astfel de curs si ca le-a trebuit 2-3 ani in care au facut materialele, filmarile, testele. Si aici vorbesc de Yale, Columbia, MIT.

    • Asa e cand compari mere cu pere. Noi avem foarte multe persoane care nu se protejeaza si nu protejeaza pe ceilalti. CUm poti sa compari un neamt cu un roman. In scoala romaneasca parinti inconstienti si inculti imping copii fara nici un fel de protectie in clase. Nu acelasi lucru se intampla in vest. Romanul este un INCONSTIENT si nu il intereseaza decat de persoana lui. Drept urmare da SCOALA ROMANESCA nu se compara nici la acest capitol cu alte scoli. Mai usor cu garagara asta stricata. Nici o tara nu detine adevarul absolut si toate bajbaie in intuneric cautand o solutie sa tina situatia sub control. Nu iubesc PNL, dar macar incearca cateva solutii. Bune rele – vom trage concluziile mai tarziu – pana atunci cred ca ar trebui sa avem o atitudine mai putin romaneasca atotstiutoare si sa nu mai comentam absolut orice decizie.

    • Asa e, capul plecat sabia nu-l taie. Ciocu mic, nu! Care este diferenta intre tine si PSD-istul din parlament?

    • @Io

      Tu postezi doar ca sa aperi acea parte a USL numita PNL. Si ii dai cu mituri de astea ca romanii-s nu-s nemti. N-are nicio treaba stimabile. Tu ai vazut ce manifestatii numeroase au fost la Berlin impotriva masurilor restrictive si a mastilor? Asa ca lasa-ne cu romanii nu-s nemti pt ca in Germania ai mai multi prosti si negationisti care nu respecta masurile.

      Adevarul e cel care il spun autorul articolului: avem un guvern PNL si un prim-ministru extrem de incompetenti si de fricosi. Se ascund dupa autoritatile locale si dupa tot felul de tertipuri mimand guvernarea.

      Un dezastru! Asta este guvernul PNL. Sper sa ia sub 20% la alegeri in Decembrie pt ca mai mult nu merita.

    • Plictisitule, ești de serviciu pe G4?
      Sper să îmi apară comentariul, la ultima incercare, dl Pantazi nu l-a afișat.
      Dar cumva trebuie să ieșim de pe acest site, dacă nu de bună voie, atunci siliți.
      Să fiți sănătoși!

    • bre, gheu4, abia acum ai primit VERDE sa scrii despre o EVIDENTA ?!

      Peste cat timp vei scrie despre clorochina, didier raoult, despre frontline doctors, despre inutilitatea mastii de pe piata (nu filtreaza VIRUSII) ?!

      cand o sa iasa Trump ?! cand nemtii si englezii se vor dezmetici si vor da in judecata medicii pt genocid,falsificarea datelor statistice, a certificatelor de deces ?!

    • addendum

      CINE a mai pomenit ca intr o pandemie generata de un virus „nou” sa se INTERZICA AUTOPSIILE ?!

      The U.S. Military and the Influenza Pandemic of 1918–1919

      Carol R. Byerly, PhD

      Thus, as the epidemic struck their camps, hospitals, ships, ports, or divisions,

      many medical officers documented what they saw,

      as if trying to define that which they could not control.

      They ran

      tests and

      did autopsies,

      recorded their laboratory

      and clinical findings,

      compared morbidity

      and mortality rates across time and with other units,

      and tried to stay healthy themselves.

      They wrote detailed reports to their superiors and published myriad articles on the influenza of 1918–1919.

      These studies and reports would provide some of the most extensive documentation on the pandemic, informing civilian and military researchers alike as they struggled for years after the war to understand what had caused the epidemic and its widespread suffering

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862337/

  2. Felicitări pentru articol… Aveți mare dreptate… Din păcate, noi românii avem o vorba înțeleaptă.. Tara arde și baba se piaptănă… Asta se întâmplă acum la noi… Coronavirusul face ravagii și lor le pasa doar de alegeri…. Fără sa înțeleagă ca vor plăti peste o luna, mult mai scump, deciziile/indeciziile prost luate acum!!!

    • Exista trei lucruri foarte greu de ordonat crescator dpdv al importantei, a.i. sa fie acceptata ordinarea respectiva de catre marea majoritate a cetatenilor:

      1) Evitarea daunei produse copiilor (cel putin de pana la 11-12 ani) prin suspendarea cursurilor on-site.

      3) Evitarea aterizarii economiei direct in nas.

      2) Evitarea pt cat mai mult timp a propagarii accelerate a virusului.

      Problema este ca toate trei variantele au consecinte dramatice. Parintii (mai ales de copii mici aleg 3<2<1, patronii fara copii aleg 1<2<3, pensionarii de lux aleg 1<3<2, etc).

      Daca va uitati la toate discutiile aprinse de mai jos, in mai toate, miza este modul de ordonare, nu inutilitatea vreunuia dintre puncte.
      Fiecare ar trebui sa declare in ce ordine a importantei le considera si apoi sa inceapa argumentarea/contraargumentarea. 💡

    • Domnule Petrus,
      e dragut proverbul asta, dar am fost mereu indignata de faptul ca opinia populara este ca baba nu are voie sa se pieptene. Mai ales cand trebuie sa iasa din casa din motive de tara care arde. In afara de asta, viata sociala care trebuie sa functioneze implica institutii solide, adica si alegeri. Nu e vorba de un simplu pieptanat. Sau dumneavoastra vi se pare benefic ca in timp ce „tara arde” institutiile statului, Guvern si Parlament , sa piarda timpul in lupte sterile in loc sa se concentreze pe stinsul incendiului?

  3. Lectia pe care copii trebuie sa o invete acum este ca sisemul bio-plenetar in care traiesc este „viu” , nu in sens de finta-suflet dar de matematic-constinta-consecinte-echilibru.

    Nu respecti spiritul ei , Gaia , te arde.

  4. usr plus , chiar daca nu va dati seama , dar e singura formatiune care ar aduce romania pe calea cea buna . dar f greu avand in vedere ca romanul e cam hot , las si comod de fel .

    • USR e formata din romani. Deci e greu pentru ca nu au cu cine lucra, ca populatia este romana sau e greu sa lucreze pentru ca si ei sunt romani si sunt cum ai spus. E putin neclar 🙂

    • Care se cearta intre ei???

  5. Ne poate numi cineva pana acum o tara care a reusit sa tina pandemia sub control cu scolile deschise? Israel, Noua Zeelanda, Australia au inchis inclusiv scolile. Si cum comparati Romania cu Germania? Copiii in Romania sunt dusi la scoala de multe ori insotiti de un parinte/bunic in mijloace de transport in comun, sau cu microbuze de la sat la oras etc.

    • Copiii romani sunt mult prea cocolositi, vezi Doamne, e periculos pe strazi si bolizii fac ravagii pe trotuare. Am vazut vecina care isi ducea copilul la scoala si in clasa a V-a desi scoala era la 1 km.

    • Ori minti ori esti troll PNList.

      Noua Zeelanda nu si–a inchis scolile.

    • Cand au avut transmitere comunitara (in martie) au inchis scolile..daca ai alte surse, te rog sa le impartasesti cu noi. Acum Auckland (1.5mil locuitori) avea cateva zeci (30-40) si orasul ramane in lock-down cu scolile functionand la nivel redus (la noi ii poti spune hibrid). Noi aveam scolile deschise pana la 3 la mie, deci la 5-6000 cazuri in Bucuresti.

  6. un lockdown inteligent

    se face in decembrie ,in luna cadourilor

    sa se faca cumparaturile fara inghesuiala

    AVEM PRINTRE NOI O MARE DE ASIMPTOMATICI

    din distributia matematica a coronavirului

    daca ne imbulzim la cadouri in decembrie

    cresc Semnificativ cifrele

    trebuie o Strategie de Comunicare cu populatia

  7. Excelent articol! Aberatia asta cu scolile inchise pe un criteriu imbecil poate fi tesla care o sa il loveasca pe Orban pe 6 decembrie si care o sa forteze o coalitie pnl+psd. Si cu alt premier. Ca sa avem si o parte amuzanta, sper ca psd sa o puna premier pe firea. Macar ea pare in perioada aia a lunii in care nu vrea sa inchida scoli. Idiocratie…

    • Nu este nicio aberație. In condițiile in care în școlile de stat nu s-au luat masuri de distanțare și cam toți copiii merg la ore ca înainte de pandemie, închiderea școlilor și desfășurarea orelor online este singura soluție viabilă. Iar compararea situației din Romania cu alta tara civilizata din Europa este imbecilitate.

    • Este o aberatie. In scoli se respecta mult mai mult regulile decat in orice after school. Sau intr-un mall. Weekendul trecut au fost eveninente de Halloween aproape in toate mall-urile, cu parinti retarzi si copii claie peste gramada. Problema e ca deciziile astea se iau in urma lobby-ului (sa fiu elegant) diverselor industrii, nu pe criterii sanitare.

    • Compari școlile cu after school și malluri. Nu toți părinți își trimit copiii la after school. Nu toți părinții își plimbă copiii prin mall sau i-au dus la petreceri de Halloween, dar dacă școlile ar fi deschise aceștia ar trebui sa mearga la școală unde nu se respecta nicio măsură de protectie. Deci explicația ta este lipsită de logica. Se vede că nu ai copii sau daca ai copii aceștia nu merg la școală la stat.

    • Atat scolile de stat cat si cele private dau optiunea parintilor de a ramane pe sistem online.
      Compar doua tipuri de aglomerari asemanatoare, dintre care unul e legal, altul nu, in logica stramba a Guvernui care timp de jumatate de an nu a pregatit deloc momemtul asta.
      Dar tu intr-un raspuns ma faci imbecil, in urmatorul lipsit de logica si in ambele aberant. Daca tot facem presupuneri unul despre altul, incerc si eu: Se vede de ce vrei scoli inchise. Nu prea cred ca mergeai pe acolo nici cand erau obligatorii la vremea ta. Sau mergeai, dar te exmatriculau des, ca pari cam violent.

  8. Fericiti cei care au transformat parcurile in parcari ca doar acestea vor ramane deschise.

  9. Incredibil, nu stiti ce si cum e scoala romaneasca, dar a devenit o obsesie pt toti ! Cum puteti compara sistemul scolar din vest cu ceea ce e la noi ? si credeti ca la ei nu se vor inchide ? e doar o chestiune de zile. Colcaie covidul in Buc, si voi va intrebati de ce s-au inchis scolile… Vreti sa vedeti ca n-au unde sa interneze copiii, cati vreti sa zaca cu PIMS, ca sa taceti ?? Si cu profesorii ce-aveti, ei sunt expendable ? In plus, credeti ca la scoala chiar se invata ceva ?? chiar ne prefacem cu totii ca nu stim realitatea, si ca tot ceea ce invata copiii este acasa, singuri sau cu meditatori ??? Si asta de zeci de ani, nu pricep cum pt unii e o surpriza…

    • Subscriu! Au sarit toti ca arsi de parca cine stie ce scoala de inalta calitate se facea pana acum si gata, acum saracii copii vor fi privati de cunoastere. De fapt multi parinti s-au obinsuit sa le creasca statul copiii si acum le e greu sa stea cu ei acasa in timp ce trebuie sa mai si lucreze. Sigur, e dificil, nu spune nimeni ca nu e, dar hai sa terminam cu ipocrizia. Exact asta face presa – pune paie pe foc – iar daca scolile se redeschid si moare vreun copil de Covid ca nu mai sunt locuri la UPU, tot presa va urla indignata…

    • Chestiune de zile ziceti? Va inselati. Cehia a inchis de o luna dar scolile merg.
      Profesorii sunt ce? Expendables? Ati vazut prea mult filme cu Stallone si Schwarzy. Profesorii sa invete regulile minime de igiena, sa-i invete si pe copii si totul va fi bine. Si mai ales sa recunoasca ceea ce e foarte clar: scoala online in Romania nu se poate face in acest moment.

    • Ați rezumat răspunsul perfect, felicitări.
      Eu m-am mai pierdut prin sofisme, de aceea nu cred că-mi vor publica comentariul.
      Dar cam asta voiam să spun și eu, ce ți spus dvs…. :)))

    • Ok, Mihai, deci nu se facea scoala in Ro. Atunci trebuie sa inchidem de tot scolile, macar vreo 5 ani, pana pregatim profesori de calitate, cladiri moderne, programe actualizate. Peste 5 ani deschidem sistemul de invatamant.
      Dar ce faci pana atunci cu copiii? Ii pui sa lucreze pamantul cu sapa?

    • @Plictisitu
      Stii care e problema cu comentariul tau despre cei 5 ani de pauza? Ca s-ar putea sa fie cea mai buna solutie, desi brutala si total utopica.
      In alta ordine de idei, hai sa pastram proportiile realitatii si sa nu folosim exagerarile pe post de substitut al argumentelor decente. E ca si cum te-as ruga sa vorbesti mai incet iar tu imi dai o replica de genul ” da’ nu vrei bai nene sa-mi scot limba ca sa nu mai vorbesc deloc?! „.

    • @Laura,

      Hai sa-ti spun cum vad si eu lucrurile. Profesorii nu sunt expandable dar e plin de putori lenese printre profesori. Aud zilele astea si in emisiuni la radio (cand conduc) si citesc si seara in presa de profesori care ba nu vor sa predea online, ba nu stiu sa foloseasca Zoom, Teams si alte tool-uri din astea, samd. Si atunci eu vin si va intreb: pe putorile alea nesimtite de ce le platim di bugetul statului? Adica din banii platiti ca taxe de mine si multi altii din mediul privat?

      Eu unu’ vreau un guvern, un partid si un ministru al invatamantului care sa-i dea afara instant pe astfel de profesori puturosi. Pai ce cred dle. astfel de lipitori parazite? Ca pot lua un salariu nefacand nimic? Nu baieti. Haideti la mine pe santier ca eu am nevoie disperata de muncitori si nu gasesc. Haidetia ca platesc salariu 6000 lei net. Haideti ca va invat eu rapid sa tineti mistria, canciocul, drisca, bormasina si altele. Asa se castiga banii nu facand talente ca voi nu predati online dar vreti salariu.

      In ce priveste invatamantul online guvernul pe care mi-l doresc eu e cel care deschide 12 canale diferite prin TVR adica un canal pt fiecare clasa de la ciclul primar pana la liceu. Si fiecare canal sa faca orele pt fiecare clasa dar cu cei mai buni profesori din tara, adica profesorii care au avut cele mai bune rezultate la olimpiade. Restul profesorilor putem sa-i trimitem in constructii, spitale si alte domenii. Si am rezolvat doua probleme Mari. Uriase.

    • Redox, de acord cu tine. Uneori simt nevoia unei reduceri la absurd.

    • „hiar ne prefacem cu totii ca nu stim realitatea, si ca tot ceea ce invata copiii este acasa, singuri sau cu meditatori”

      In bula in care traiti, da, e adevarat.

      Dar in restul tarii nu prea. Va imaginati ca la tara sau in orasele mici da cineva bani pe meditatii private? Sau sa ajung si mai aproape de bula: cati copii din clasa a IV-a C din scoala 27 din Bucuresti (scoala de cartier) au meditatori privati? Va spun eu, cam zero. Sau altfel: sunteti gata sa faceti acasa cursuri particulare de desen, geografie, istorie, fizica sau chimie cu un copil de clasa a 8-a? Sau bagati in el doar meditatii la matematica si romana la greu, tintit pentru evaluarea nationala?

      Deci chestia cu „tot ceea ce invata copiii este acasa” este o prostie.

  10. Aveti si nu dreptate. Da, educatia e foarte importanta. Si cine vrea sa invete, invata. Online sau nu.

    Scoala online inseamna si parinti care lucreaza de acasa. Va spun ca nu a fost usor ca institutia unde lucrez sa accepte telemunca, doar argumentul ca scolile sunt online a functionat. Astfel, eu sunt un om care sta si munceste de acasa si nu mai calatoreste cu transportul in comun. Ar trebui sa vedeti si conexiunea asta.

    Scoala nu e safe – asa cum spuenti – in abstract, copiii impreuna cu parintii merg la scoala cu transportul in comun de care vorbeati ca e supraglomerat.

    Va recomand sa va uitati la gradinitele private care triseaza si s-au transformat toate in crese mai nou etc…

  11. Atunci cand vorbim despre statele care nu au inchis scolile, haideti sa ne gandim si la ce masuri s-au luat in scolile acelor state. Curatenie (aproape) zilnica. Aerisire sali de clasa, zilnic. Punerea la dispozitia elevilor si profesorilor a materialelor de dezinfectare si igiena maini. Gratis. In unele state parintii care-si dus copiii la scoala trebuie sa aiba test negativ covid. Adaugati la toate acestea, desi nu ne convine, gradul ridicat de educatie civica de care dau dovada atat copiii cat si parintii.
    Fac comparatie cu scoala la care invata copilul meu, o scoala de stat din capitală. Materiale de igiena, lipsa. Curatenie in scoala, superficiala. Dezinfectare clase – lipsa totala in toate lunile din Martie incoace. Nu ni s-a permis nici macar noua, parintilor, sa facem pe cont propriu o curatenie mai temeinica a salii de clasa.
    Nu sunt deloc bucuros de aceasta masura a inchiderii scolilor, cu atat mai mult cu cat vad ca alte activitati potential focare de infectare sunt bine-mersi tolerate, dar nici foarte confortabil nu ma simt sa-mi trimit copilul intr-o astfel de institutie cel putin nesigura dpdv al raspandirii virusului.
    Iar daca va intrebati daca am incercat sa vorbesc cu directorul scolii, va spun ca ridicatul din umeri si teama de a nu deranja autoritatile sunt cele mai importante gesturi si intentii ale sale.

  12. Pantaziiii, eu cred că ți-a dat nevasta Edupedu ultimatum ca să scrii aberația asta…

    Trec peste realitatea că toate, dar absolut toate țările au interzis circulația noaptea (deci inclusiv în parcuri). Aici ai dat dovadă de simplă răutate gratuită…
    Când însă vii să mă obligi să pun viața copilului meu în pericol, trimițându-l în focarul de la școală, ei bine, atunci ești pur și simplu un criminal și nu pot decât să-ți doresc exact ce, iată, îmi dorești și tu mie atunci când emiți asemenea opinii…
    PS: A, și vezi că adineauri a ieșit din nou stăpâna voastră, Firea, cu declarații, dar ați omis să le reproduceți fidel, așa cum văd că faceți de câteva zile… Să nu se mai întâmple, da? :))))

    În general vorbind, mi-e clar ce joc faceți, dar într-un fel aveți dreptate: dacă am scăpa de tot de ăștia care au nenorocit România în ultimii 10 ani, voi, gurnaliștii, din ce ați mai trăi, nu-i așa?

    • Ultima ta fraza s-ar putea sa spuna un mare adevar: alde pantazi, dogioiu, tapalaga, nu-si doresc un psd in genunchi, ei vor in continuare un psd capabil sa produca scandal, motiuni de cenzura, tradari politice, etc.

    • @Manu – iti tii copilul in eprubeta? Chiar crezi ca il vei putea feri de toate pericolele? Presedintele Germaniei a avut virus, printul William a avut si altii, si sa nu imi spui ca astia nu s-au pazit in draci.
      Mai bine lasa-ti copilul sa zburde, sa se joace, sa invete sa devina om. Mai era in primavara una care se lauda ca si-a tinut copilul de 15 ani in casa vreo 2 luni. Cred ca ii mucegaise.

    • Plictisitule, asta-i postare de manelist nostalgic, de-ala de repeta intr-una „pe vremea mea”, „curtea scolii””, „”toata ziua pe maidan””…….s-au schimbat vremurile, adapteaza-te.

    • Aha, văd că v-ați executat imediat cu declarația duamnei Firea! :)))))))
      Mai bine mai târziu decât niciodată…

      Vedeți că mai pregătește una și pentru ora 21.00. Nu o mai ratați, da? :))

    • > toate, dar absolut toate țările au interzis circulația noaptea (deci inclusiv în parcuri)

      Nici vorbă.

      Suedia, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Germania… asta așa doar pentru început.
      Restricția circulației noaptea e o tâmpenie. Stă virusul pitit la colțul parcului gol la 3 noaptea mai abitir decât la 3 după amiaza cu parcul plin? Haida de.

  13. „Pericolul e minim in educatie””- asta e o afirmatie complet imbecila; 30 de copii, inghesuiti intr-o incapere, majoritatea cu niste pseudo masti colorate de bumbac, pe care si le dau jos tot timpul, nu reprezinta, intr-adevar, dupa mintea lui nea pantazi, un pericol.
    Inteleg ca Pantazi asta e si el, la fel ca Bitman, un mega specialist, are informatii clare si concrete despre faptul ca virusul face distinctia intre copii si adulti. Adica 30 de adulti intr-o incapere de 40 mp ar fi o tragedie, insa 30 de copii nu inseamna nimic.
    Tarile vest europene tin scolile deschise pt ca sistemele lor medicale sunt capabile sa „”duca”” mult mai multe cazuri grave decat e capabil sistemul nostru medical. Infectarea insa, judecand logic, nu poate fi diferita la copii fata de adulti. Copiii nu au nimic, sunt asimptomatici, insa isi infecteaza parintii si bunicii.
    Si incetati cu idioteniile astea, nu devine un copil analfabet pentru ca face juma de an scoala online.

  14. Pantazi, ce-ai pățit? Ai văzut tu autobuze școlare pentru școlile de stat prin București?! Eu nu.

    • Au aia de la scoala 195, unde cica are dom’ primare copchilaşii …

      Teoretic ii traverseaza strada pe micuti, caci doar toti locuiesc langa scoala, nu?! 😈

  15. Ati inceput sa cenzurati comentariile, nesimtitilor!

  16. Eu m-am intors in weekend din Turcia (unde apropo, erau foarte multi romani in city-break la Istambul). Oare v-ati intrebat unii dintre voi de ce nu se aude nimic despre criza COVID in Turcia, desi Europa vuieste de rata infectarilor din valul doi? Ei bine, va spun eu raspunsul: autoritatile din Turcia sunt extrem de ferme si stricte cu populatia si le impun tuturor masurile de igiena fie ca vor fie ca nu.

    Grupuri de cate 3 politisti patruleaza pe trotuare si atrag atentia cetatenilor sa poarte masca. Uneori ii opresc pe unii si le cer sa se legitimeze. Cate 3 politisti rutieri opresc masini prin sondaj si verifica daca pasagerii lor poarta masca. Taxiurile sunt cu predilectie oprite.

    Si sa vedeti pe aeroport cum striga cate unu’ (care nu pare a fi ceva mai mult decat un om de servici doar ca poarta o vesta pe care scrie Hygene-Team) la diversi oameni de afaceri si alti simandicosi imbracati scump si pretentios, sa-si traga masca si pe nas. Dar striga nu alta. Cu autoritate, fermitate si impunere.

    Asta e solutia stimati cetateni: cei care nu inteleg ca daca ei nu poarta masca, aia se traduce la capatul lantului infectarii in alti oameni care mor, nu trebuiesc tratati altfel decat cu autoritate ferma stricta si impusa. Da stiu suntem democratie si drepturi si libertati si bla bla dar alegerea este intre MOARTE si Impunerea Autoritatii. China si Turcia asa si-au rezolvat criza COVID.

  17. Nu ai dreptate cu privire la școli. Explic și de ce: poate nu sunt mulți copii infectati – din datele publicate. Și asta poate fi în principal din doua motive: 1. pt că cei mici sunt asimptomatici, 2. pt că se fac prea puține teste in continuare.
    Pentru ca imaginea sa fie corecta ar trebuie sa fie publicate date cu privire la membrii familiilor care s-au infectat in urma contactării virusului de la copiii care au mers la școală. In lipsa unei astfel de informații, toate cifrele publicate nu sunt credibile.
    In al doilea rând nu pot sa cred că citesc pe un site că G4Media un articol in care autorul face greșeala să compare situația de la noi cu cea din Europa cu privire la școli. Nu știu dacă este rea voință din partea autorului sau manipulare pe fața: sa ne explice distinsul autor care sunt regulile după care functioneaza școlile în țările din restul Europei pe timp de pandemie și care sunt cele de la noi? Acolo exista distanțare și max 15 copii in clasa in timp ce la noi merg toți la ore.

    • Sustin… balmajeala autoritatilor face necredibile masuri absolut obligatorii si in acelasi timp impiedica deschiderea scolilor pentru ca DACA nu prea stii ce faci ca Guvern, NU ai cum sa actionezi decat pompieristic si nesigur…
      Din ce in ce mai periculos… pentru copiii mici e un moment dificil, dezvoltarea lor si lipsa interactiunii cu alti copii acum sunt problematice, avertizeaza cercetatorii si specialistii, dar parintii se gandesc sa treaca cu bine peste asta, cand vad si aud zilnic noi si noi cazuri…
      Iar previziunile sunt de durata…

      „Al doilea val al epidemiei de COVID-19 cu care se confruntă în prezent Europa nu va fi probabil ultimul şi ne putem teme de “mai multe valuri succesive la sfârşitul acestei ierni” şi în primăvara anului viitor.
      „Avem, aşadar, multe luni în faţă cu o situaţie extrem de dificilă”, a avertizat Consiliul ştiinţific care consiliază guvernul francez, relatează AFP.
      “Prin urmare, putem avea mai multe valuri succesive la sfârşitul iernii şi în primăvara lui 2021, în funcţie de mai multe elemente: starea climatică, nivelul şi eficienţa operaţională a strategiei de testare/urmărire/izolare (a cazurilor pozitive)”, a adăugat organismul.
      Prin urmare, guvernele din Europa se vor confrunta cu o “gestionare a valurilor succesive de reapariţie” a epidemiei, “până la apariţia primelor vaccinuri şi/sau tratamente”, probabil în al doilea trimestru al anului 2021, a mai spus Consiliul ştiinţific francez.

      Am tot intrebat: CINE formeaza grupul de SPECIALISTI care Consiliaza Guvernul Orban, ca vedem ca alde Vela, Arafat si Despescu au disparut de pe ecrane?!
      De ce NU apare sa Comunice regulat pe subiect si sa comunice Informatiile zilnice un Specialist, ca avem atatea Institutii Centrale pline de „specialisti”!!!

  18. Dacă ai șapcă, de ce o ai, dacă n-ai, de ce n-ai!
    Alo!?
    Există un grup de specialiști care apreciază situația și ia decizii. Este sistemul de referință credibil.
    Dar nu, ce contează ei! Avem o mie de ziariști și fiecare e un super specialist!

    • Mda, doar un alt troll insarcinat sa publice scuze pt incompetenta crasa de care da dovada PNL. Doar scuze, atat auzim de la PNL. Nu noi ci autoritatile locale. Nu noi ci specialistii. Ne lasi frate?

      Care specialisti? Nelu Tataru ofiterul acoperit care cand face declaratii repeta obsesiv „populatia civila”? V-ati umplut de acoperitii lui Helvig si nici asta nu va ajuta la nimic.

    • Exista un grup de specialiști…

      Hai sa fim serioși, guvernul ia deciziile ACUM pur politic și atât. Cu ochii la sondaje și la alegeri. Refuza să ia măsurile care trebuie luate: închidere generalizată de magazine neesențiale și blocarea oricărei circulații care nu are legătură cu serviciul. La nivel de țară, printr-o decurs a guvernului. Sunt N specialiști care asta recomanda, în frunte cu toți șefii de secții ATI.

      Practic, guvernul refuza sa guverneze, a delegat totul către nu știu ce comisii locale și s-a ascuns în sediu, așteptând să treacă alegerile cu bine.

  19. Foarte bun articol. Vine foarte tarziu, dar mai bine mai tarziu… Europa civilizata merge la scoala. Romania merge la mall si la piata. Punct.

    • Europa civilizata merge la școala în condiții de siguranță. România își trimite copiii la abator, ah scuze, scoala.

  20. Rău ați ajuns G4Media. Cenzurați comentariile care nu se aliniază cu agenda personala a autorului. Afișați numai ceea ce va convine.

    • Disperatule e plin de comentariile tale stupide, daca te cenzura cineva nu apareau aberariile si elucubratiile tale la fiecare 2 commenturi

  21. Scolile s-ar putea deshide, dar este necesara mai multa disiplina din partea parintilor, elevilor si profesorilor. Ati vazut in prima zi de scoala cum se inghesuiau parintii in fata scolilor?
    Guvernul nu este in stare sa implementeze reguli de finete, prefera sa lucreze brut, din topor: inchide tot ce misca. Sunt cativa tineri care se strang in paruri si se distreaza? gata, inchidem parcurile cu totul.

  22. Deschideti gradinitele 100%. Aici prezenta nu e obligatorie. Iar apoi se pot deschide scolile pana in clasa IV. Restul online sau mixt. Pandemia o sa tina mult si bine. Cei mici au nevoie de interactiune. Sunt la perioada care au nevoie de gradinita si scoala cel mai mult.

    • Cu atât, sunt de acord!

    • De ce până în clasa a IV? Acei copii nu au părinți/bunici care se pot îmbolnăvi? Sau veți folosi argumentul că vezi doamne copiii de clase mici nu pot învăța să facă bastonașe online? Întâi sa asigure condițiile din restul Europei cu care ne tot comparam și după aceea să deschidă școlile.

    • Mai usor cu pianul pe scari…copilul ala intr-adevar nu poate sa faca totul online pentru ca nu este vorba doar de bastonase. Clasele 1-4 sunt clasele de formare pentru cei mici nu e acelasi lucru ca la copii mai mari ce stiu deja sa citeasca, sa scrie socoteasca…cel mic daca face litera gresit cine il corecteaza? Profesorul prin online.

  23. Sau inchis scolile , nu domnilor sau inchis doar niste cladiri , unele cu wc in curte ,altele cu toalete insalubre , altele vechi de cind lumea , altele coscovite de murdarie , altele cu banci unsuroase si holuri mizgalite de vremuri . Invatarea nu este inchisa , ea se face online . Ca va place sau nu asta e viitorul . Educatia este binevenita indiferent cum este ea prezentata . Online , mai inveti mai usor o limba straina , mai alegi cursuri ce se dovedesc benefice , mai ii motivezi pe profi sa mai invete si ei cite ceva , mai elimini cutia cu bomboane sau florile luate de pe la coltul strazii , mai te simti aparat de intrusi binevoitori ce iti pun viata in pericoâl , mai stai cit se poate de confortabil in habitatul tau si nu esti nevoit ,uneori ,sa simti mirosul- statut de usturoi – al altora sau agresivitatea unora .Asa ca sa stea mult si bine inchise , poate intre timp le mai renoveaza cineva , comunitatile ce pina mai ieri le lasau in paragina . Si ce mare brinza – tezele astea – unde unii cunosteau mai din vreme subiectul dat si altii erau dati ca exmplu negativ in clase . BA -VASILE (un nume la intimplare ) ai luat 4 cu doua minisuri – ha – ha – prostule .Asa ca sa lasam scolile si ne apucam de ceea ce ne place mai mult – invatamintul online .

  24. Învățarea supravegheată este esențială în special până la vârsta de 12 ani, deci pentru ei se justifică prezența fizică la grădiniță / școală, în regim mixt.

    Ceilalți tineri au deja capacitatea de a învăța online singuri, de a căuta și de a disemina informații din diverse surse.

    În cazul lor, riscul generat de prezența fizică în școli pe perioada pandemiei > decât riscul de a nu învăța online, singuri acasă.

  25. Nu se poate compara situatia scolilor din alte tari cu cea din RO.
    La noi autoritatile au dormit toata vara, iar in toamna copii au ajuns la scoala in aceleasi conditii:
    -30 sau chiar 35 de copii in clasa inghesuiti umar la umar.
    -aceleasi toalete infecte cate 2 pe fiecare etaj (una pentru baieti si una pentru fete) in care sute de copii se intalnesc fara nici o regula de distantare si igiena (dezinvecteaza cineva toaletele dupe fiecare folosire)?
    – acelasi numar de cadre didactice (in loc sa angajeze in plus , astfel incat sa poata imparti clasele in clase cu maxim 15 copii)
    – acelasi numar de clase fizice in care de dimineata vin copii din clasele primare si imediat dupa cei din clasele 5-8. Ce sa mai discutam de dezinfectarea claselor dupa orele celor de clase primare.
    -lipsa totala a unor dispozitive de dezinfectare a aerului si/ sau a obiectelor.
    – personalul de la curatenie a ramas acelas: 2 feei de servici pe fiecare etaj. Cand sa faca acestea o dezinfectare corecta a claselor.
    – De logistica pentru desfasurarea online a orelor ce sa mai discutam (invatatoarea ne-a transmis de la bun inceput ca nu va face online si toti cei 35 de copii copii trebuie sa vina fizic la scoala , fiindca are si ea dreptul la propria imagine si nu vrea sa apara in filmulete pe internet)
    A compara situatia din RO cu cea din Germania sau alte state europene nu are nici un sens. La noi scolile sunt adevarate focare COVID.

  26. Stupizenia politicienilor e întrecută doar de votanții lor.

  27. Neaparat mutată decizia la nivel central… Asumați va ca daia guvernați. Dacă nu o sa faceți asta cu toții o sa pierdem.

  28. Fratilor, a venit vremea sa ne facem bagaju si sa-i lasam pe penelisti si pesedisti sa se voteze si guverneze singuri.
    Haideti sa-l facem pe iohanis primul presedinte fara popor!

    Plecam toti in lumea civiliza si lasam maimutele sa se desfasoare in pace.
    Militez pentru o romanie cat mai libera de statul roman!

    • Johanis va fi un presedinte care „nu va lasa nicio dara” (ca sa citez un clasic in viata) in istoria de un deceniu al celor 2 mandate ale sale. Si asta se intampla pt ca se incapataneaza sa mizeze pe Ludovic Orban ca premier. Sorry dar cu un incompetent ca Sica-Mandolina n-ai cum sa obtii rezultate notabile. Are PNL-ul cel putin 10 oameni mult mai competenti care pot fi prim-ministrii. Adu-l pe Ilie Bolojan de la Bihor si pune-l prim-ministru si atunci da Johanis o sa lasi si tu o urma in cartea de istorie.

  29. Într-o debandada organizata invatamantul este o utopie.

  30. cea mai proasta alegere e scoala hibrid. avem doar 2 solutii, ori online toti , ori cu prezenta fizic la scoala, jumatate de clasa cate 2 saptamani, predand acelasi lucru celor doua jumatati. asa se face scoala in vest, unde se face fizic (si in vest sunt scoli inchise). in sistemul hibrid e haos, nu invata nimic nici cei de acasa nici cei din clasa. problema e ca trebuie injumatatita programa , eliminate materii inutile.

  31. si inca o chestie, sistemul nostru de sanatate e la pamant. e dezastru, mai mult dacat in oricare alta tara. de aici scolile inchise. sunt curios in vest pana cand vor ramane deschise. sau virusul nu se plimba prin scoala?

  32. Eu cred că autorul acestui articol, nu-i prea zdravăn la cap. Un guvern Viorica ar fi dat rezultate mai bune? Criticile la adresa actualului guvern, au rolul , de a acoperi fără rușine, erorile făcute de guvernele PSD&ALDE & Comp. Cei care-l consideră corect, în frunte cu Plictisitu, sunt aplaudaci PSD, complici la actuala situație în care se află România. De acord cu domnii care semnează AndreiG, geo,Laura, un părinte etc etc. Situația actuală cu COVID, școli, etc este opera PSD&ALDE & Comp. 100% Actualu guvern se străduie doar să diminuieze cât se poate din acest dezastru. Sigur, că poate s-ar fi putut și altfel, dar asra e. E tare necinstit să dai vina pe președinte și pe guvernul actual. În curând o să-nceapă lupta pentru a prinde un pat liber la spital. Dece? Pentru că oamenii nu respectă regulile elementare, și pentru asta dăm vin a pe guvern. E corect? Eu cred că nu.

  33. cum functioneaza? Nu exista niciun risc??? sau pt că ele aduc bani la bugetul de stat elimina și riscul de infectare?

  34. Lucrez într-o școală de țară și sunt indignată să citesc atâtea comentarii despre școală și profesori la modul general. În școala noastră (cu 156 elevi și preșcolari în toată comuna), s-au făcut lecții și înainte, se fac și acum online. O dovadă a faptului că se muncește, sunt rezutatele obținute an de an la olimpiade și concursuri, premii și mențiuni la etapele județene și calificări la etapele interjudețene și naționale. Deci se poate și cu elevi proveniți din familii modeste, se poate și fără meditații. Predau matematică și e foarte greu online, dar dacă vrei, se poate. Mi-am adus o tablă mai mică acasă, scriu și le explic elevilor pe ea, așa ca și în clasă. Și cei care doresc să învețe reușesc și în felul acesta. Ne adaptăm și noi profesorii, și elevii, și părinții. Și intră la lecții absolut toți elevii. Nu contest că există și situații-problemă, dar eu cred că sunt doar cazuri izolate și nu e bine să generalizăm.
    Dincolo de toate aceste aspecte, eu și colegii mei ne dorim să ne întoarcem în sala de clasă, pentru eficiența predării, dar mai ales pentru bucuria de a trăi alături de copii, de a interacționa unii cu ceilalți. Ne supunem însă deciziei autorităților și specialiștilor. Eu nu îmi permit să trec peste decizia unui medic atunci când e vorba de sănătate.
    Să dea Domnul să trecem cu bine peste toate, cu înțelegere, cu dragoste și cu gânduri bune! Doamne ajută!

    • Dom’ profesor, un profesor bun este cel care are o clasa de nota 6 (in medie, excluzand extremele) la inceputul anului si ajunge sa aiba o clasa de nota 8 (in medie, excluzand extremele) la sfarsitul anului. Verificabil prin teste standardizate si impartiale (aici e mai greu de realizat).

      Deci nu aia cu olimpici sunt profesorii capabili, retineti! V-a formatat cam grav sistemul … ati pierdut notiunile de pedagogie … Aveti si sindicat, prin scoala, cumva?

      Altfel, pare ca tineti ok orele online.

    • @ „Un dascal” : Dna x > toasu’ Pantazi of PSD , a SCRIS acest „articol” la COMANDA politica a lui Marcel Ciolacu , alias Ciolanu’ , PRESUL PSD-ului , CARE face pe EL , in IZMENELE „genaralului” Oprea , DE frica Alegerilor Parlamentare , ALEGERI pe CARE au INCERCAT sa le AMANE , prin LEGEA LOR , prin CARE SPARLAMENTUL PSD STABILESTE data LOR , nu GUVERNUL , lege pe care , CCR=PSD a HOTARAT ca ESTE Constitutionala , deci FITI linistita , si daca DORITI si PUTETI , mergeti , in 06.12.2020 , la VOT si faceti-le ELEVILOR Dvs. , DREPT cadou de Mos Nicolae , un ( sau , impreuna cu sotul , doua) PENTRU PNL si/sau USR+ !!!!! Gh.Stoian.

    • Sanitarul:
      Nu am vrut să scot în evidență rezultatele la olimpiade și concursuri. Oricum, nu sunt rezultatele mele, ci ale întregului colectiv de dascăli, ale părinților preocupați, dar mai ales ale copiilor noștri minunați. Am pomenit asta doar pentru a arăta că se poate face chiar și performanță.
      Marea majoritate a absolvenților noștri au confirmat la liceu, la facultate și ”în viață”. Deci se face școală. Pentru toți. Știu un pic de pedagogie….dar nu era vorba despre asta. Am subliniat unul dintre aspectele pozitive.
      Avem și sindicat….
      Singurul lucru pe care aș fi vrut să-l înțelegem cu toții este acela că ”omul sfințește locul”. Dacă fiecare și-ar face treaba cu responsabilitate și ”cu suflet”, ar fi mult mai bine. În toate domeniile.

    • Gh. Stoian:
      Vom merge și la vot. Dar, până va face guvernul ceva pentru elevii mei, indiferent ce culoare ar avea acest guvern, știu că EU sunt dator să fac tot ce îmi stă în putință. EU sunt acolo lângă ei în clasă….

  35. Corect articolul. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că vom trece prin această boală. Nu putem închide totul la nesfârșit. Nici școli, nici mall-uri, nici mijloace de transport. Vor muri oameni, dar nu avem încotro.

    • Și cine își asumă îmbolnăvirea membrilor familiei pentru că la școală nu se iau măsuri de protecție? Explica tu te rog ce distanțare exista în clasa cu 30 de copii, câte doi în banca? Vezi tu ce ușor e sa îți dai cu părerea fara sa ai alt argument că „vom trece prin această boala”? Eventual ofera-te tu voluntar sa treci prin această boala și cine mai ai tu drag și dacă treceți cu bine sa ne spui cum a fost ca sa știm și noi 😁

  36. În Siria scolile au fost închise în cea mai mare parte a tarii în 2011, iar în Afganistan în anii 1980. Copiii de acolo invata în ziua de azi sa folosească pistolul mitraliera AK47 si aruncătorul de grenade AG7 intr-un cerc vicios al morții nesfârșit. Problema în sine nu e închiderea scolilor, ci durata ei. La noi s-au închis în martie, suntem acum în noiembrie, facem anul în 4 luni. De fapt, închiderea scolilor e semnul optimismului inconștient intr-o solutie salvatoare miraculoasa, o providența care sa fereasca poporul roman de iminenta golgota a trecerii prin focul pandemiei. Totodată, suferim de sindromul negarii realitatii, ne aflam intr-o forma de psihoza colectiva. Refuzam sa vedem ca „împăratul e gol” si ca nu vom scapa, cei mai multi dintre noi, de infectare, indiferent de câte masti vom purta. Inchiderea scolii nu e solutie decât dacă vrem sa ne mințim singuri și sa negam realitatea. In sinea noastră stim ca nu ne ferim, de fapt, de virus, ci fugim de adevar. Națiunile europene puternice care nu au închis scolile nu o fac pentru ca elevii ar trai acolo în bule de plastic individuale. Uitati-va pe YouTube sa va lamuriti. Nu au închis scolile pentru ca sunt realisti si pentru ca nu vor sa își sacrifice viitorul, nu vor sa sacrifice generatia care va trebui sa reconstruiască lumea dupa haosul pandemiei

  37. Sebastian Lazaroiu spune:

    „Mi-e teama ca motivul pentru care tari mult mai dezvoltate din vestul european nu inchid gradinitele si scolile n-are mare legatura cu prioritatea acordata de acele guverne educatiei, ci cu salvarea economiei. Inchiderea scolilor inseamna persoane scoase din campul muncii si-apoi platite din rezervele bugetare. E straniu ca Romania pare sa-si permita acest lux, la un deficit bugetar estimat de 10% pentru 2020 si o contractie economica de 5%, chiar daca, deocamdata, o face local sau regional.”

    https://ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2020/campania-pentru-parlamentarele-sta-sub-semnul-emotiei-si-a-pandemiei-1641197

  38. Scoala online dispune de resurse pedagogice incomparabil mai bune decat o invatatoare afurisita si ingusta la minte. Orice subiect free pe YouTube este explicat de profesori care stiu cum sa te faca sa intelegi conceptul.

  39. Felicitari pentru articol!
    In acest moment scolile sunt cele mai sigure locuri din Bucuresti, in comparatie cu mall-urile, metrou, institutii publice etc.,incidenta calculata in randul elevilor ,asta pina la inchiderea scolilor, era de 0.1% , oare de ce ma intreb, pentru ca in scoli se poate controla foarte bine distantarea sociala, daca profesorii respecta toate regulile si le impun elevilor sa le respecte nu se poate intampla mai nimic. Din pacate la noi conteaza mai mult politica decat binele cetateanului, mi se confirma a nu stiu cata oara ca sunt toti o apa si un pamant, daca avem alegeri nu conteaza cati mor conteaza sa nu suparam electoratul, probabil de Boboteaza ii trimite Vela pe politisti cu apa sfintita la casele enoriasilor, pardon nu ii trimite am uitat au trecut alegerile.

  40. dupa o ora, cu toata lumea purtand masca, de la un infectat virusul se transmite tuturor:
    https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html
    Daca aveti impresia ca virusul va ocoli copiii, va inselati amarnic. In cel mai bun caz, va fi asimptomatic, dar acasa poarta masca ?? nu va transmite celor din familie ? s-a uitat faptul ca cei mici sunt purtatorii perfecti ?

  41. Toată vara au funcționat mall-urile restaurantele terasele pensiunile. Litoralul a funcționat aproape normal.
    Pe 23 iulie se înregistrau 1119 de cazuri iar pe 15 septembrie 1111 cazuri.
    Doar idiot sa fii să nu pricepi că dacă după 45 zile de la începerea școlilor am ajuns la aproape 6000 a intrat în joc un nou vector de transmitere.
    Acest lucru era previzibil, dar ce poți face când prostia este o comorbiditate de grup!

  42. Razlet imi este pasul
    Pe niste scari de noapte.
    Ca am vazut transee,
    Vlad nu o sa afle.
    Ca inca tot citeste
    Dintr-o lada,
    De ambuscadele de arabeti,
    Nu am ce ii mai face.
    Ca George, inca crede in minuni,
    Nu am ce ii face.
    Ioana Kalapodi, Talida Ignuda si uneori o simpla Theodora l-ar fi trezit pe Vlad la viata.

    Tineretului/Dionisie Lupu decemvrie

    De pe peronul Pietei Unirii, unde te-am vandut MApN-ului, Vlad.

  43. Dacă nu am lua in calcul toate suferințele celor bolnavi sau decedați…
    Dacă nu am lua în calcul problemele economice și sociale create de închiderea activităților economice…
    Pandemia este ocazia perfecta pentru a aduce ” școala ” in secolul 21.
    @Fane are dreptate. Ar trebui făcută „curatenie” printre profesori. Cine nu are „chemare” sa plece.
    In sistem online nu mai contează dacă sunt mai puțini la număr. Un profesor bun poate preda și educa mai mult de 30 de elevi.
    Cat despre copii…cu tehnologia asigurata și profesori dedicați…vor fi atrași sa facă școală și de acasă și in același timp vor fi pregătiți să trăiască intr-o lume din ce în ce mai instabilă și în mișcare.
    Vor deveni adulți capabili și pe cont propriu…nu niște milogi care-și plâng de milă de câte ori apare o problemă în viața lor sau a comunității.

    • Bun, comentariul tau e mai la obiect decat articolul. Sunt uluita cat de ingusta e viziunea adultilor – daca pe ei ii incurca noile tehnologii, privesc scoala online ca pe o nebuloasa, fara sa inteleaga ca e infinit superioara celei clasice. Si oricum n-ar avea importanta, situatia se agraveaza pe zi ce trece, si ei se agata obsesiv de discutia cu inchiderea scolilor… Pai, oricum intram in curand in carantina, de ce vrei sa expui copiii/ profesorii ?

  44. …un articol scris de un lingau clasic, un oarecare si nimic important, doar otravit si provocator!!

  45. „cu școlile încuiate și mall-urile larg deschise…”

    Așa este, distanțarea socială poate fi păstrată și măsurile de protejare sanitară respectate mai ușor de adulți la magazin, decât de copii la școală.

    Desigur, există opinia că magazinele alimentare ar trebui închise, că armata ar trebui să patruleze iar pe străzi, însă, în opinia mea măsurile ar fi exagerate.

    Copiii sunt vectori eficienți de transmitere a bolii, chiar dacă ei nu au simptome severe. Școala online reprezintă o oportunitate excelentă de creștere a competențelor digitale ale elevilor și profesorilor deopotrivă. Odată cu acesta se îmbunătățște și calitatea actului educațional.

  46. nenea Pantazi=PSD=Covid-19 ! ( Covid-19 , PENTRU Romania !! ) : INCRIE-TE BAI in PSD !!! > Ai putea AVEA o CARIERSA fantastica , ALATURI de „geniile” Al. Rafila si Streinu Cercel , JIGODIE PSD-ista SPURCATA !!!!! . Gh.Stoian.

  47. Se inchid scolile, dar liber la dame de consum. Toate siteurile de profil duduie. Pe publi24, cateva mii de anunturi doar in Bucuresti. In conditiile educatiei subrezite, oare in cativa ani un elev de calasa a 4 a va putea rezolva urmatoarea ecuatie? Se da o lucratoare cu 10 clienți pe zi. Sa se calculeze numarul de noi cazuri dintr o luna daca primul ei client este infectat, si, daca urmatorii 9 clienți dupa vizita la stimabila mai frecventează in urmatoarele 14 zile cate 2 – 3 dameze adiționale, de caciula.

    • Damele de consum vor lucra și dacă pica lunea cu susul în jos, sau mai ales.
      E o mica eroare la tine. Nu infectezi pe altul imediat după ce ești infectat. Nu e ca la leapșa.

  48. Până mai ieri se discuta de nivelul scăzut al învățământului românesc, de abandonul școlar de miile de școli cu closetul în curte și nu în ultimul rând de semianalfabetismului de proporții în România. Deodată românii, cu toții bine școliți, sunt revoltați de politica guvernului în legătura cu școala online. Mă întreb câți dintre politicienii, ziariștii, psihologii de serviciu, sociologii revoltați au trecut prin școală în mod onorabil făcând școala față în față. După cum gândesc și se exprimă am mari îndoieli.

  49. Este onlineul parte a viitorului invatamintului este aceasta privire aruncata pe ecranul calculatorului noua dorinta de a invata , trezeste ea, in intregime, o noua forma de participare a elevului la notiunea de intelegere a celor predate online ? Ce putem vedea dincolo de ce putem vedea si intelege in acelasi timp .
    Poate ar fi momentul sa constatam cum- PRIVIREA – nu este doar o simpla imagine a celui din fata ta sau a patratului atit de disputat .Privirea este parte a unei intelegeri infinit superioara simplei vederi . Am vazut si stiu este doar minimul posibil ce poate fi oferit de o simpla si nevinovata privire . Privim si in acelasi timp si intelegem ceea ce privim . Intelegem nu numai niste spuse oarecare , intelegem nu numai niste teorii , de orisicare fel, ce ne sunt aduse in fata ochilor dar ne si concentram pe valoarea acestor spuse pe care le confruntam imediat cu alte spuse , concomitent si paralel aduse de noi in fata noastra . Vedem alt adevar ,altul decit cel vazut la clasa sau poate unii dintre noi nici macar nu au incercat sa il vada , privim cu alti ochi nevoia de cunoastere si imediata ei punere fata in fata cu alti colegi de ai nostri , fapt ce inainte nu era posibil . Plecam din sala de clasa asa cum am venit . O intreaga lume , a cunoasterii , ne este pusa in fata si fiecare cuvint ,a celui ce ne prezinta o tema, este analizat, comparat si comentat de zeci de alti ochi si ne arata zeci de alte posibile noi interpretari . Nu stim , nu intelegem ce ni se spune , avem instantaneu posibiltatea sa aflam . Va imaginati cite posibile interpretari , cite noi perceptii sunt pur si simplu reactivate in mintea noastra ca elevi . Online-ul nu se rezuma doar la lectia spusa de catre profesor ci mai ales la ceea ce se intimpla dupa ce aceasta lectie este spusa . Privirea fiecaruia intelege si starea de spirit a invatatorului , si ezitarile in spusele ce cuprind unele teme , provoca si curiozitatea, imediat satisfacuta, a lucrurilor necunoscute, modifica din temelii intelegerea fiecaruia si motiveaza in acelasi timp pe privitori . Beneficiile sunt uriase . Este practic nasterea unui alt om , omul ce vrea sa stie si are de unde afla tot ceea ce doreste sa stie , dincolo de minimul arata de catre profesor, ce ar trebui mai mult sa provoace decit sa tina o lectie anosta si fara de sare si piper . Viitorul suna bine ? Nu credeti ?

  50. Eu sunt profesor si pot spune ca, din multe motive, prefer sa predau online. La clasa nu ma puteam intelege cu elevii, fiindca multi nesimțiți faceau galagie si isi bateau joc de eforturile mele. In mediul online nu mai am acest neajuns. Ceea ce am de prezentat vede si aude oricine. Nu-s activi decat foarte putini, ca si la clasa. Dar nu se poate plange nimeni ca nu a inteles lectia din cauza galagiei si nu ma mai invinuieste nimeni ca din cauza mea e galagie in clasa – asa credeau unii, ca eu sunt vinovat de nesimțirea unor copii.
    Desigur, trebuie multe eforturi ca sa prepar materiale si am nevoie de niste ani de munca pentru a realiza materiale adecvate. Deocamdata lucrez cu improvizatii sau cu diverse materiale disponibile, dar pregatesc bucuros propriile materiale. Oricum, scoala online e de mare viitor. Nu zic sa inlocuiasca complet scoala normala, dar toate eforturile pe care le facem pentru a dezvolta scoala online isi vor arata roadele si cand se va relua scoala normala. Nu va mai exista problema ca elevii nu au de unde sa învețe, fiindca nu au reusit să-și transcrie notițele in ora. Vor avea tot continutul online. La clasa nu mai pierdem timp cu notitele, ci facem activități cu adevărat utile in învățare.

    Pe de alta parte, da, sunt profesori care nu se descurca in mediul online. O viata intreaga au predat cu creta la tabla si acum nu le e la indemana să-și faca materiale online. Si recurg la improvizatii neprofesionale: trimit texte scanate, preluate sau scrise de mana, iar elevii trebuie sa le scrie in caiete, ca asta e cel mai simplu lucru de facut. Mie nu-mi place sa fac asta.
    Dar e clar ca cu timpul, se vor dezvolta mijloace moderne de învățare, tocmai in aceste circumstante. Altfel, am ramane in urma.

  51. Puneti toti problema gresit.Am incercat sa inteleg o lectie de mate la Tv.2.Sunt pensionara ,candva am intrat cu zece la liceu.Deci la tv.nu am inteles nimic din lectie.Sunt materii plicticoase,credeti ca se pot face lectii online?Incercati pentru cinci minute sa fitzi in clasa a v,a cu mintea unui copil de 11ani.Si nu mai judecati copii bolnavi care vin la scoala.Unde sunt cabinetele medicale din scoala?

    • Cine a intrat cu 10 la liceu, a citit suficiente carti corect editate, incat să-i fi intrat in obișnuință ca dupa virgula („,”) si punct („.”) se lasa un spatiu liber.

    • @Maria
      Nu vă mai frământați inutil!
      Chiar dacă ”realitatea” în care trăiți nu mai există, bucurați-vă de pensie și apropiați-vă mai mult de natură!

  52. Lasand deoparte politica si tot misto-ul, cred ca ar trebui luat in considerare faptul ca: avem foarte multi elevi si profesori care nu stau aproape de scoala, care nu vin cu masina personala si sunt nevoiti sa ia transportul in comun, avand astfel un risc de infectare mai mare, apoi avem foarte multi profesori care sunt destul de in varsta si fac parte din categoria de risc, elevii in schimb chiar daca se infecteaza fac forme usoare. Daca se imbolnaveste un profesor, sau mai multi, trebuie sa cauti inlocuitor, si nu cred ca vor veni de la alta scoala, trebuie refacut orarul, testati colegii, copiii din clasele la care s-a predat, alti bani, alta distractie, etc…sunt destul de multe lucruri de luat in calcul si din perspectiva scolii ca institute, a profesorului, nu numai din perspectiva parintelui. Si intr-adevar pentru profesori este foarte greu sa predea online, calitatea orelorde cele mai multe ori lasa de dorit din pacate. Aici este rolul scolii sa-si faca treaba bine, sa verifice cum se fac orele si sa ia masuri…. Ok, pentru unii parinti este greu sa stea acasa, sa lucreze atata timp de acasa, dar oare merita sa risti? Mai ales daca in casa mai traiesti impreuna cu bunici sau alte persoane in varsta. Sunt de acord cu inchiderea mall-urilor, care au potential mare de infectare…asta pana cand va intelege si romanul ca e pentru binele lui sa poarte masca corect si sa pastreaze distanta….ca e responsabil pentru el dar si pentru cei din jur.

  53. Cred ca persoana care a scris articolul are un copil „neparcat”. Diferenta intre scoala online si cea OnSite nu cred ca e atat de colosala pe cat se sustine. Ca orele se fac. Cele de umplutura oricum nu conteaza pe teremn lung, iar cei ce vor sa invete invata. Ca sa citez un parinte „acum sunt mai linistite orele. Cand cineva face galagie este pus pe mut”. Daca mai consideram si atmosfera din clasa cu elevi care deranjeaza si faptul ca multi parinti (ca sa nu zic majoritatea) isi trimiteau copiii cu gripa la gradinita, cu un nurofen dimineata canm care credeti ca e atitudinea acestora fata de un virus care e „o raceala” pentru majoritatea copiilor sau parintilor acestora? Daca mai adaugam la acest peisaj aglomeratia de parinti de la inceputul si sfarsitul orelor… Si de faptul ca multi copii cu acesti parinti se plimba jumatate de oras pana ajung la scoala (adica transmitere intercomunitara). Despre ce vorbim? La mall macar se duc in zona, adolescenti neinsotiti, etc. Deci transmiterea la mall s-ar putea sa fie mai mica ca in scoli. Si asta din cauza atitudinii noastre romanesti si a respectului fata de reguli si fata de ceilalti oameni. Daca copiii ar fi fost dusi la scoala arondata in loc de cea arondata vizei de flotant, daca s-ar fi dus singuri (parintii stau mai apropiati la poarta decat copii in clasa de multe ori) si daca parintii ar fi fost responsabili si nu si-ar fi trimis copii bolnavi la scoala doar pentru ca nu sunt ei afectati, atunci articolul acesta ar fi fost „obiectiv”. Dar nu e cazul, asa ca autorul e cel mult subiectiv (ca doar a omis, voit sau nu cele spuse de mine).

  54. Azi am vazut elevi de clasa a 8 a plangand ca de luni nu vor veni la scoala . Incotro ne indreptam? Ce facem cu viitorul copiilor nostri ?