G4Media.ro

România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE…

Sursa foto: Pexels

România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la educație, cu o rată de peste 15% / Rata de părăsire timpurie a școlii a scăzut în Uniunea Europeană până la 10% (Eurostat)

România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la școală, cu o rată de peste 15%, în timp ce rata de părăsire timpurie a școlii a scăzut în Uniunea Europeană până la 10% în anul 2022, potrivit datelor publicate marți de Eurostat.

Ponderea „părăsirii timpurii a școlii” (tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care părăsesc timpuriu educația și formarea profesională) a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2012 la 10% în 2022. Dar, cu toate acestea, mai este încă un drum de parcurs pentru a atinge obiectivul de reducere a ratelor de părăsire timpurie a școlii la nivelul UE la sub 9 % până în 2030.

Datele arată că, în 2022, mai mulți bărbați tineri au părăsit timpuriu educația și formarea profesională decât femeile, respectiv 11% dintre bărbați față de 8% dintre femei. Ponderea bărbaților a scăzut de la aproape 15% în 2012 la 11% în 2022. În ceea ce privește femeile tinere, ponderea a scăzut de la aproape 11% în 2012 la 8% în 2022.

Comparativ cu 2012, două treimi dintre toți membrii UE au raportat o pondere mai mică a părăsirii timpurii a studiilor în 2022, cu excepția Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Slovaciei și Suediei, care au raportat creșteri mici (cea mai mare fiind de aproximativ +2 pp).

În 2022, statele membre UE care au raportat cele mai mici procente de părăsire timpurie a educației și formării profesionale au fost Croația (2%), Irlanda, Slovenia și Grecia (4% fiecare), Polonia și Lituania (5% fiecare).

În schimb, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15,6%), Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (12% fiecare).

Optsprezece membri ai UE au atins deja obiectivul la nivelul UE pentru 2030 în ceea ce privește acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

În 2022, ponderea celor care au părăsit timpuriu sistemul de educație și formare profesională a fost mai mică în cazul femeilor decât în cazul bărbaților în toate statele membre, cu excepția Bulgariei (bărbați 9%, femei 12%) și a Greciei (bărbați 4%, femei 5%).

Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Românii nu sunt interesați de Educație, altfel n-ar vota PSDNL 55%, mai ales după 30 de ani cu ei la putere, în care doar au furat.

    • Interesul pentru educatie vine din educatie. Educatia de masa este / ar trebui sa fie preocuparea Guvernului pentru ca un cetatean educat ( si neemigrat, dar aici intram in alte zone economice ) e mai aducator de bani la buget decat un asistat.

  2. În lumea civilizată orice absență de la școală trebuie motivată. Iar pentru absențe nemotivate răspund părinții financiar sau chiar prin pierderea dreptului asupra copiilor. Bine, aceste lucruri se completează cu altele. Școala un loc cât mai plăcut, masă la școală, efectuarea temelor la școală, profesori stimulați financiar și minim 6% dar de obicei 10 % pentru educație.