G4Media.ro

România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545…

România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune /Tanczos Barna spune că trebuie repornite centralele termice pe bază de cărbune

România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune, această soluţie ţintind dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, a transmis recent minitrul Mediului, Tanczos Barna. În prezent, România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune, arată datele oficiale postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), conform Agerpres.

Astfel, la data de 11 martie, în ţara noastră erau hidrocentralele au o capacitate totală de 6.644 MW, însemnând 35,8% din total.

Pe locul doi sunt centralele pe cărbune – 3.092 MW (16,7%). Urmează, la mică distanţă, parcurile eoliene – 3.014 MW (16,3%).

Centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură) au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare – 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice – 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă – 106,8 MW (0,6%).

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a amintit, într-o postare pe Facebook, că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate de invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia.

„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă”, a susţinut ministrul Mediului.

Anul acesta trebuie puse în funcţiune toate instalaţiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluţii bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuşi, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, va trebui să repornim şi centralele termice pe bază de cărbune, a continuat el.

„Această soluţie ţinteşte dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcţiune şi îşi vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a apreciat oficialul guvernamental.

Foto: Termocentrala Mintia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Si dupaia cum mai fac bani marii smecheri ai tarii?

    • Este pe c.o.n.t.r.i.b.u.t.o.r.s un nene, maistru energetic îmi pare, care a postat pe’acolo prin commenturi și care susține și tare că:
      – are brevet de Invenție pt PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE DIN VALURILE MĂRII, nenea fiind maistru din Constanța;
      – a înaintat PROIECTUL SĂU ÎN REPETATE RÂNDURI LA AUTORITĂȚI și – zice el – deși inițial a fost „aplaudat” ulterior toți i-au închis ușile.
      Mai căutați și voi, pt restul detaliilor pe platforma textelor cu valoare adăugată. Postările’s tot acolo, nu s-au șters

    • La „brutărie” cu ei, in frunte cu șefii structurilor de stat din energie.

  2. Bubuiti de pr ostie acolo la guvern. Sa ne imaginam acesti distinsi nimeni in cabinetul de ra zboi al lui Werner.
    Trebuie, vom face, ne gandim la, am discutat – imaginea lucrului bine facut.

    • @ Asm se face confuzie intre puterea instalata si capacitatea de productie
      De exemplu doar amenajarile de pe Lota inemaza putere instalata peste 600MW dar aceste instalatii nu pot livra la nivelul respectiv 24/24h ci doar la ore de varf.
      Desi articolul informeza ca puterea hidro reprezinta 35.8 % din total, energia hidro produsa este doar 25% din total din cauza factorului de capacitate. Acest procent nu va fi imbunatatit, asa este gandit intreg sistemul sa functioneze. Poate scadea in ani secetosi.

      Pe de alta parte , daca puterea centralor pe carbune este 16% din total, acestea pot livra aproape in permanenta ceea ce inseamna ca procentul energiei din carbune este si poate fi mult peste 16%. In ultima vreme, energia din carbune a fost la 20% si poate ajunge mult mai sus.

    • typo: doar amenajarile de pe Lotru insumeaza peste 600MW putere

  3. Ce bine ca nu au mai facut nimic nou la Cernavoda, ne ar fi prins rau inca unul sau doua grupuri nucleare

    • Pai de ce sa dam 2 miliarde de euro pe un reactor nou cand putem sa le dam pe 120 de milioane de doze??

    • Țanțoșule, ne mai vrei bah sa interzici centralele de apartament? Cum ajungeți unul în fruntea trebii barcă va ia Dumnezeu mințile! Ce vrei bah, sa ne omori pe noi pentru tâmpeniile voastre, iar rusii, chinezii, americanii și tot restul lumii sa ardă în continuare și cărbuni și gaze și lemne. Du-te bah acasă la tine și stai tu fără curent, spune-i nevestei-ti sa îți gateasca la căldura bucilor, iar copiii sa ți-i încălzești de la cet-ul orasului. Plecați bah la voi în tara și experimentați-va acolo idioțeniile!

  4. Englejii au pus filtre la centralele electrice pe carbune filtre ce opresc substanțele contaminante,substanțele contaminante sint transformate într-o pastă, pasta este amestecată cu niște minerale,minerale ce ajung in formă de plăci, plăci de rigips.Rigips ce se vinde la greu in România. România ce are centralele electrice pe cărbune inchise ,implicit si minele de carbune,fiindcă contaminează …
    Și acum tema pt acasă:
    De ce s au inchis minele si termocentralele pe cărbune??

    • Pentru ca functioneaza cu subventii. Cata vreme gazul rusesc e ieftin nu ai cum sa tii in functiune termocentralele care produc curent scump. A doua problema e ca oricat curent s-ar produce, acesta nu poate asigura incalzirea locuintelor din cauza retelei subdimensionate. Asa ca masurile propuse de ministrul asta nu sunt decat vorbe.

    • Greșit.
      Motivul a fost contaminarea.Scopul real a fost eliminarea oricarei forme de producție ce poate da independență.

    • Conform informațiilor prezentate pe internet, centralele pe cărbune au fost închise datorită unor ONG-uri care au făcut studii și măsurători?că poluează cu sulf, CO2, etc, așa că puneți mâna și citiți. Este valabil și pentru autorii care afirma ca puterea instalată în hidro este mai mare decât cea pe cărbune.

    • În condiții normale este cel mai scump curent electric prin termocentralele pe carbune, pe lângă poluant, dar în condiții de criză, de subproductie de electricitate și de import, este de preferat!

  5. Pai si cum ramane cu Green Deal, cu PNRR, cu certificatele de codoi?

    Ma rog… lasand astea la o parte, tot auzim de vreo saptamana ca „se vor redeschide”. Dar cand anume? De ce nu auzim „s-au redeschis”??

    • Probabil niciodata, pentru ca ar trebui sa intre cineva in mina sa scoata carbune si asta nu o s-o faca nimeni sau sa importe carbune din Rusia sau Ukraina si statul sa plateasca subventii si ajungem la dependenta de carbunele rusesc.

    • Proștii ăștia din PNL și UDMR au impresia că minerii pe care i-au disponibilizat sunt în stand-by pe raft așteptând cu gura căscată deciziile Guvernului!!!
      Care s-au pensionat- sunt pensionari, care nu au putut – au taiat-o unde au văzut cu ochii, de obicei afară!

  6. Pentru ca functioneaza cu subventii. Cata vreme gazul rusesc e ieftin nu ai cum sa tii in functiune termocentralele care produc curent scump. A doua problema e ca oricat curent s-ar produce, acesta nu poate asigura incalzirea locuintelor din cauza retelei subdimensionate. Asa ca masurile propuse de ministrul asta nu sunt decat vorbe.

  7. Fizic si teoretic avem, practic nu avem decât jumate pt ca ori nu avem cărbune suficient ori centralele nu sunt operabile. Iar cand nu bate vântul e si mai rau.

  8. Concluzia finala:din aprilie vom plăti gaz de 10 ron sa prăjim 2 oua

  9. Toate facute de Ceausescu….Vorba lu’ Nicusor ” nu veti fi capabili sa varuiti ce-a construit tata”.

  10. Cu ce cărbune pornim termocentralele? Cu ce mineri scoatem cărbune? Minez BTC in Petroșani, asta da, dar cărbune mai greu.

    • Il reactiveaza pe Miron Cosma?

    • Numai energeticieni pe aici.
      Capacitate nu exista in energetica, exista putere instalata.
      Din asta scadem grupurile care sunt indisponibile, adica cele care din diverse motive nu pot porni cand am nevoie de ele (in reparatii, avarie, neindeplinire norme mediu etc. – ANRE nu le scoate din lista).
      La final avem puterea disponibila, adica cele pe care le pot folosi oricand pentru a produce energie.
      Puterea disponibila este impartita in regenerabile si restul, daca nu bate vantul si nu e soare, aceasta putere disponibila devine indisponibila ca urmare a lipsei energiei primare care sa fiebtransformata in energie electrica.

  11. S a investit foarte mult in hidrocentrala de la Răstolița (jud. Mures) este aproape gata, cred că domnul ministru al energiei nici nu știe de ea, că nu are de unde. Ce ar fi domnule ministru sa vă interesați puțin și să o porniți,macar acum in ceasul al 12 lea, că de mult așteaptă ,,băieții șmecheri” să pună mâna pe ea la bani de nimica.

  12. Până în anul 2019 România a fost exportator de energie. Brusc, în 2020 am devenit imprtator, în momentul actual importăm 10-15% din necesar.
    Asta nu se încadrează la ceea ce a fost dezincriminat, „subminarea economiei naționale”. O să sară ecologiștii cu „certificatele verzi”, dar măsurile în UE s-au luat cu unanimitate, de ce am acceptat așa ceva ? Cum poate dependența de Rusia să fie mai puțin nocivă ?
    În articol cifrele sunt aberante, de exemplu energia nucleară ne dă 18.98%, conform Wikipedia.

    • Atunci întrebarea este,ce rol a avut usr și pnl in importul de energie , blocarea dezvoltarii României în domeniu și prețurile la energie ? Ce legături au ei cu Rusia ? Și strigau în gura mare ,PSD ,comuniști,antieuropeni…… Hoții striga hoții.

  13. Termocentralele românești care funcționează pe carbune conform directivelor europene trebuie sa aibă autorizație integrata de mediu , mai exact trebuie sa aibă instalații de desfășurare și denoxare. Aceste instalații costa de la 40 milioane euro bucata ( mai exact la un grup de 100 MW putere instalata îți trebuie o de sulfuroase de 100 milioane euro. Pentru a putea construi aceste instalații comisia Europeană aloca fiecărei termocentrale un ajutor constând în certificate de emisii CO2 pe care poți sa le vinzi sa faci rost de bani. În realitate ce s a întâmplat; centralele românești au vândut certificatele pt ca aveau nevoie disperata de bani, certificatele au fost cumpărate majoritatea de către prietenii nemți cu 4 euro bucata, iar la ora asta dacă vrei sa produci un MW pe cărbune îți trebuie sa ai certificat de emisie co2 pe care îl cumperi de la prietenii germani cu 90 de euro bucata, și uite asa aproape toate termocentralele românești au ajuns în faliment inclusiv CEO Oltenia pe care îl readuce la viata statul roman cu tot felul de ajutoare în bani ( scheme complicate de împrumuturi) pt a-și putea plăti certificatele. Deci care a fost și încă este strategia Germaniei ( te falimentam încet dar sigur, treceți cu tehnologia germana pe gaz ca este ecologic și cumpărați gaz de la rusi). Surpriza a venit războiul cu rusii și adio gaz ieftin, la ora acesta funcționarea pe cărbune este mult mai ieftina și s a trezit statul roman ca vrea sa producă din nou pe cărbune. O surpriza și mai mare au venit americanii sa instaleze mini reactoare nucleare pe tot teritoriul tarii când vedem la tembelizor ce pericol reprezinta asa ceva în caz de război. Dar ce sa mai zicem cred ca guvernul se preface ca face ceva catu ii da înainte cu pnner ul adică sa închidă și ce mai exista energie pe carbune asa s a obligat, Germania și Ungaria nu renunță la gazul rusesc și noi muritorii de rand plătim prețul.Apropo de ce hidroelectrica vinde energia la același preț cu CEO ei nu consuma nici gaz și nici certificate de co2 , răspunsul este o piață libera și pot. Și mai tare cică România nu depinde de gazul rusesc pai dacă prețul este sa zicem 3000 euro MW romanul vinde cu cât, tot cu 3000 ce este mai fraier.

  14. Da domn’ ministru, porniți și centrala de la Suceava

  15. Or sa oprească și termocentralele pe cărbune care mai funcționează. Iohanis e roman ? O sa apară niște discursuri gen trebuie sa respectam cerințele UE, blablabla, avem asigurări ca blablabla și o sa importam tot mai multa energie din afara dar cu preturile din Germania și salariile din România ( soluția lui Iohanis este sa creștem capacitatea sistemului de a importa energie). Dacă în România ar fi fost instalate capacități de producție pe gaz în locul celor falimentate adică RAN, Hunedoara etc peste 2000MW azi Iohanis ar fi votat cu Germania și Ungaria . Sper sa ma înșel și sa pornească Suceava.