G4Media.ro

România are una dintre cele mai scăzute rate de ocupare a forței…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România are una dintre cele mai scăzute rate de ocupare a forței de muncă din toată UE. Aproape o treime dintre români nu muncesc

România a înregistrat a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia, potrivit datelor Eurostat publicate joi. Datele arată că doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.

Reamintim că în România există categoria pensiilor speciale aplicate unor categorii largi de angajați, printre care magistrați, militari, polițiști, care le permit acestora să se pensioneze la vârste reduse. De asemenea, România acordă multiple ajutoare sociale, iar angajatorii se plâng constant de dificultatea de a găsi angajați.

Cheltuielile de la bugetul de stat cu pensiile speciale și ajutoarele sociale au crescut neîncetat în ultimul deceniu, în paralel cu creșterea deficitului bugetar. Pentru a acoperi acest deficit, guvernul PSD-PNL a crescut taxele și impozitele aplicate capitalului, iar PSD a anunțat că vrea să introducă taxarea progresivă a veniturilor salariale și să crească suplimentar impozitarea capitalului.

În paralel, România crește de la an la an contingentul de cetățeni străini admiși pe piața muncii.

La nivelul întregii UE, rata de angajare a cetățenilor a stabilit un nou record, angajații cu vârste între 20 și 64 de ani depășind 75% (195,3 milioane), potrivit datelor Eurostat. Rata ocupării forței de muncă în UE în 2023 este cea mai mare de când au început înregistrarea datelor în acest sens în 2009 și marchează trei ani consecutivi de creștere, după ce ocuparea forței de muncă a scăzut la 72% în 2020 din cauza pandemiei.

Dintre țările UE cu cele mai mari rate de ocupare sunt Țările de Jos (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%), în timp ce cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Italia (66%), Grecia (67%) și România (69%).

În 2023, procentul de persoane angajate în UE cu calificări înalte (supracalificate) a fost de 22%, cu 21% pentru bărbați și 23% pentru femei. Se remarcă faptul că angajații „înalt calificați” sunt definiți ca fiind persoane cu studii superioare care sunt angajate în profesii care nu necesită un nivel atât de înalt de studii, potrivit Kathimerini.

Cele mai mari procente de supracalificări din UE s-au înregistrat în Spania (36%), Grecia (31%) și Cipru (30%), în timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în Luxemburg (5%), Danemarca și Republica Cehă (13%).

În 18 din cele 27 de țări UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind în Malta și Slovacia (ambele cu +8 puncte procentuale) și Italia (+7 puncte procentuale) ). Cu toate acestea, în nouă țări din UE, bărbații au avut rate de supracalificare mai mari, cele mai mari diferențe fiind în Lituania (+5 puncte procentuale), Letonia (+4 puncte procentuale) și Bulgaria (+3 puncte procentuale).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca ii adaugam si pe pilosii de la stat, mai mult de juamtate dintre romani nu muncesc. 🙂

  2. Dacă s ar ajuta social doar acele persoane cu adevărat in dificultate economică temporară si cu niște modalități prin care își pot cumpăra doar alimente,nu țigări si alcool, dacă s ar plăti alocații pt copiii care au cel puțin un părinte cu contract de muncă, iar acelor copii cu părinții șomeri pe viață să li se ofere trei mese pe zi si nu alocatii părinților pt țigări si alcool,atunci s ar reduce drastic cheltuielile statului care si așa sînt enorme si din imprumuturi .Dar sint voturi care s ar pierde..

  3. Eurostat şi-a exprimat rezervele privind corectitudinea datelor transmise de România!

  4. La noi multi lucreaza la negru, din pacate.

    • La negru la firmele organelor de Partid și de Stat, că la restul vin controalele de bugetari să strambe din nas că au găsit o pânză de păianjen sau o crăpătură in gresie ca albinele la stup intr-o zi de vară cu multe flori!

  5. Daca sint so socotiti si cei de la stat care freaca menta,procentajul e mai mare. Statul da bani degeaba la asistati, pe cind Tara are nevoie de forta de munca