G4Media.ro

România, cel mai mare importator de roșii turcești. Programul „Tomata” început de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România, cel mai mare importator de roșii turcești. Programul „Tomata” început de Dragnea continuă, deși foștii miniștri ai Agriculturii au anunțat că e un eșec total

Principalul importator de roșii din Turcia în 2022 a fost România, unde a fost livrată o producție în valoare de 65.228 milioane de dolari. Urmează Ucraina – 45.320 milioane de dolari și Bulgaria – 38.113 milioane de dolari, arată publicația bulgară 24Chasa, citată de Rador.

Cifrele au fost prezentate de Asociația Exportatorilor din Anatolia de Sud-Est. Volumul exporturilor de roșii din Turcia în 2022 a crescut cu 4% față de 2021 – la peste 377 de milioane de dolari.

Șeful Asociației Investitorilor și Producătorilor de Produse de Seră, Muslim Yanmaz, a declarat că, față de anul trecut, creșterea exporturilor de tomate a fost bună, dar exportatorii nu au reușit să atingă valoarea dorită, relatează BGNES. Potrivit acestuia, declinul pieței ruse a împiedicat creșterea exporturilor.„Anterior, volumul exporturilor de roșii către Rusia era de aproximativ 200 de milioane de dolari pe an. Din păcate, anul trecut această cifră a scăzut la 33 de milioane de dolari. În același timp, creșterea exporturilor către țările balcanice a compensat de fapt contracția pieței din Rusia”, spune Yanmaz.

Creșterea importurilor de roșii turcești în România merge în paralel cu investițiile masive din bugetul de stat românesc în programul ”Tomata”, inventat în regimul PSD-Dragnea. Programul are ca scop susținerea fermierilor români care vor să crească roșii în sere.

Eșecul programului Tomata a fost declarat în 2021 de fostul ministru liberal al Agriculturii, Adrian Oros, care spunea în iunie 2021 că programul a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru că importurile de roşii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri”.

Ministrul a acuzat că, „în foarte multe locuri, programul ‘Tomata’ a fost fraudat masiv”. „Doar la un singur control, într-un singur judeţ am găsit anul trecut 417 dosare fictive”, a precizat Oros.

În ciuda tuturor dovezilor că programul a fost și ineficient, și fraudat, ministrul actual al Agriculturii, Petre Daea (PSD), a anunțat reluarea subvențiilor în 2023. Ministerul Agriculturii a anunţat în decembrie 2022 că guvernul a aprobat programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul viitor. Ajutorul de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1.000 metri pătraţi/beneficiar, iar cererile se vor depune până la 1 aprilie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pai daca a fost fraudat, a fost un succes, nu?

  2. Pai si daca sunt aduse din Bulgaria mai conteaza daca sunt turcesti?

  3. Rosii cu pesticide din Turcia si apoi ne intrebam de ce apare cancerul la varste din ce in ce mai fragede! In Turcia, ca si la noi, nu verifica nimeni cantitatea de pesticide utilizata ci doar productia: mult si de calitate indoielnica. In supermarketuri mirosul de pesticide din raioanele de legume taie rasuflarea celor cu ficat sensibil.

  4. Nu stiu de ce am impresia ca o buna parte din categoria „Rosii Romanesti” din piete si poate chiar supermarketuri sunt de fapt rosii turcesti pentru care cineva incaseaza subventiile prin programul „PSD-Tomata”. De aia USL vrea sa contunue programul, ca e „productiv” …

  5. Eu zic că e binevenita subvenția pentru producători pentru a creste competiția cu importatorii din Turcia și Grecia sau Spania care au condiții climatice mai favorabile. Competiția duce la scăderea preturilor pe piață. Problema e că prețurile sunt dictate de raportul cerere/ ofertă nu de dorința legumicultorilor de a avea profituri care să le asigure plata ratei și a CASCO la BMW. Trebuie să muncească mai mult și ajutați de subvenție să concureze cu importatorii. Piața legumicola nu e pentru plângăcioși, ce au impresia ca turcii, grecii, spaniolii ( că să nu vorbesc aici de olandezi care au același regim climatic ca la noi dar unde salariile sunt de 3-5 ori mai mari) nu muncesc pe rupte de aduc rosiile aici cu 5-7 lei ? De ardei nici nu mau vorbesc că nu găsești în piețe și supermarketuri decât din import. E chiar așa de greu să cultivi ardei ? Sau mulți s-au obișnuit să încaseze subvenția și sa nu mau producă nimic că e grea munca?

    • Draga Liviu…e usor sa vorbesti / criticidaca nu esti in domeniu.
      Ti se pare ca legumicultorii nu muncesc destul? Ai experienta in domeniu?
      Din curiozitate in ce domeniu lucrezi…poate nu esti destul de „harnic”?

  6. Corect: „foștii miniștri”.

  7. subventia nu face altceva decat sa „stimuleze” folosirea pesticidelor fara niciun conrol. e suficient sa iei cateva rosii aparute timpuriu ca sa vezi ca sunt fortate toate cu chimicale. la unele nici semintele nu sunt formate.

  8. Situatia este destul de incurcata pentru ca:
    – suprafetele cultivate pe fermier sunt inca destul de mici
    – productivitiate mica la hectar
    – finantarea fermierilor
    – depozite pentru supraproductia din iunie, iulie, august
    – fabrici de conserve care sa preia produsele care nu corespund
    – logistica fermierilor (depozite, amabalare in ladite, coduri de bare, lotizare, transport cu temperatura controlata, etc.)
    – nefiscalizare (vezi faimoasa piata de la Pucheni)
    – rolul ministerului agriculturii in a educa si dezvolta fermierii din Romania
    P.S. Iar referitor la cantitatea de pesticide din rosiile romanesti, nu cred ca sunt multi care pot sa bage mana in foc sa este la nivelul cerut in EU

  9. Atunci de ce mI sprijinim agricultura?! Dacă nu produce nimic nu aduce plus valoare economiei nu creează locuri de muncă, nu asigura măcar consumul intern. Miliarde de euro ajung în buzunarul mafioților vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Dar cu psd ul la putere de peste 30 de ani cu un ministrul al agriculturii analfabet boșorog senil comunist care adoarme la tf ce sa mai ceri ?? Am ajuns groapa de gunoi a UE . Agricultura trebuie restartată, eliminate toate beneficiile timp de 5de la stat și sa vedeți cine mai stă în agricultură după acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate.

  10. Răspuns pentru Dann, normal ca am lucrat în legumicultura și nu am spus că e ușor dar după cum am scris și în comentariul anterior cum naiba vin roșii din Olanda care are aceeași clima cu cea de la noi ( aici nu vorbesc de Turcia, Grecia sau Spania care au clima mai blândă deci și cheltuieli cu încălzirea mai mici) și unde salariul curent în ferme este de 10-12 €/oră cu 5-7 lei pe piața de la noi cu tot cu cheltuieli de transport de la 3000 km iar fermierii noștri nu sunt în stare să pună în vânzare aceleași legume decât cu 10-15 lei/kg cu tot cu subvenție. Deci dacă randamentul e atât de mic înseamnă diferența de muncă dacă cheltuielile sunt aceleași sau chiar mai mari în Olanda dar vin aici cu preturi mai mici.