G4Media.ro

România, codașă detașată în UE la cheltuielile cu cercetarea

Foto: Pexels.com

România, codașă detașată în UE la cheltuielile cu cercetarea

Bugetul public total pentru cercetare și dezvoltare în Uniunea Europeană a fost, anul trecut, de 109,25 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 0,8% din produsul intern brut, potrivit unei statistici Eurostat citate de SERBIA MONITOR. Aceasta este o creștere de șase procente față de 2020 și o creștere de 35 la sută față de 2011. România e codașa clasamentului.

Alocările de la buget pentru cercetare și dezvoltare la nivelul UE s-au ridicat la 244 de euro de persoană, cele mai mari fiind în Luxemburg (689 de euro de persoană), urmat de Danemarca (530 de euro) și Germania (471 de euro).

Țările UE cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare per persoană au fost România (19 euro de persoană), Bulgaria (24 euro), Letonia (45 euro) și Ungaria (60 euro).

În ultimul deceniu, cele mai mari creșteri procentuale ale alocărilor bugetare pentru cercetare și dezvoltare pe persoană au fost înregistrate în Letonia, Grecia și Ungaria, în timp ce alocările au scăzut în Spania.

În ceea ce privește Serbia, anul trecut s-au cheltuit 26,6 miliarde de dinari (226,6 miliarde de euro) din fonduri bugetare pentru activitățile de cercetare și dezvoltare, ceea ce reprezintă o creștere de 5,3 la sută față de anul precedent, 2020. Asta plasează Serbia, cu 33 de euro pe cap de locuitor, la capătul listei, dar înaintea Bulgariei și României. (Traducerea Rador: Cristina Zaharia)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. LA CATI „DOCTORI” FABRICA, romania E FRUNTASA LA CERCETARE.

  2. In linie cu nivelul de civilizatie, educatie, prosperitate si nu in ultimul rand optiunea la vot

  3. Romania fruntasa la coruptie, codasa la Educatie si Cercetare!!!
    Fiecare cu ce poate!!!
    Dl prezident Haos Werner Iohannis cred ca e tare mandru cand vede aceste clasamente rusinoase pentru Romania!

  4. Cică „În ceea ce privește Serbia, anul trecut s-au cheltuit 26,6 miliarde de dinari (226,6 miliarde de euro) din fonduri bugetare pentru activitățile de cercetare și dezvoltare…“

    Buey coană redăcțico da’ mai dă-o drecu de 226,6 miliarde de euro! :)))))

  5. cu stanesti dancili fire-rea ciuci la conducere, mira pe cineva? serios? e o certitudine statistica de 100% ca suntem ultimii

  6. La noi cercetarea se face în poleiala de la biserici! Te uiti în sus și aștepți lumina!
    Asta nu mai puneți la socoteală?

  7. cand ai numai oameni incompetenti plasati in toate posturile de decizie si doctori formati la scoala imposturii, nu trebuie sa ne mire ca fondurile de cercetare sunt putine, directionate catre diverse cumetrii (sunt pline universitatile si asa numitele institute de cercetare, de astfel de cumetrii) si care nu urmaresc decat sifonarea banilor prin „fabricarea” unor studii pseudo-stiintifice, realizate cu copy/paste dupa diferite materiale de pe net sau din alte lucrari. nu conteaza subiectele abordate, banul sa iasa…

  8. O reforma adevarata este nevoie si in cercetare, incepand cu asa zisele institute ale Academiei, care in mai toate tarile dezv.ec nici nu exista. Apoi acreditarea mai serioasa a cercetatorilor si cu rezultate credibile. Ro cu economie si industrie minimala nu mai are nevoie de cercetare, totul se importa. In vest, cercetarea apartine de marile firme si de mediul universitar si este platita pe proiecte. La noi actualul ministru face zeci de angajari pt.digitalizare dar nu a scos pe piata nici un soft util. Toaca bani de la buget pentru sinecuri, caci numele noilor bugetari este trecut doar cu numar ca la puscariasi.

  9. Imaginati-va ce sar intampla daca s-ar dubla fondurile: ar fi finantate inca pe-atatea proiecte, dar ceva mai proaste!