G4Media.ro

România confirmă că vrea să interzică cerealele din Ucraina pe piața internă…

Sursa foto: Google Maps

România confirmă că vrea să interzică cerealele din Ucraina pe piața internă până la finalul anului

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor cere Comisiei Europene să le permită prelungirea până la finalul anului a interdicției de intrare a cerealelor ucrainene, transmite Agerpres.

Măsura a fost luată la presiunea fermierilor români, care s-au plâns că cerealele ucrainene au dus la prăbușirea prețului. Pe de altă parte, mai multe ferme zootehnice au cumpărat cereale ieftine din Ucraina.

Informația inițială privind inițiativa celor cinci țări a fost dată de ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy.

„Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene şi suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an”, a declarat Florin Barbu.

La finalul reuniunii de la Varşovia, oficialii au semnat o declaraţie comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina.

De asemenea, prin această declaraţie, miniştrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele şi seminţele oleaginoase.

Comisia Europeană a adoptat, la începutul lunii mai, măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome. Comisia Europeană a prelungit deja restricţiile până pe data 15 septembrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Singura parte care lipsește aici este consumatorul român. Fermierii vor prețuri cât mai mari pentru ei, fermierii ar prefera cereale cât mai ieftine ( aici ar fi în avantaj și consumatorii). Cine credeți că are câștig de cauză?