România construiește o rețea de apeducte pentru a alimenta cu apă Republica Moldova
Guvernul a aprobat miercuri un acord cu executivul de la Chișinău, la propunerea Ministerului Mediului, prin care România se angajează să construiască o rețea de apeducte pe sub râul Prut pentru alimentare cu apă potabilă din județul Iași (România) în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești (Republica Moldova), potrivit unui comunicat de presă.
Scopul acestui acord e să alimenteze cu apă Republica Moldova, o țară cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.
Investițiile vor fi realizate din bugetul S.C. APAVITAL S.A., o companie deținută de Consiliul Județean Iași și 89 de consilii locale din zona Moldovei.
Acordul prevede construirea în prima etapă a unei subtraversări a râului Prut între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), care se adresează cetățenilor din treisprezece localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect există proiectul tehnic și finanțare.
Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).
La finalul proiectului vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250.000 de persoane.
”Având în vedere relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, mă bucur că am reușit să aprobăm acest acord care reprezintă încă un pas în continuarea și dezvoltarea cooperării pentru a identifica soluții durabile la problemele comune. Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, prin hotărârea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos, citat în comunicatul de presă. (Foto: Pexels.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii